Seppo Martiskaiselta kirja Helsingin piirin yleisurheilun vaiheista 1800-luvulta nykypäivään

”Piirijaosto on eräänlainen risteysasema lajiliiton ja seuratoiminnan välissä.” Näin toteaa pitkän linjan urheilukirjoittaja Seppo Martiskainen painotuoreessa teoksessaan Helsingin piirin yleisurheilun vaiheista 1800-luvulta nykypäivään.

VTM Martiskainen (s. 1948) teki työuransa rahoitusalalla. SUL:n toiminnassa hän on vaikuttanut useiden SM-tason kilpailujen johtajana, liittovaltuustossa ja hallituksessa, kilpailu- ja talousvaliokuntien johdossa sekä liiton varapuheenjohtajana 1998-2000. Kuluvalla vuosituhannella hänen SUL:n ja HKV:n 100-vuotisteoksensa, Suomen maratonjuoksun historiansa ja muut julkaisunsa ovat nostaneet hänet yleisurheiluhistorioinnin johtohahmoksi Suomessa.

Uuden kirjansa esipuheessa Martiskainen toteaa pääkaupunkiseudun urheiluhistoriasta kirjoitetun niukanlaisesti. ”Helsingin piirin yleisurheilu ennen ja nyt” täyttää aihepiirinsä aukon niin taidokkaasti, että siinä on esimerkkiä muillekin piireille ja urheilumuodoille. Lähdeviitteineen se ilahduttaa myös tieteellisten kriteerien ystäviä.

Jokaisella historiateoksella on omat raaminsa. SFI ja TUL, joiden vaiheista on tehty omia teoksia, on rajattu tämän kirjan ulkopuolelle. Vaikka Helsingin yleisurheilussa komeileekin kymmenen olympiavoittajaa Hannes Kolehmaisesta Arto Härköseen, teos ei keskity henkilö- ja menestystarinoihin, vaan taustoihin: piirin yleisurheilutoiminnan organisaatioon ja edellytyksiin, talouteen, kilpailu-, valmennus-, koulutus-, nuoriso- ja tiedotustoimintaan. Sentit ja sekunnit nimihakemistoineen on toimivana ratkaisuna koottu kirjan loppuun 180-sivuiseksi kattavaksi paketiksi.

Erityisen kiinnostavia aiheita ovat piirin kymmenet nykyiset ja entiset yleisurheiluseurat, kiihkeitäkin mielialoja herättäneet seura- ja liittosiirrot ja muut ristiriidat sekä urheilukentät, niistä tärkeimpänä juuri uudistunut Olympiastadion.

Vuosikymmenten varrella Espoo ja Vantaa ovat liittyneet pääkaupunkialueen yleisurheilun kokonaisuuteen. Vuoden 1992 SVUL:n talousromahdus aiheutti nimimuutoksia: Helsingin piiristä tuli Helsingin Seudun Yleisurheilu, HELSY ry.

Pitkäaikaisella kokemuksellaan Martiskainen pohtii kirjan loppuluvussa urheiluelämän nykyistä asennemaailmaa, paikoin piikikkäästikin:

”Nyt elämme aikaa, jolloin liikunnaksi kelpaa mikä tahansa liikuskelu ja uutisarvoiseksi menestykseksi se, mistä ennen vaiettiin. Ennen elettiin Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen aikaa, jolloin vain voittajia haastateltiin ja jolloin tappiot otettiin tappioina ilman selittelyjä. Nyt on urheilulähetyksissäkin laumoittain asiantuntijoita ja kommentaattoreita urheilijan apuna ruotimassa, mihin asioihin ja olosuhteisiin saavuttamatta jäänyt menestys kannattaa verhota.”

Seuratoiminnan tila saa teoksessa oman kriittisen tutkintansa. Vaikka Helsingin piirin suurimmat kansainväliset menestykset ajoittuvatkin 1920- ja 1930-luvuille, kansallisella tasolla ne jatkuvat edelleenkin. Teoksen kuvitus herättää nostalgisia muistoja – esimerkkeinä ikijuoksija Aki Nummela 10-vuotiaana 1995 maastokilpailussa, Viipurin Urheilijain Markku Taskinen ja HKV:n Markku Aalto tiukassa taistelussa Kalevan kisojen 800 metrin maaliviivalla, Päivi Tikkanen ja Kaisa Siitonen lennokkaassa askelluksessa.

Martiskaisen teos on korkeatasoinen vastapaino nykypäivän sensaatiohakuiselle urheilukirjallisuudelle. Ennen muuta se on kiitos sukupolvien tuhansille toimijoille, uurastajille, urheilijoille.

Seppo Martiskainen: Helsingin piirin yleisurheilu ennen ja nyt. SVUL:n Helsingin piiri 1906-1992. Helsingin Seudun Yleisurheilu HELSY ry 1992-2019. BoD – Books on Demand, Helsinki. 380 sivua.

Teksti: Matti Hannus

Kirjan voi tilata HelSY:n toimistolta:

Hinta on 20 euroa, (+ postitusmaksu 8,40 euroa)

Tilaukset ja tiedustelut:

toimisto@helsy.com

045 2696300