Huippuseurat koolla Kööpenhaminassa: Kilpi esitteli JKU:n toimintamallia

Erasmus+ Sportin toinen kokous pidettiin Tanskan Kööpenhaminassa.  Mukana oli seuroja Tanskasta, Portugalista ja Suomesta. Tällä kertaa tutustuttiin seurojen urheilijan polkuun ja samalla sivuttiin urheilijapoistumaa eli drop outia yleisurheilussa.

Tanskassa on kaksi suurta seuraa, joiden kautta toiminta järjestyy.

– Urheilijoiden ei ole pakko kuitenkaan vaihtaa seuraa, vaan edustusoikeus kannattaa usein säilyttää kasvattajaseurassa taloudellisista syistä, toteaa Tanskan yleisurheiluliiton valmennusjohtaja Lars Lindström.

– Esimerkiksi valmennettavani, suunnistuksen maailmanmestari ja kestävyysjuoksun MM-edustaja Maja Alm kerää merkittävän potin kruunuja kotiseudultaan, joita olisi hänen olisi ollut ainakin uran alussa mahdoton saada Kööpenhaminan tai Århusin talousalueelta.

Lasten harjoittelussa painottuu liian pitkään ainoastaan hauskuus

Lindström aloitti valmennusjohtajana vuoden alussa. Uudessa pestissään hänellä on paljon kehittämisajatuksia.

– Ajattelen, että urheilijoiden on otettava selkeästi suurempi omistajuus toiminnastaan. Toiminta ei saa olla liikaa valmentajakeskeistä. Valmentaja ei saa ajatella omistavansa urheilijaa, Lindström sanoo.

– Muutenkin meidän taustahenkilöiden on mietittävä säännöllisesti, miksi lapset harrastavat yleisurheilua ja miksi he jatkavat lajia tai miksi aikuiset haluavat jatkaa harjoittelua ja kilpailemista, sanoo pitkän kokemuksen huippu-urheilusta omaava Lindström.

Lindström pitää urheilulahjakkuuden tunnistamista pelkkien tulosten ja saavutusten perusteella aikansa eläneenä. Hän arvelee, että lasten harjoittelussa painottuu Tanskassa liian pitkään ainoastaan hauskuus. Kehittävää harjoittelua tulee liian niukasti ennen 15–17 vuoden ikää, joka on ensimmäinen kehitysvaihe 4-portaisessa urheilijan polussa. Muut vaiheet ovat vakiinnuttamis- (18–20-v.), optimointi- (21-23-v.) ja huippu-urheiluvaihe, joka on 24 vuodesta eteenpäin.

Portugalissa kaikki haluavat olla ronaldoja

Portugalista Erasmus+ Sport -hankkeessa on mukana merkittäviä kilpailuja järjestävä seura Juventudes Vidigalense. He korostavat yleisliikkumisen perusluonnetta urheilijan polun alkuvaiheessa jopa niin paljon, että yleisurheilua harjoitellaan niukasti yksittäisissä harjoituksissa.

Harjoituksissa uidaan, rullaluistellaan ja pelataan erilaisia pelejä. Seuran harjoituksia on 4-vuotiaasta alkaen ja selkeät lajiryhmäpainotuksen käynnistyvät 15-vuotiaana. Tämän jälkeen korostetaan moniottelupohjaisuutta toki kestävyyslajien erilaiset vaatimukset tunnistaen.

– Yleisurheilu ei kiinnosta Portugalissa. Kaikki haluavat olla ronaldoja eikä yleisurheilussa ole resursseja tehdä asioita samalla tavalla kuin jalkapallossa. Kuvaavaa on, että jos lasten tai nuorten kilpailut striimataan, ruudun takana eivät ole seuraamassa edes lapsen tai nuoren omat vanhemmat. He eivät ole myöskään paikan päällä seuraamassa ja tuovat lapset vain lähellä oleviin harjoituksiin tai kilpailuihin. Meillä ei ole lainkaan vapaaehtoistoimintaa, murehtii seuran puheenjohtaja Tania Pinto.

Kilpi: parayleisurheilussa on jo starttivuonna noin 15 urheilijaa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikkö Otto Kilpi esitti oman seuran mallin, joka käy hyväksi esimerkiksi ihan mille tahansa seuralle Euroopassa. Urheilija voi tulla seuraan jo nuorena. Harjoituskertoja lisääntyy iän karttuessa ja mukaan pääsee joustavasti vanhempanakin.

– Uudessa lajiryhmässä parayleisurheilussa on jo starttivuonna noin 15 urheilijaa, kertoo Kilpi.

Suomen Urheiluliitto on mukana kolmessa Erasmus+ -hankkeessa. Yhdessä hankkeessa liitto toimii koordinaattorina ja kahdessa hankkeessa kumppanina. Kolmen hankkeen yhteistyöverkostoissa on 20 kumppania.

Erasmus+ Sport on Euroopan unionin ainoa liikuntaan ja urheiluun keskittyvä ohjelma. Tukea voi saada eurooppalaisiin yhteistyöhankkeisiin ja voittoa tavoittelemattomiin eurooppalaisiin urheilutapahtumiin. Hankkeissa vaihdetaan hyviä käytäntöä, pilotoidaan ja mallinnetaan ratkaisuja toimialan hyödyksi. Lisätietoja Erasmus+ Sport -ohjelmasta opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/kehittaminen-ja-kansainvalisyys/erasmus/erasmus-liikunnalle-ja-urheilulle-sport

Jorma Kemppainen