​Liipola ja Seppänen luottavaisina heittolajien eurocupiin, Kangas testaa uutta askelrytmitystä

​Liipola ja Seppänen luottavaisina heittolajien eurocupiin

Keihäänheittäjä Jenni Kangas aloittaa suomalaisten urakan heittolajien talvisessa Euroopan cupissa Slovakian Samorinissa. Kangas kilpailee lauantaina kuin moukarinheittäjä Henri Liipola ja Tuomas Seppänen sekä kiekonheittäjä Salla Sipponen kisaavat sunnuntaina.

Kankaalle syksy oli muutosten aikaa. Heitossa askelrytmitys meni uusiksi, hän haki uutta tapaa taklata kilpailujännitystä ja kroppaa kevennettiin ravitsemusta uudistamalla.

Syksyn ja talven harjoituskauden tuloksia Kangas testaa Samorinissa kilpailutilanteessa.

– Ajateltiin syksyllä, että jos harjoituskausi menee hyvin, olisi hyvä käydä ulkona heittämässä ja katsoa, millaista tulosta tulee. Enemmän on kuitenkin kyse vauhtiheittämiseen tehtyjen muutosten testaamisesta, Kangas sanoo Samorinin kilpailusta.

Harjoituksissa muutos heiton askelrytmityksessä on toiminut.

– Vaihdoin viiden askeleen rytmistä seitsemän askeleen rytmiin. Se tuntui heti luontevalta. Tällä rytmillä pääsin tulemaan rennommin heiton loppuun asti. Viiden askeleen rytmi on aina ollut vähän hätäinen. Heiton lopussa on tullut kiire, ja se on korostanut virheitä, Kangas kertoo.

Liipola: Terävyyttä ja nopeutta löytyi

Liipola odottaa sunnuntain moukarikisaa luottavaisena. Kroppa on viimeisissä harjoituksissa tuntunut hyvältä  ja vetreältä päinvastoin kuin vielä joku aika sitten.

– Viimeisissä treeneissä on tullut hyviäkin tuloksia. Terävyys on ruvennut löytymään. Aiemmin oli harjoitusten tuomaa juntturaa, kun tein sellaisen muutoksen viime harjoituskauteen verrattuna, että heitin enemmän painavia välineitä, 9-kiloista ja jopa 10-kiloista, Liipola sanoo.

– Näin jälkeenpäin sanoen heitin raskaita välineitä jopa liikaa. Olisi pitänyt heittää enemmän kevyitä ja normaalia kilpailuvälinettä. Nyt olen tehnyt niin, enkä ole tehnyt hirveän kuormittavia harjoituksia ja se on tuonut heittoon nopeutta ja terävyyttä.

Liipolan talven kilpailukausi on kahden kilpailun mittainen. Eurocupin lisäksi hän heittää Kaustisella lajin SM-talvikisoissa. 

– Nyt toiveissa olisi heittää 73-74 metriä. Heitossa tärkeää olisi saada tehtyä kiihdytysvaihde mahdollisimman tehokkaasti. Se on ollut vähän hukassa osin siksi, kun on heittänyt paljon sisällä pressuun. Se on niin erilaista kuin ulkoheittäminen.

Moukarin A-ryhmän kilpailusta on luvassa hyvätasoinen. Tämän kauden heitolla kisan tilastokärjet ovat 78,97 ja 77,57 heittäneet venäläinen Denis Lukjanov ja Ranskan Quetom Bigot. Liipola heitti viime kesänä ennätyksekseen 75,47.

Seppänen: 72-73 metriä realismia

Seppänen päätti viime kauden Kurikassa heittämällä kesän parhaansa 72,11. Sittemmin kokenut heittäjä on harjoitellut ilman ongelmia ja odottelee kauden ensimmäistä kilpailua mielenkiinnolla.

– Sellainen 72-73 metriä on realistinen tavoite tuohon kilpailuun. Se kertoisi, että on onnistunut harjoittelussa, Seppänen sanoo.

Seppänen kävi perjantaina Liipolan kanssa ottamassa tuntumaa Samorinin kisarinkiin.

– Saatiin siinä lepopäivän ja matkustamisen jälkeen vähän kosketusta välineisiin. Perushyvä rinki, Seppänen arvioi.

Harjoitusten perusteella Seppänen, 32, on menossa kohti hyvää kilpailukautta.

– Nyt on takana aika hyvä harjoitusjakso, Seppänen sanoo syksyn ja talven harjoittelustaan.

Samorinissa Seppänen heittää B-ryhmässä.

Starttilistat ja tulokset