Suomella hyvä toinen päivä EM-joukkuekilpailussa – Murto seipään voittoon

Wilma Murron lajivoitto naisten seiväshypyssä kruunasi Suomen toisen kilpailupäivän EM-joukkuekilpailussa Puolan Chorzówissa. Joukkueen tasaisen hyvät suorituksen nostivat Suomen maiden välisessä kilpailussa kahdeksanneksi eiliseltä yhdeksänneltä sijalta. Kolmas kilpailupäivä huomenna sunnuntaina on ennakkotilastojen mukaan Suomelle hieman heikompi, mutta tavoitteeseen sijoittua kymmenen parhaan maan joukkoon on edelleen hyvät mahdollisuudet.

Toisen kilpailupäivän jälkeen maiden välinen pistetilanne on seuraava: 1) Italia 294 pistettä, 2) Puola 258,5, 3) Saksa 256,5, 4) Iso-Britannia 243,5, 5) Hollanti 242, 6) Espanja 231, 7) Portugali 211,5, 8) Suomi 211, 9) Ranska 204, 10) Ruotsi 198, 11) Sveitsi 191, 12) Tshekki 183,5, 13) Kreikka 171,5, 14) Norja 161, 15) Turkki 160, 16) Belgia 159.

Kilpailupäivä alkoi hyvillä sijoituksilla, päättyi epäonnistumisiin pikaviesteissä

Suomen toinen kilpailupäivä alkoi hyvillä lajisijoituksilla, kun Aaron Kangas oli miesten moukarinheitossa viides tuloksella 72,39 ja Kristian Pulli pituuden kuudes 770:n hypyllään. Naisten 800 metrillä Eveliina Määttänen oli neljäs ja Elmo Lakka 110 metrin aitojen seitsemäs. Neljänsiä olivat myös Reetta Hurske naisten pika-aidoissa ja Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa. Päivän venyjä oli Tuomas Lehtonen pitkien aitojen ennätyksellään 50,20.

Suomen hyvin sujuneet kaksi ensimmäistä kilpailupäivää saivat toisen päivän lopuksi kaksi takaiskua, kun sekä miesten että naisten pikaviestijoukkueet jäivät ilman tulosta. Molemmissa juoksuissa joukkueet kokivat hylkäyksen pitkäksi menneen ensimmäisen vaihdon takia. Naisjoukkueen aloittajat olivat Anna Pursiainen ja Aino Pulkkinen. Miehissä vaihtorikon kokivat Samuli Samuelssson ja Riku Illukka.

Murto hyvässä arvokisojen putkessa

Wilma Murto otti seiväshypyssä vakuuttavan voiton tuloksella 471. Sveitsin Angelica Moser ja Tshekin Amálie Švábíková ylittivät korkeuden 460.

– Kisa meni yllättävän hyvin. En tiedä, onko paineen ja erikoisten sääntöjen ansiota, että sieltä tulee joku leijona luolasta, kun on tiukka paikka, ja hyppy kulkee paremmin kuin odotin. Tämä oli minulle myös iso ennätys lyhyellä vauhdilla, Murto kommentoi kilpailuaan iloisesti.

Erikoisilla säännöillä Murto viittasi tämän kilpailun sääntöön, jossa urheilijalle sallitaan vain neljä pudotusta koko kilpailun aikana. Neljän pudotuksen jälkeen voi jatkaa kilpailua vain, jos on varmistanut voiton. Murrolle kertyi yksi pudotus korkeudessa 425 ja kaksi 450:ssä, joten pieni pelko oli kintereillä kisan aikana. Korkeudet 460, 465 ja 471 ylittyivät sitten ensimmäisellä, mikä takasi voiton.

Lyhyt vauhti on puolestaan 12 askeleen vauhti, jolla Murto on aikaisemmin hypännyt 460.

– Oli kiva kisata. 476:ssa alkoi jo jalka painaa. Totesimme valmentajani kanssa, ettei ruveta enää vaihtamaan seivästä, vaan yritetään tehdä niin hyvä hyppy kuin tuosta saadaan aikaiseksi. Viimeinen yritys olikin sitten jo yllättävän hyvä. Sitten kun on 16 askeleen vauhti ja nämä hypyt, niin hyvää lupaa, Murto kertoi.

Murrolla on nyt ainutlaatuinen saavutus Suomen yleisurheilussa, sillä hän on Euroopan mestari niin ulkoradoilla kuin hallissa ja nyt myös joukkuemestaruuskisan ykkösdivisioonan voittaja.

– Ja otin vielä tämän kokonaiskisankin voiton. Kun Slovenian Tina Šutej hyppäsi kakkosdivisioonassa 470, niin laitoin nyt ihan piruillessani korkeudeksi 471, vaikka 470 meinasi ensin mennä taululle, Murto vitsaili.

Määttäselle hyvä neljäs sija tiukassa kirikisassa

Naisten 800 metrillä Määttänen sinnitteli tasaisessa kirikilpailussa neljänneksi ajalla 2.00,79. Se on hänen uransa toiseksi paras tulos. Ennätyksensä 1.59,96 hän juoksi reilu viikko sitten Paavo Nurmi Gamesissa.

– Ekan kierroksen lopussa minulla oli hyvä kolmas sija. Sitten siirryin sisäradalle pikkuisen liian aikaisin. Porukkaa tuli vierelle ja vähän ajauduin pussiin. 500 metrin kohdalla pääsin sieltä pakoon ja tuli kova kiritaistelu siinä lopussa, Määttänen kertaili.

– Kisa oli positiivinen kokemus. Kauden aiempiin kisoihin verrattuna selvästi sellainen arvokisajuoksu siinä mielessä, että taktiikalla ja hyvällä juoksupaikalla on paljon enemmän merkitystä kuin vauhtijuoksuissa.

Juoksun voiton vei Sveitsin Audrey Werro ajalla 1.59,95. Vielä juniori-ikäinen Werro on ennätyksensä puolesta Määttäsen tasoinen juoksija. Viime vuonna hän oli alle 19-vuotisten MM-kisoissa hopealla ja juoksi reilu viikko sitten 1000 metrillä U20-sarjan ME-tuloksen 2.34,89.

Lakka aitoi seitsemänneksi: ”Olisin kaivannut lisää rähinää”

Elmo Lakka juoksi seitsemänneksi 110 metrin aitojen A-erässä ajalla 13,67. Voiton vei huippuvireinen Sveitsin Jason Joseph, joka jäi vain kaksi sekunnin sadasosaa Sveitsin ennätyksestä ajalla 13,12. B-erän voittaja, Saksan Manuel Mordi sai saman ajan 13,67 kuin Lakka.

– Läksin kauden parasta hakemaan. Ihan sitä ei nyt irronnut. Sain pidettyä tekemisen rentona ja juoksu oli ihan puhdas, mutta vähän se olisi kaivannut lisää rähinää, Lakka sanoi.

Lakka juoksi kauden parhaansa 13,56 hiljattain Ruotsin gp-sarjan kilpailussa Göteborgissa.

Kisan voittanut Joseph, 24, voitti talvella EM-halleissa 60 metrin aitojen mestaruuden ja pudotti sen matkan ennätyksensä lukemiin 7,44. Kuluvan kesän mittaan hän on juossut Sveitsin ennätykseksi 13,10.

Hurske: ”Tuossa oli ne pisteet, jotka nyt oli saatavissa”

Reetta Hurske oli neljäs naisten 100 metrin aitojen A-finaalissa ajalla 13,09. Kisa juostiin viileässä säässä ja lievään vastatuuleen. Voiton vei Münchenin EM-kilpailuiden pika-aitojen mestari Pia Skrzyszowska kauden parhaallaan 12,77.

– Surkeaa. En päässyt telineistä tehokkaasti irti verrattuna Jyväskylän SE-juoksuun tai kesän muihin kisoihin. Tiesin, että tänne tullaan treenanneena, mutta nämä viime päivien sähläykset ovat vieneet puhtia, Hurske viittasi.

– Tuollainen juoksu tänään. Tuossa oli ne pisteet, jotka nyt olivat saatavissa. En hävinnyt kenellekään, jolle ei olisi pitänyt hävitä. Nuo edellä olleet olivat, sveitsiläinen mukaan lukien, ne kaikista kovimmat, Hurske totesi.

Sveitsiläisellä Hurske viittasi EM-hallien pronssimitalisti Ditaji Kambundjiin, joka joutui radan sivuun vilppilähdön takia. Hollannin Nadine Visser ja Ranskan olivat toinen ja kolmas ajoin 12,81 ja 12,82.

Pulli keskeytti kilpailun varotoimena: ”Oli pientä tuntemusta lähentäjässä”

Kristian Pullin kilpailu EM-joukkuekilpailussa päättyi kahden kierroksen jälkeen. Pulli ponnisti toisellaan 770, joka riitti kuudenteen sijaan.

– Toisen hypyn jälkeen lähentäjälihaksessani oli pientä tuntemusta, enkä uskaltanut enempää hypätä. Varotoimenpiteenä piti jättää loput hypyt väliin, Pulli sanoi.

– Toivon, ettei se ole mitään pahempaa ja selviän säikähdyksellä, mutta se selviää viikon kuluessa. Jalat olivat hyvät tänään, mutta olosuhde oli vastatuulen takia aika haastava.

Kreikkalainen olympia- ja EM-voittaja Miltiádis Tentóglou voitti kilpailun ponkaistuaan kesän Euroopan tilaston kärkituloksen 834. Italian Mattia Furlani ja Sveitsin moniottelija Simo Ehammer olivat toinen ja kolmas tuloksin 797 ja 795.

Pulli ponnisti viime viikolla Kuortaneella myötätuulessa 795 ja ennätyskelpoisessa tuulessa kesän kotimaisen kärkituloksen 785.

Heikkinen tankkasi kokemusta arvokisajuoksusta: ”Olin koko ajan liikaa siellä hännillä”

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin kuntoaan tähtäävä Santtu Heikkinen oli 1500 metrillä yhdestoista ajalla 3.41,72. Juoksun voitti Espanjan Mohamed Katir kisaennätyksellä 3.36,95.

Maltillisen alkuvauhdin jälkeen Katir nousi kärkeen jo pari kierrosta ennen maalia ja piti johtopaikkansa maaliin asti.

– Oli vähän yllätys, että Katir ei lähtenyt hirveän kovaa vaan juoksi siinä ihan vieressä alkumatkasta. Olisi pitänyt reagoida siihen vähän paremmin, kun hän lähti nousemaan. Olin koko ajan liikaa siellä hännillä. Se vähän harmittaa, Heikkinen totesi.

Kisan lopussa noin 1000 metrin kohdalla kärkijoukko karkasi Heikkiseltä.

– En päässyt siihen ykkösletkaan. Olisi pitänyt rohkeammin mennä mukaan, mutta ihan tyytyväinen olen siihen, että sain tuollaisen ajan noin hitaasta alkuvauhdista huolimatta. Taktisesti se oli huono juoksu.

Heikkinen on parantunut ennätystään kuluvan kauden mittaan lukemiin 3.38,59.

Juoksun voittanut Katir on viime kesän 1500 metrin MM-kisojen pronssimitalisti ja EM-kisojen hopeamitalisti. Hän oli hiljattain Oslon Bislettillä toinen ajalla 3.28,89, kun Jakob Ingebrigtsen juoksi EE-ajan 3.27,95.

Lehikoinen: ”Parempaa odotin”

Viivi Lehikoinen sijoittui naisten 400 metrin aitajuoksussa neljänneksi tuloksella 55,19. Kilpailun voittajaksi juoksi Saksan Carolina Krafzik ajalla 54,47 ennen Italian Ayomide Folorusoa, 54,79, ja Hollannin Cathelijn Peetersiä, 54,97.

Parempaa varmaan odoteltiin, ja sen tunnusti myös Lehikoinen itse.

– Fiilis oli hyvä ja aidat menivät suunnitelmien mukaan, mutta sijoitus ja aika eivät olleet sellaista mitä täältä tavoittelin.

– Juoksu oli tasapaksua, tuntui ettei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa. Tämä oli nyt parasta mihin tänään pystyin, Lehikoinen totesi tyynesti.

Lehtonen löysi ennätysvauhdin aitamatkalle

Tuomas Lehtonen juoksi EM-joukkuekilpailun 400 metrin aitojen B-erässä neljänneksi ennätyksellään 50,20. Aiempi oli kolme vuotta sitten juostu 50,53. Kokonaiskilpailussa Lehtosen sijoitus oli 10:s.

– Juoksun loppu tuli hyvin, mutta takasuoralla aidat tulivat vähän päälle, kuten minulle tahtoo käydä 14 askeleen rytmillä, Lehtonen kertaili.

Lehtonen on kauden aikana parannellut 400 metrin ennätyksensä lukemiin 46,97. Nyt ennätys tuli myös päämatkalla 400 metrin aidoissa, mutta ei vielä ihan siinä mitassa kuin Lehtonen odotti.

– Harmittaa, ettei tullut sitä 50 sekunnin alitusta. Olisi voinut mennä sen kaksi kymmenestä paremmin, Lehtonen totesi.

Ennätyksensä lisäksi Lehtonen keräsi sijoituksellaan hyvin pisteitä, kun taakse jäi myös kaksi A-erän juoksijaa.

Lehtosen erän voitti Euroopan alle 23-vuotiaiden tilaston kärkiajan juossut Turkin Ismail Nezir ajalla 48,84. A-erän nopein oli Italian Alessandro Sibilio ajalla 48,14.

Mäkelä hakee vielä kuntoaan

Kristiina Mäkelä saalisti hyvän tukun pisteistä EM-joukkuekilpailun naisten kolmiloikan viidennellä sijalla, vaikka tulos jäi lukemiin 13,68. Kilpailun voitti maaliskuisten EM-hallien mestari, Turkin Tuğba Danişmaz, joka loikki 14,16, eli maansa ulkoratojen ennätyksen.

Mäkelää viides sija ei isommin lohduttanut, tulos jäi kuluvan kauden kahden aiemman kisan tapaan alle 14 metrin.

– Nyt ei vaan oikein lähde. Eikä minulla ole siihen oikein mitään sanottavaa, että miksi ei, mutta sellaista se urheilu joskus on. Tuntuu pahalta, kun tulee tällaisia tuloksia, Mäkelä harmitteli.

Mäkelä on kilpailut kesän mittaan ulkoratakaudella kaksi kertaa. Timanttiliigan Rabatin kilpailussa hyppy kantoi 13,67 ja Turussa Paavo Nurmen kisoissa 13,77.

Kilpailussa Danişmazin ohella 14 ylitti vain Italian Ottavia Cestonaro tuloksella 14,09.

Antti Pränni haki arvokisakokemusta: ”Otetaan opit talteen”

Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin kuntoaan virittelevä kiekonheittäjä Antti Pränni, 22, oli uransa ensimmäisten yleisen sarjan arvokisojen 13:s tuloksella 55,36.

Pränni pääsi EM-joukkuekilpailun sääntöjen mukaan heittämään vain kolmella ensimmäisellä kierroksella, kun niiden jälkeen jatkoon menivät kahdeksan parasta.

– Tuntui hyvältä ja kotoiselta olla tuolla kentällä. Heittäminen oli vähän pehmeää, mutta otetaan opit talteen, Pränni kertaili

Pränni on tällä kaudella parantanut ennätystään roimasti lukemiin 57,57. Viime kesän jäljiltä ennätys oli 53,38.

Kilpailun voitti Ruotsin Daniel Ståhl, joka on ollut läpi kesäkuun huippuvedossa. Nyt voittoon riitti 67,25. Kolmessa edellisessä kilpailussa Ståhl on heittänyt lukemat 70,93, 70,38 ja 71,45.

Kangas: Oli tahmea vire 

Miesten moukarinheitossa Aaron Kangas oli viides heitettyään 72,39, joka ei heittäjää tyydyttänyt.

– Oli tahmea vire tänään, ei vaan saanu irti. Verkassakaan ei tuntunut siltä, että olisi paras vire ja heitot menivät vähän oikealle, Kangas totesi.

Kahdessa edellisessä kilpailussaan Bergenissä ja Jyväskylässä Kangas, 25, heitti 75,30 ja 75,74.

Kilpailun voitti olympiavoittaja ja viime kesän MM-kakkonen, Puolan Wojciech Nowicki, joka

heitti 79,61. Norjan Thomas Mardal oli toinen tuloksella 76,50.

Pikaviestien aloittajat harmittelivat vaihdon epäonnistumista

Naisten pikaviestin nopein oli Hollanti ajalla 42,61. Miesten viestin vei nimiinsä Saksa juostuaan 38,34. Suomen lisäksi myös kolme muuta joukkuetta naisissa ja miehissä koki vaihtorikkoja, mikä kertoo lajin herkkydestä.

– Se meni vain pitkäksi. Viestikapula ei osunut suoraan Ainon (Pulkkinen) käteen, ja hän pääsi siinä karkuun. Merkki oli kyllä kohdallaan, Suomen naisten viestin aloittanut Anna Pursiainen kertoi.

– Ajauduin kaarteessa aika paljon oikealle. Sain Rikun (Illukka) kyllä kiinni, mutta sitten tuli joku harha-askel, ja kun yritin korjata sitä, niin siihen se meni. Sain hyvän kiihdytyksen telineistä, mutta vaatii vielä videolta katsomista, Samuelsson totesi harmistuneena.