Harjoittelun seuranta

Harjoittelun suunnittelut ja seuranta

Harjoittelun systemaattinen suunnittelu ja seuranta tukevat urheilijan valmentautumisprosessia kohti asetettuja tavoitteita. Ilman suunnitelmia ja niiden toteutuksen seurantaa on vaikea tehdä johtopäätöksiä harjoittelun onnistumisesta. Harjoittelun suunnittelua ja seurantaa on tehty pitkään paperille, mutta viime vuosina se on siirtynyt erilaisiin tietokoneohjelmistoihin ja pilvipalveluihin.

Suomen Urheiluliitto on ottanut lokakuun alusta lukien käyttöön sähköisen urheilijan harjoittelun ja kehittymisen seurantavälineen (eLogger). Sähköisessä harjoituspäiväkirjassa kaikki urheilijan harjoittelutiedot, testit ja kilpailutulokset ovat tallessa yhdessä paikassa ja niihin pääsee käsiksi mistä tahansa netin kautta.

Miten saan eLogger-palvelun käyttööni

Lataa kirjallinen ohje sivun alalaidasta.
Urheilija valitsee: juoksu(=kestävyysjuoksu), kilpakävely, yleisurheilu(=hypyt, heitot ja pikajuoksut)
Opetusvideo (tulossa)
Hinta 20 euroa / vuosi, joka laskutetaan kerran vuodessa

Yhteisen harjoituspäiväkirjan käyttöönottoon liittyy paljon etuja. Kaikki tieto on saadaan yhteen paikkaan. Pystytään seuramaan harjoittelun kokonaisuutta paremmin. eLoggerissa on tiedot itse harjoittelusta (suunnitelmat, toteutus), harjoittelun rasittavuudesta, palautumisen seurannasta/kuormituksesta, lepo- ja sairaspäivistä, testituloksista, kilpailuista, tiedot koulun ja opiskelun kuormituksesta ym. Henkilökohtaisen valmentajan lisäksi esim. leirivalmentaja, akatemiavalmentaja, fysioterapeutit jne.. (urheilijan niin salliessa) pääsevät käsiksi samaan harjoitustietoon ja voivat myös kommentoida tekemisiä. Näin voidaan saada apua ongelmatilanteissa ja esimerkiksi kuntoutustilanteissa. Eloggerista saadaan yhteenvedot ja analyysit siitä mitä on oikeasti tehty riittävällä tarkkuudella kokonaisuutta ajatellen. Yleisurheiluvalmennuksessa kaikki oppivat käyttämään yhteisiä termejä harjoittelun seurannassa (Kihu:n määrittelemät), puhutaan samoista asioista ja näin myös valmentajien sekä eri lajien välinen yhteistyö helpottuu. Saadaan myös lajiryhmäkohtaisia yhteenvetoja valmentajakoulutukseen ja tutkijoiden (Kihu) käyttöön.

Urheilijaa opetetaan ottamaan enemmän vastuuta valmennusprosessista (harjoituspäiväkirjan täyttäminen on urheilijan vastuulla) ja samalla oppimaan. Urheilija kirjaa muistiin harjoittelun toteutuksen, kommentit, tuntemukset, rasittuneisuuden arviot, palautumisen arviot jne. Jos valmentaja/valmentajat vaihtuvat, urheilijan harjoitushistoria on aina uusien valmentajien käytössä.

Lisätietoja
SUL-Koulutuspäällikkö Tapio Rajala