JKU tehostaa huippuvalmennusta Tähtitiimillä, Finni: Pohjana yhteistyö liiton ja Akatemian kanssa

JKU tehostaa huippuvalmennusta Tähtitiimillä

Jyväskylän Kenttäurheilijat julkisti torstaina yleisurheilun Tähtitiimin, jolla seura tukee ja kehittää kansainväliselle tasolle tähtäävää valmennusta. Tiimissä on 12 urheilijaa .

– Haluamme jatkossa lisää urheilijoita kansainväliselle tasolle. Se tarkoittaa vähintään EM-kilpailutasoa, sanoo seuran valmennuspäällikkö Jarkko Finni.

–  Lyhyellä tähtäyksellä puhutaan seuran nykyisten huippu-urheilijoiden ja heidän valmentajiensa toimintaedellytysten parantamisesta, ja keskipitkällä aikavälillä potentiaalisten 17-22-vuotiaiden urheilijoiden ja heidän valmentajiensa toimintaedellytysten kehittämisestä.

Linjaus näkyy Tähtitiimiin kokoonpanossa, joka rakentuu Suomen Urheiluliiton (SUL)  omille valmennusryhmilleen tekemiin valintakriteereihin. Tiimin kärkinelikon muodostavat aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Elmo Lakka sekä pikajuoksijat Anniina Kortetmaa ja Hanna-Maari Latvala, joiden tavoitteet ovat  EM- ja MM- ja olympiakisoissa.

Toisessa ryhmässä ovat aikuisten kansainväliselle tasolle pyrkivät, 17-22-vuotiaat urheilijat, pikajuoksija Aino Pulkkinen, aitajuoksijat Emma Koistinen, Ilari Manninen, Julia Enarvi ja Juuso Peltola, kolmiloikkaaja Ada Koistinen sekä kestävyysjuoksijat Eemil Helander ja Lotta Mäkinen.

JKU, SUL:n ja Akatemian yhteistyönä

Pitkällä tähtäyksellä JKU:n tavoittelee myös 13-19-vuotiaisiin painottuvaa ammattivalmennuksen lisäämistä sekä huippu-urheilun valmennusosaamisen kehittämistä.

Kaikkia huippu-urheilun kehittämistoimia seura tekee yhteistyössä SUL:n ja Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa.

–  Siitä on keskusteltu kymmenen vuotta, että seurojen pitää ottaa enemmän vastuuta huippu-urheilusta. Itse näen sen niin, että suomalaisen yleisurheilun pitää ottaa vastuuta, ja siinä seurojen rooli voisi vahvistua. Yksin se ei seuroilta tai liitolta onnistu, mutta yhdessä liiton, akatemioiden ja kumppaneiden kanssa se voisi onnistua, Finni sanoo.

– Meillä jokaisella on rajalliset resurssit, mutta kun istutaan saman pöydän ääreen ja pannaan niin sanotusti munat samaan koriin, resurssit voivat olla merkittävät. Samoja urheilijoita ja valmentajia tässä ollaan tukemassa.

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola toivottaa JKU:n tiimin tervetulleeksi.

–  Tämä kokonaisuus istuu hyvin myös liiton valmennuksen näkemykseen isojen seurojen ja liiton välisestä yhteistyöstä huippu-urheilussa, Niemi-Nikkola sanoo.

Urheilijoille räätälöity tuki

Mitä JKU:n tiimin tuki käytännössä urheilijoille merkitsee?

– Se tarkoittaa jokaisen tiimiläisen kanssa erikseen räätälöityjä ratkaisuja. Esimerkiksi Jyväskylässä asuvan Elmo Lakan ja hänen Kuortaneella asuvan valmentaja Antti Haapakosken päivittäisen valmennuksen haastetta helpotetaan niin, että Haapakoski on keväällä kuukauden palkattomalla vapaalla normaalityöstä ja tiimi on mahdollistamassa sitä, Finni sanoo.

– Jollekin urheilijalle tuki voi olla sitä, että valmentaja on paremmin mukana arvokisoissa tai leireillä. Tämän ohella seuralla on oma valmennustukijärjestelmä, joka säilyy.

 Rahoituksen ja urheilijoiden tehostamistuen mahdollistavat JKU:n huippu-urheilutyön yhteistyökumppanit. JKU:n tiimi toimii nimellä Verso-tiimi.