Numerolappu vei Spanovicin voiton, Mayer 8900 pisteen tahdissa, mestaruusputket jatkuivat

Numerolappu vei Spanovicin voiton

Hollannin Dafne Schippersin valtakausi jatkui MM-kisojen 200 metrillä. Toinen perättäinen mestaruus heltisi Lontoossa ajalla 22,05.

Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou oli 100 metrin tapaan toinen, nyt kolmen sadasosan erolla, mutta olisi heittäytymällä taistellut voitosta aivan kuten 100 metrillä.

– Tämä oli erittäin tärkeä voitto minulle. Viime vuosi oli vaikea. Vaihdoin valmentajaa ja tein paljon muutoksia tekemiseen. Nyt olen tyytyväinen, Schippers hehkutti.

Hollantilaisprintteri harjoittelee nykyisin amerikkalaisen Rana Reiderin valmennusryhmässä Papendahlissa Hollannissa. Ryhmään kuuluvat muiden muassa tuore kolmiloikan maailmanmestari Christian Taylor, japanilainen pikajuoksulupaus Abdul Haki Sani Brown ja brittipikajuoksija Adam Gemili.

Schippersin urakkaa 200 metrillä helpotti se, että Rion 100 ja 200 metrin olympiavoittaja Elaine Thompson ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen MM-kisoja, ettei juokse tuplaa Lontoossa. Myös Lontoon 100 metrin mestari Tori Bowie jätti 200 metriä väliin.

Bahaman Shaunae Miller-Uibo nousi Lontoon 200 metrin viimeisellä 20 metrillä britti Dina Asher-Smithin ohi MM-pronssille ajalla 22,15.

Lontoon kisojen kolmanneksi viimeisen päivän sankareita olivat huippuvauhtisen naisten 3000 metrin esteiden amerikkalainen kärkikaksikko Emma Coburn ja Courtney Frerichs, kolmatta moukarimestaruutta juhlinut Pawel Fajdek sekä neljättä kertaa naisten pituushypyn voittanut Brittney Reese.

Numerolappu vei Spanovicilta mestaruuden

Kahden sentin ero riitti Yhdysvaltain Brittney Reeselle uran neljänteen pituushypyn MM-titteliin. Kokenut hyppääjä omisti sen hiljattain kuolleelle isoisälleen. Se oli hänelle myös revanssin Rion olympiakisojen tappiosta Tianna Bartoletalle.

Reese, 30, sai tuloksen vain kahdella hypyllä. Niistä kolmannen kierroksen 702 riitti pitämään Daria Klishinan hopealla. Ilman maatunnusta kilpaillut venäläinen ponnisti 700, kun kolmanneksi tullut Bartoletta kimmahti 697.

Ankarimmin kilpailussa pettyi talven EM-hallien mestari Serbian Ivana Spanovic. Hän viimeinen hyppynsä olisi kantanut mestaruuteen, jos selässä ollut numerolappu ei olisi jättänyt hiekkaan jälkeä. Hypyn pituudeksi mitattiin 691. Spanovic oli neljäs tuloksella 696.

– Hyppy oli paljon pidempi (kuin 691), mutta kun näin videokilpin ja kuvan, niistä näkyi, että numerolappu otti hiekkaan, Spanovic harmitteli kotimaansa medialle.

Reese, 30, joka jyrää kovilla fyysisillä ominaisuuksillaan on voittanut neljän MM-tittelin ohella olympiakultaa ja kolme MM-hallimestaruutta.


coburn_emma.jpg

,

Coburn: Enemmän kuin osasin unelmoida

Coburnin oli vaikea löytää sanoja yllätyksellisen ja kovavauhtisen estejuoksufinaalin jälkeen. Hän vei mestaruuden MM-kisojen ennätyksellä 9.02,58. Samalla hän veti liki 16 sekuntia ennätystään kohentaneen maajoukkuetoverinsa Courtney Frerichsin toiseksi ajalla 9.03,77.

– Tämä on enemmän mitä olisin koskaan osannut unelmoida, Coburn sanoi.

Coburn ei liioitellut. Hän ei pelkää vauhtikisoja, eikä vauhdinpitäjän roolia. Hän on myös ollut tuttu näky viime vuosien arvokisojen finaalissa. Rion olympialaisissa viime kesänä hän oli pronssilla.

Rion tapaan vastus Lontoon MM-finaalissa oli kovin mahdollinen. Kilpailussa juostiin hieman yhdeksän minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia alusta lähtien. Ratkaisut nähtiin viimeisen kierroksen 300 metrin kiritaistossa, jossa kenialainen maailmanmestari Hyvin Jepkemoi hyytyi amerikkalaiskaksikon rinnalta kolmanneksi (9.04,03).

Jepkempoin maajoukkuetoveri Beatrice Chepkoech juoksi alussa vesiesteen ohi, joutui paikkaamaan virheensä, ja oli neljäs (9.10,45). Matkalla vauhtia pitänyt Rion olympiavoittaja, Bahrainin Ruth Jebet oli viides (9.13,96) ja junioreiden ME:n tänä vuonna juossut Kenian Cellphine Chespol vasta kuudes (9.15,04).

Fajdek paikkasi pettymystä

Pawel Fajdek paikkasi Lontoossa vuoden 2012 ja vuoden 2016 olympiakisojen pettymyksiä. Lontoon olympialaisissa viisi vuotta sitten hän ei saanut karsinnassa tulosta ja päin prinkkalaa meni karsinta myös Rion olympialaisissa viime kesänä.

Lontoossa Fajdek heitti maailmanmestariksi kolmatta kertaa urallaan ja merkkautti pöytäkirjaan MM-finaalin kolme pisintä heittoa: 79,40, 79,73 ja 79,81.

– Odotin viisi vuotta, että pääsen heittämään tämän arvokisan tällä stadionilla. Minulle oli erittäin tärkeä saada revanssi Lontoon olympialaisista, Fajdek sanoi.

– Riossakin olin kunnossa ja valmis tekemään Puolan ennätyksen. En tiedä mikä siellä meni pieleen.

MM-finaalissa Fajdekin avausheitto epäonnistui, mutta sen jälkeen heitto kulki.

– Ensimmäinenkin heitto oli pitkä, joten pysyin rauhallisena. Kun kolmas lensi yli 79 metriä, tiesin että olen kahdeksan joukossa ja taistelen mitaleista, Fajdek kertaili.

MM-hopean vei ilman maatunnusta kilpaillut venäläinen Valeri Pronkin, jonka viimeinen heitto kantoi 78,16. Heitolla hän esti Puolan kaksoisvoiton, kun Fajdekin maajoukkuetoveri Wojciech Nowiski jäi kolmanneksi tuloksella 78,03.

,


mayer_kevin_lontoo.jpg

Kevin Mayer oli koko päivän edellä ennätyssarjan tuloksia Lontoossa MM-kymmenottelun avauspäivänä.

,

Äiti neuvoi ottelijaksi: Mayer 8900 pisteen vauhdissa

Kevin Mayer hävisi viime kesänä kymmenottelun olympiavoiton Ashton Eatonille. Nyt, kun Eatonin on lopettanut, Mayer otti hänen paikkansa lajin kärkinimenä ja on Lontoossa 8900 pisteen vauhdissa. Ensimmäisen päivän jälkeen hän johtaa ottelua ottelua 57 pisteen marginaalilla pistein 4478.

– Nyt mennään laji kerrallaan, en mieti vielä lopputulosta. Toisen päivän lajit ovat kulkeneet hyvin harjoituksissa. Nyt ne täytyy jaksaa ne läpi myös henkisesti, Mayer ennakoi toista ottelupäivää.

Mayer kokosi ensimmäisenä päivänä mainion tulossarjan: 100 metriä 10,70, pituus 752, kuula 15,72, korkeus 205 ja 400 metriä 48,86.

Kaikki avauspäivän tulokset olivat parempia kuin mitä ne olivat ranskalaisen 8834 pisteen ennätyssarjassa Rion olympialaisissa. 100 ja 400 metrin sekä korkeushypyn tulokset olivat Mayerin ennätyksiä. Lajivoittoja ei hellinyt, mutta Mayer oli neljän joukossa kaikissa lajeissa.

Toisena ja kolmantena ovat saksalaiset Kai Kazmirek 4421 pisteellä ja Rico Freimuth 4361 pisteellä. Kazmirek voitti korkeushypyn (211) ja 400 metriä (47,19) ja teki 100 metrillä (10,91) ja pituushypyssä (764) kauden parhaansa, mutta jäi kuulassa 13,78:aan.

Freimuth on kesän tilastoykkönen. Hän sivusi 100 metrillä kauden parastaan 10,53. Pituushypyn 748, kuulan 14,85 ja korkeuden 199 jättivät hieman toivomisen varaa. 400 metrillä hän juoksi kesän parhaansa 48,41.

Mayer paljasti Lontoossa, että tärkein tukihenkilö hänelle on edelleen oma äiti, jonka idea koko moniotteluiden aloittaminen aikanaan oli.

– Hän neuvoi minua ryhtymään moniottelijaksi, kun sanoi, ettei jalkapallo enää kiinnosta, Mayer myhäili.

Harrison: Kyllä minä yhden virheen kestän

Naisten 100 metrin aitojen ME:n haltija Kendra Harrison katseli televisiosta Rion olympiakisojen aitajuoksun. Törmäys ensimmäiseen aitaa MM-kisojen välierissä oli suistaa amerikkalaisen Lontoon MM-kisojen pika-aitafinaalista.

– Pikku virhe vei juoksua raiteillaan, mutta sain tilanteen korjattua, Harrison huokaili juostuaan välierässään kolmanneksi ajalla 12,86.

Aika vei Harrisonin loppukilpailuun viimeisenä aikavertailusta. Erän voitti Harrisonin maajoukkuetoveri, 33-vuotias Dawn Harper-Nelson ajalla 12,63.

Välierien nopein oli takareisivaivoista tälle kaudelle mainioon kuntoon vertynyt Australian Sally Pearson. Hän voitti eränsä ajalla 12,53. Yhdysvaltain Christian Manning voitti oman eränsä ajalla 12,71.

Kauden kärkiajaksi 12,28 tänä kesänä juossut Harrison lähtee lauantain finaaliin suosikkina. Välierien perusteella Pearson ja Nelson-Harper ovat kelpo vireessä, mutta eivät kykene haastamaan Harrisonia, jos hän ei tee virheitä.

– Olen juossut ME:n tällä stadionilla, joten kyllä täällä yhden virheenkin kestää tehdä, Harrison kuvasi lujaa itseluottamustaan.

Kiprop kohti neljättä mestaruutta

Olympiakultaa ja kolme 1500 metrin maailmanmestaruutta voittanut Kenian Asbel Kiprop eteni kahden joukkuetoverinsa Elijah Manangoin ja Timothy Cheruiyotin kanssa 1500 metrin välieristä finaalin.

Jos Kiprop pystyy finaalissa voittoon, hän sivuaa Marokon Hicham el-Gouerroujin vuosina 1997-2003 juoksemaa neljän MM-tittelin sarjaa.

Manangoi voitti ensimmäisen löysävauhtisen erän ajalla 3.40,10. Kiprop oli toinen (3.4014) ja Norjan Filip Ingebrigtsen kolmas ajalla 3.40,23.

– Taktiikkajuoksu. Oli paljon tönimistä. Pysyin pois kahinoista. Tiesin, että minulla riittää nopeutta varmistaa jatkopaikka viimeisellä kierroksella, Kiprop kuvasi taktiikkaansa.

Toisen erän voitti halliarvokisoissa hyvin menestynyt tshekki Jakub Holusa (3.38,05) ennen Kenian Cheruiyotia. Kenian 1500 metrin mestarin Ronald Kwemoin juoksut päättyivät välieriin. Hän oli erän yhdeksäs (3.39,47).

Niyonsaba: Juoksen voittaakseni

Caster Semenya etenee vakuuttavasti kohti Lontoon MM-kisojen 800 metrin mestaruutta. Hän juoksi 1500 metriltä pronssimitalin ja voitti nyt 800 metrin välierän vaivatta ajalla 1.58,90. Se oli eteläafrikkalaiselle kisojen viides startti.

Yhdysvaltain Ajee Wilson USA (1.59,21)ja Semenyan ykköshaastaja, olympiakisojen hopeamitalisti Burundin Francine Niyonsaba (2.01,11) voittivat kaksi muuta erää.

– En tiedä mitä finaalin suhteen pitäisi odottaa, hidasta vai vauhtijuoksua. Minä juoksen sen voittaakseni, Niyonsaba puhisi.