Suomalaiskvartetti ennätysjahtiin EM-puolimaratonille

Suomalaiskvartetti ennätysjahtiin EM-puolimaratonille

Tiukkoja käännöksiä, kanaalin ylityksiä ja Amsterdamin kaupunkimaisemia on tarjolla sunnuntaina neljälle suomalaiselle EM-kisojen puolimaratonille osallistuvalle juoksijalle.

Jarkko Järvenpää, Rio de Janeiron olympiamaratonille kuntoaan tähtäävä Anne-Mari Hyryläinen, Laura Manninen ja Minna Lamminen uskovat kaikki, että edellytykset oman ennätyksen rikkomiseen on, vaikka kilpailureitti ei vaikuta järin nopealta.

– Siellä on tiukkoja mutkia ja kanaalin ylityksiä, mutta niistä ylityksistä saa vain hyvin vauhtia, Järvenpää sanoo.

Kilpailu alkaa ja päättyy Amsterdamin museoaukiolle, jossa aiemmin tällä viikolla heitettiin EM-kisojen keihään -ja kiekonheiton karsinnat. Kisa juostaan kahtena 10,5 kilometrin lenkkinä.

– Juoksija ei sitä reittiä ole suunniteltu. Siinä on heti lähdön jälkeen 30 metrin suora ja sen jälkeen tiukkoja mutkia, EM-joukkueen kestävyysjuoksuvalmentaja Tommy Ekblom sanoo.

Järvenpää: Puolikas on lempimatkani

Järvenpään, 29, harjoitteli syksyn ja talven aikeenaan rikkoa maratonilla Rio de Janeiron olympiaraja. Liki kahden kuukauden flunssaputki sydäntalvella siirsi mahdollisuudet yrittää tulosrajaa niin myöhään keväälle, että Järvenpää käänsi katseensa EM-kisojen puolimaratonille, ja lähtee kisaan luottavaisena.

– Puolikas on minun lempimatkani, juoksija sanoo.

Hyvin Järvenpää viihtyy myös Hollannin maantiejuoksuissa. Oma puolimaratonin ennätys on kolme vuotta sitten Haagissa juostu 64.30. Porissa toukokuun lopussa hän juoksi ajan 64.34, ja sen jälkeen harjoittelu on luistanut ilman takapakkia.

– Hienoa lähteä kilpailuun, kun viimeiset harjoitukset ovat sujuneet hyvin, Järvenpää sanoo.

Hyryläisen olympiaprojekti aikataulussa

Hyryläinen, 27, juoksi talvella Arabiemiraateissa puolimaratonin ennätyksensä 72.27. Huhtikuussa hän korjasi maratonennätyksensä Hampurissa lukemiin 2.34.12.

Sittemmin harjoittelu kohti Rion olympiamaratonia on jatkunut vuoristossa Ranskassa ja viime ajat merenpinnan tasolla Portugalin Monte Gordossa ilman takaiskuja.

– Minulla on usein Suomessa ollut kesällä heinäallergia kiusana, nyt halusin varmistaa, ettei sellaisia ongelmia tule. Siksi menin Portugaliin, Hyryläinen sanoo.

Hyryläinen uskoo, että oma puolimaratonin ennätys on Amsterdamissa vaarassa, vaikkei reitti äkkijyrkkine kurvineen ja muiden kiekuroineen ei ole supernopea.

– Tuollaiset kanaalin ylitykset ovat kivoja, niistä saa vaan juoksuun hyvin lisää rytmiä, Hyryläinen sanoo.

– Odotan kisaa oikein hyvillä mielin.

Manninen: Kiri alkaa lähdöstä

Laura Manninen, 43, on viime ajat nautiskellut siitä, että takareittä ei ala juilia 10 kilometrin juoksun jälkeen. Sellainen kilpailu oli myös puolimaratonin Oulun Terwamaratonin yhteydessä, jossa hän juoksi ennätyksensä 74.44.

– Yksi tuttava sanoi, että kannattaisi polkea pyörää päivittäin, että saisi jalkaan aineenvaihduntaa, Manninen kertoo.

Manninen on noudattanut neuvoja ja kivut kaikonneet.  EM-puolimaratonille hän on valmistautunut samaan tapaan kuin lukemattomiin maantiejuoksuihin, joihin hän on viime vuosina osallistunut.

– Dieselinä minun täytyy aloittaa loppukiri heti maaliviivalta, Manninen veistelee.

Minna Lamminen, 33, on kokenut rata- ja maantiejuoksija, joka päätti lokakuussa ottaa EM-puolimaratonin tavoitteekseen. Maaliskuussa osin kehnossa säässä Haagissa juostu 74.15 aukaisi oven EM-joukkueeseen. Salon Vilppaan nuorisopäällikkönä ahertavan Lammisen harjoittelu on sittemmin luistanut hyvin, joten EM-kisareitille hän lähtee luottavaisena.

– Pyrin samaan aikaiseksi nousujohteisen juoksun, Lamminen sanoo.