Stenman: 400 metrin aidoissa hyvä menestysnäkymä (video)

Lajivalmentaja Petra Stenman on seurannut ilolla 400 metrin aitojen tilastoja viime vuosina. Lupaavia merkkejä hän näkee myös sileällä ratakierroksellakin.

– Miesten 400 metrin aitojen kymmenen keskiarvo oli viime vuonna 52,03. Se on paras tulos ainakin minun 10 vuoden katsannassa. Tänä kesänä naisten 400 metrin aitojen vastaava keskiarvo oli 59,16, joka on samaan tapaan kaikkien aikojen paras lukema, ex-aituri sanoo Pajulahden Liikuntakeskuksessa.

Stenman iloitsee, että myös A-luokan tulosten määrällä mitattuna 400 metrin aidoissa ja 400 metrillä liikutaan hyvää suuntaan. 

– Minä näen, että varsinkin 400 metrin aidoissa on suomalaisittain hyviä mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti. Valitsin itsekin aikanaan aidat, koska se on tekniikkalaji ja tarjoaa paremmat mahdollisuudet menestyä sileään 400 metrin verrattuna, Stenman sanoo.

– Suurin huolenaihe tällä erää on se, että poikien määrä näillä matkoilla on laskussa.

Stenman näkee, että 17-vuotiaiden sarjaan viime vuodeksi tehty muutos vaihtaa 300 metrin aidat 400 metrin aitoihin oli onnistunut. Hänen mukaan sillä oli selkeä vaikutus erityisesti naisten 400 metrin aitojen kehitykseen ja suosioon.

– Anatoli Mihailov ajoi tätä muutosta aktiivisesti, ja nyt nähdään tuloksia. Kun naisten 400 metrin aidoissa oli vuositasolla aiemmin keskimäärin 170 lajisuorista, niitä oli nyt 270, Stenman sanoo.

 Miesten puolella lajisuoritusten määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Tasotesteillä vauhdit kohdalleen

Ratakierroksen väki, kuten Stenman 400 metrin ja 400 metrin aitojen maajoukkueryhmäänsä kutsuu, kokoontui pyhäinpäiväviikonvaihteen leirille Pajulahden Liikuntakeskukseen. Tuttuun tapaan ensimmäisellä leirillä tehtiin tasotesti, jossa juostiin 3 x 3 x 300 metriä ja mitattiin laktaatit ja sykkeet eri vauhdissa. 

– Testissä katsottiin 400 metrin lajinomaisen kestävyysharjoittelun kynnykset. Tarkistetaan, ettei kellään ole ongelmia ja tarkennettiin juoksuvauhdit, Stenman sanoo.

Steman uskoo, että nimenomaan näillä testien tarkennuksilla ja testin tuloksiin perustuvilla vauhdeilla, saadaan urheilijat kehittymään ja välttämään takaiskut. 

– Mukana on juoksijoita, jotka ovat mukana tässä systeemissä mukana jo kuudetta vuotta. He käyttävät näiden testien tuloksia viikottain, kun juostaan intervalleja. Tällä tapaa on vältetty ylilyönnit, ja pystytty pitämään juoksuharjoittelua hyvällä tasolla, Stenman sanoo.

– Tätä kautta on saatu myös lisättyä harjoitusmääriä ja juoksijat ovat pystyneet vuosi vuodelta harjoittelemaan hieman kovempaa.