Viime kesä toi tärkeän palasen Pullin olympiaprojektiin, ”Pitkä kilpailujakso ilman lajitreenejä toimi hyvin”

Kaikki viime vuosina opittu on pituushyppääjä Kristian Pullin mukaan pyrkimys hyödyntää Tokion olympialaisiin tähtäävässä harjoittelussa ja kesän kilpailukaudella.

– Täytyy kuunnella omaa kroppaansa. Pitää ymmärtää, minkä ajan oma palautuminen vaatii, eikä treenejä pidä liiaksi pakottaa. Olen itse harjoitellut enemmin liikaa ja liian kovalla teholla kuin liian vähän, Pulli kiteyttää viime vuosien opin saunan oivallukset.

Viime kesän Pulli, 25, huipensi puolentoista kuukauden kilpailujaksoon, jonka aikana hän ponnisti yhteensä neljästi yli 8 metrin. Lappeenrannan Kalevan kisoista Espanjan Andújariin kantaneen kisaturneen kilpailuissa heikon lopputulos oli 789. Parhaimmillaan Pulli lensi Ruotsi-ottelun myötätuulessa 810.

– Sain loppukesästä kunnon nousemaan hyvin. Sitä sitten ylläpidettiin kisa kisalta. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, ei vaan tehty kisojen välissä mitään liikaa ja herkisteltiin kilpailuihin aiempaa paremmin, Pulli muistelee.

Hyppääjän harmiksi onnistunut kilpailujakso ei aivan tuonut MM-kisapaikkaa, mutta olympia- ja EM-kisavuodelle karttui käyttökelpoista tietoa.

– Sen kuuden viikon aikana aloin oppia miten kisoihin valmistautumisrutiinit toimivat minulla parhaiten. Milloin teet valmistavat punttitreenit ennen kilpailua, milloin voit juosta ja milloin hypätä. Ne vaan täytyy saada kohdalleen, Pulli miettii.

– Se oli uutta, että kisojen välissä en juurikaan tehnyt hyppytreenejä. Aiemmin olin tehnyt kisojen välissä kovempia treenejä. Nyt kokeilin ensimmäisen kerran mennä pidemmän kilpailujakson ilman kovia lajitreenejä. Se tuntui tosi hyvältä. Kisoissa oli aina fressi olo.

Vauhtipyörätreeneillä uutta sykettä voimaharjoitteluun

Syyskesän kisoihin löytynyt herkkyys sai Pullin ajoittain oikutelleen tekniikan loksahtamaan kohdalleen.

– Kun tuli paljon kilpailusuorituksia, 18 askeleen lentävä vauhti ja juoksun loppurytmitys alkoivat toimia. Myös kovasta vauhdista ponnistaminen oli hyvää, Pulli sanoo.

– Ihan optimaalinen tuo kilpailujakso ei silti ollut. Olisin mielellään pitänyt sen keskellä pienen treenijakson, jolla olisin saanut siihen jakson loppuun uuden huipun.

Viime vuoden kilpailu- ja harjoituskauden oppeja Pulli on valmentaja-isänsä Seppo Pullin kanssa hyödyntänyt olympiakesään tähtäävässä harjoittelussa.

– Tärkeintä on olla kärsivällinen, ettei lähde oikomaan missään asioissa. Täytyy mennä koko kunnon rakennusvaihe askel kerrallaan. Tulos rakennetaan kovilla treeneillä, Pulli linjaa.

Harjoituskauden syyspuolikkaan Pulli aloitti viikon normaalia myöhemmin, mutta sisältö on ollut koko lailla samanlainen kuin vuosi sitten.

– Voimatreenissä tehtiin pieniä muutoksia ja kokeiltiin tehostaa eksentristä harjoittelua Flywheel-systeemillä. Siitä haluttiin pientä lisää kimmo- ja nopeusominaisuuksiin, Pulli kertoo.

Flywheel, eli vauhtipyöräharjoittelussa harjoitusvastus muuttuu vauhtipyörän ansiosta liikenopeuden mukaan ja toimii liikkeessä, vaikkapa kyykyissä molempiin suuntiin, joten sillä saadaan aikaiseksi myös voimakas eksentrinen harjoitusvaikutus.

– Sitä ei tehty kovin pitkää jaksoa, kun se tuntui kropassa aika kovalta. Uskon, että hyöty siitä nähdään viiveellä, Pulli arvioi.

Kesän vire rakentuu keväällä Floridassa

Kevään harjoittelussa uutta viime kauteen verrattuna Pullilla on harjoitusleirin paikka. Hän suunnistaa maaliskuussa vajaan kuuden viikon leirille  Orlandoon, Floridaan yhdessä lajin muiden kotimaisten kärkinimien Roni Ollikaisen ja Kristian Bäckin sekä kolmiloikkaaja Tuomas Kaukolahden kanssa.

– Tarkoitus on hypätä sillä myös pari kilpailua. Ne eivät ole mitään rankingpistekisoja, sieltä haetaan vain tulosta, jolla pääsisi Euroopassa parempiin kisoihin. Yhdysvaltain leiriltä on tarkoitus jatkaa leirille Eurooppaan, mutta sen leirin paikka on vielä auki, Pulli kertoo.

Jos talven ja kevään harjoittelu sujuu kuten Pulli toivoo, kesän kisoissa tulonopeus lankulle on rahtusen aiempaa parempi. Nopeus on Tampereella asuvan insinööriopiskelijan valtti, mutta myös ominaisuus jota hän kipeimmin haluaa kehittää.

– Kisojen mittauksissa lankulletulonopeus on minulla ollut parhaimmillaan 10,8 metriä sekunnissa. Se pitäisi saada lähemmäksi 11 metriä sekunnissa, sinne 10,9:ään, Pulli sanoo.

Olympialaiset kesän päätavoite, hallikausi vielä auki

Viime kauden jälkeen Pulli on pituushypyn lajirankingissa 36:s. Kisoihin tavoitellaan 32 hyppääjää, joten ranking kertoo, että Tokion olympiakisapaikan tavoittelu on Pullille realismia. Kisoihin voi päästä Kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingin kautta tai sitten ponnistamalla tulosrajan 822. Pullin ennätys on 807.

– Olympialaisiin on ihan hyvät mahdollisuudet. Tokion kisoihin asti keskitynkin vain olympialaisiin. Vasta olympialaisten jälkeen alan keskittyä Pariisin EM-kisoihin, joka on kauden toinen päätavoite, Pulli sanoo.

Jos Pulli pääsee tavoittelemaansa kilpailukuntoon, hän uskoo, että Pariisissa on mahdollisuudet taistella hyvistä sijoituksista.

– Jos kaikki menee hyvin, olen eurooppalaisista ihan kärkipään hyppääjiä. Kun olen huippukunnossa, ei siellä niin kovin moni eurooppalainen minua pysty haastamaan. Olen kilpailijaluonne ja parhaimmillani tiukissa kilpailussa, Pulli sanoo.

Kuluvan hallikauden kilpailut ovat vielä harkinnassa. Toteutuessaankin ne ovat vain osa valmistautumista kesän kilpailukauteen.

– Kilpailen, jos kunto näyttää siltä. Treenasin syksyn aika kovaa, eikä siitä herkisty kovin helposti, Pulli sanoo.