Moukarimiehet ja keihäsnaiset kolmoisvoittoihin, Mäkitörmä yli 17 metriä, Baas paransi ennätystään 53,42:een

Suomi johtaa miesten Ruotsi-ottelua avauspäivän jälkeen pistein 120–104 ja Ruotsi naisten ottelua 103–80. Suomi otti Ratinassa kolmoisvoitot miesten moukarissa ja naisten keihäässä.

Moukarimiesten odotetun kolmoisvoiton ottivat järjestyksessä Aaron Kangas, Henri Liipola ja Aleksi Jaakkola. Kangas heitti voittotuloksekseen 76,74.

– Olin ihan tyytyväinen omiin heittoihin. Takana on pitkä kausi. Tiesin, etten ole enää ennätyskunnossa. Siihen nähden melkein 77 oli tosi hyvin. Kausi oli tässä, Kangas sanoi.

Naisten keihäässä Julia Valtanen vei voiton ennätyksellään 57,91. Valtasen edellinen ennätys oli kesäkuun alussa heitetty 57,84. Valtanen on koko kesän pyrkinyt kehittämään tekniikkaansa.

– Nyt kokeilin ottaa vauhdin alun vähän nopeammin, että jos saisin sillä tukea paremmin pitämään. Nyt se meni paremmin. Kehittämistä on ja hyvä niin, sitä kautta tulee metrejäkin, Valtanen sanoi.

Hän kilpaili Ruotsi-ottelussa ensimmäistä kertaa.

–  Tuntui tosi upealta, nyt ei jännittänyt yhtään päinvastoin kuin Kalevan kisoissa.

Kolmoisvoiton täydensivät Jenni Kangas (56,74) ja Jatta-Mari Jääskeläinen (55,89).

Mäkitörmä: Toivottavasti meitä on kohta useampi yli 17 metrin

Senja Mäkitörmä siirsi viimeisellä kierroksella ennätyksensä uudelle metriluvulle, kun hän työnsi 17,01. Mäkitörmän edellinen ennätys oli 16,95.

– Taas uusi rajapyykki. On aika huikeaa päättää kausi tuohon, Mäkitörmä sanoi.

Mäkitörmällä on ollut fyysiset edellytykset 17 metrin työntöön jo pidemmän aikaa.

– Tälle kesälle oli 17 metrin suhteen kovemmat odotukset kuin viime kesänä, mutta se on ollut tekniikasta kiinni, Mäkitörmä sanoi.

– Jalat ovat lopussa usein sellaisessa asennossa, josta ei pääse kunnolla tekemään. Nyt työntö oli keskellä sektoria, joten nyt se onnistui, vaikka minulla olekaan työnnöstä selkeää muistikuvaa.

Edellinen suomalainen 17 metrin rikkoa oli 17,04 vuonna 1999 työntänyt Anna Rauhala.

– Meitä on nyt kolme naista yli 16 metrin. Toivottavasti meitä on kohta useampi yli 17 metrin, Mäkitörmä sanoi.

Ruotsi vei pisteet 14–8 ja kaksoisvoiton Fanny Roosin ja Frida Åkerströmin voimin.

Baas paransi reippaasti ennätystään

Naisten 400 metrillä Mette Baas paransi ennätystään 54,03:sta 53,42:een. Kilpailun voitti odotetusti Ruotsin Moa Hjelmer, joka juoksi 53,07. Suomalaisista myös neljänneksi sijoittunut Amira Chokairy juoksi ennätyksensä 54,36.

– Tuntuu tosi hyvältä. Kyllä ennätys maistuu. Tosi hyvää teki, että sai juosta jonkun perässä vaihteeksi, Baas sanoi.

Baas kilpailee sunnuntaina 400 metrin aidoissa sekä 4×400 metrin viestissä. Lauantain juoksu kertoi hänelle, että kunto on pysynyt hyvänä, joten hän toivoo ennätystä myös 400 metrin aidoissa.

Miesten 100 metrillä Viljami Kaasalainen ja Samuli Samuelsson ottivat kaksoisvoiton. Kaasalainen pinkoi 10,40 ja jatkoi onnistunutta kesäänsä.

– Alkukiihdytykseen en ole yhtään keskittynyt, se on vaan lähtenyt kulkemaan, Kaasalainen sanoo perjantaina vahvasta alustaan iloisena.

Rinne käänsi loppukiritaiston edukseen Rogestedtiä vastaan, Lipsaselle kauden paras

Simo Lipsasta ilahdutti Ratinassa kolmiloikan lajivoiton lisäksi se, että voittotulos 16,59 on hänen kauden parhaansa. Voitto meni tiukille, sillä Ruotsin Jesper Hellström nousi viimeisellä kierroksella neljän sentin päähän.

– Kyllä lämmittää, että sain maaotteluvoiton napattua ja kauden paras. Pitää olla tyytyväinen, sunnuntaina pituudessa kilpaileva Lipsanen sanoi.

Joonas Rinne puristi 1500 metrillä makoisan loppukirivoiton ajalla 3.45,83. Hän nujersi kirikamppailussa Johan Rogestedtin lajissa, jossa pisteet menivät tasan 11–11.

– Odotettiin vähän, että Johan lähtee pitkään kiriin. Siinä jouduin rimpuilemaan, että pysyn perässä, mutta silti sain säästettyä loppuun, Rinne iloitsi venymisestään voittoon.

Miesten korkeudessa Arttu Mattila otti lajivoiton tuloksella 214 ja Suomi vei pisteet 12– 10. Mattila ylitti sekä 212 että 214 kolmannellaan.

– Ihan taisteluhyppyjä 212 ja 214. Alkulämpässä tuntui, etten saa hyppyjä onnistumaan. Hyvä, että sain tuohon paikkaan tuollaiset taisteluhypyt.

Kemppinen: Nyt kiihdytys tuntui hyvältä

Lotta Kemppinen sivusi 100 metrillä ennätystään 11,45 ja vei lajivoiton. Kun Anniina Kortetmaa oli kolmas ja Alina Strömberg kuudes, Suomi vei pisteet 12–10.

– Nyt kiihdytys tuntui hyvältä ja siitä meni hyvin loppuun, Kemppinen sanoi.

Topi Raitanen juoksi 5000 metrillä voittoon ennätyksellään 14.13,52. Voitto tuli vaivatta viimeisen kierroksen kirillä. Juoksu sujui siihen asti suunnitelmien mukaan.

– Ihan mukavaa naputtelua. Alkuun vähän kyttäiltiin, sitten oli tasaisia 68:n kierroksia. Se tuntui oikein leppoisalle ja tutulle, Raitanen kertaili.

Elmo Lakka pyyhälsi 110 metrin aidat aikaan 13,75 ja johdatti Suomen miehet lajivoittoon pistein 14–8. Lakka voitti matkan Ruotsi-ottelussa jo viidennen kerran ajalla, joka oli tämän kauden tasaisella tasolla.

–  Vähän turhia kolhuja tuli puolimatkassa, Lakka tuumi juoksustaan.

Mikko Paavola ja Urho Kujanpää veivät seipäässä kaksoisvoiton. Kumpikin ylitti 543. Tänä kesänä ennätyksensä 546 hypännyt Paavola hilaisi mielellään ennätyksensä jo 550:n paremmalle puolelle, mutta vielä Ratinassa 553 oli liikaa.

– Tähän kesään on pakko olla tyytyväinen. Kunto on hyvä, Paavola sanoi ja miettii, kilpaileeko vielä tällä kaudella.

Pikaviesteissä Suomi voitti naisten viestin juoksujärjestyksellä Sara Francis, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa ja Nooralotta Neziri. Nelikko juoksi ajan 44,09. Miesten viestin voitti Ruotsi.