Samuelsson tankkasi lajivoimaa ja haki rytmiä starttiin -VIDEO

Pikajuoksija Samuli Samuelsson on tankannut syksyn ja talven treeneistä lisää lajivoimaa ja rytmiä starttiin. Syksyinen noidannuoli säikäytti, muttei kääntänyt harjoittelun kurssia.

– Hallikaudella koetetaan nostaa nopeus esiin. Se on kuitenkin vain välietappi matkalla kesään, Samuelsson sanoo.

Viime talvena Samuelsson, 25, juoksi akillesjänteen operoinnin ja pitkän kuntoutuksen jälkeen ensimmäiset kilpailustarttinsa kahteen vuoteen. Kesän kilpailuissa hän kiiti 100 metrin ennätyksekseen 10,28 ja oli Turun Kalevan kisoissa 100 metrillä toinen ja 200 metrillä mestari.

– Kesä oli kympin suoritus siihen nähden, mistä läksin liikkeelle, vaikka loppukaudesta aloinkin väsyä, Samuelsson muistelee.

– Tälle harjoituskaudelle pääsin liikkeelle ihan eri nopeustasolta kuin toissa syksynä. Juoksukontaktit ja liikkeetkään eivät tuntuneet niin oudolta kuin vuosi sitten.

Comeback-kaudelle Samuelsson harjoitteli Mikael Ylöstalon valmennuksessa, ja hänen johdollaan rakennetaan paluulle jatkoa.

– Toiveissa on, että 100 metrin taso olisi kesällä 10,2-alkuinen, kun se viime kesänä oli 10,3-alkuinen ja lähempänä 10,40:tä, Ylöstalo linjaa tavoitteita.

Noidannuoli säikäytti, lajivoimat karttuivat

Samuelssonin mukaan syksyn harjoittelu on tuottanut hyvää tulosta, vaikka rinnallevedossa tullut noidannuoli säikäytti ja toi muutoksia voimaharjoitteluun.

– Noidannuoli tuli marraskuun alussa. Se tuntui ihan älyttömän pahalta pari päivää, mutta sitten se alkoi väistyä pois. Pelästyin, kun reaktio oli niin kova. Ajattelin, että sieltä meni jotakin pahemminkin, kun oli vaikea kävelläkin, Samuelsson muistelee.

Sittemmin voimaharjoittelu on jatkunut hieman erilaisilla painotuksilla.

– Syksyn ajatuksena oli, että nostetaan voimatasoa pikkaisen ylöspäin. Noidannuoli esti etenemisen sillä ajatuksella, mikä meillä alun perin oli. Samulin juoksu ei kuitenkaan perustu maksimivoimaan, joten tämä ei heijastunut suorituskykyyn, Ylöstalo sanoo.

Valmentajan ja juoksijan mukaan voimaa on harjoituskauden mittaan tarttunut toivotusti nimenomaan juoksulihaksiin.

– Vedoissa vastuskelkan kanssa tuntee, että juoksulihakset ovat hyvässä kunnossa, Samuelsson sanoo.

”Nopeus on kehittynyt aika suoraviivaisesti”

Hallikauden tavoite Samuelssonilla on kaivaa nopeus esiin ja puolustaa 60 metrin voittoa Suomen hallimestaruuskilpailuissa Jyväskylässä. Myös Torunin maaliskuiset EM-kilpailut ovat ajatuksissa. Tulosraja EM-kilpailuiden 60 metrille on 6,77 ja Samuelssonin ennätys 6,72.

– Hallikaudella juoksen varmaan vain 60 metriä. Olen 200 metrillä ihan hukassa halliratojen kaarteissa. Jyväskylässä on vielä vaikeammat kaarteet kuin Liikuntamyllyssä. Aloitan kilpailemisen viikkoa tai ehkä kahta ennen Jyväskylän SM-kilpailuja, Samuelsson sanoo.

Samuelssonin syksyn harjoittelussa oli viime vuodesta poiketen myös pitkiä 300 metrin vetoja, joilla rakennettiin valmiuksia 200 metrin harjoitteluun keväällä.

– Viime kesän 200 metrin kilpailut menivät Samulilta ihan luonnonlahjoilla, Ylöstalo sanoo.

Hallikauden tavoitteeksi Ylöstalo näkee ”nousun sille omalle, nopealle tasolle, jolla Samuelsson kilpaili viime kesänä”.  Nopeus on Ylöstalon mukaan tarkoitus kaivaa nyt talvella esiin, oli kilpailuja tai ei.

– Samulin nopeus on kehittynyt suoraviivaisesti. Aina kun hän on pyrkinyt juoksemaan kovempaa kuin edellisellä kerralla, hän on pystynyt siihen. Jos verrataan tasoa viime hallikauteen, siitä ollaan edellä, Ylöstalo sanoo.

Lähtöön rytmiä ja voimaa

Samuelsson pääsi hiljattain nautiskelemaan yhteistreenistä Tuukka Huuskolan ja Riku Illukan kanssa. Lähtötreeni kahden kotimaan kärkisprintterin kanssa toi terää tekemiseen ja kertoi myös, että Ylöstalon johdolla reivattu lähtö on paranemassa.

– Se treeni jätti hyvän fiiliksen. Sain paljon enemmän irti treeneissä, kun oli kavereita vieressä. Se toki palveli meitä kaikkia, Samuelsson sanoo.

Lähtökiihdytyksen hiominen on ollut yksi Samuelssonin syksyn harjoitteluteemoja.

– Lähdössä on pyritty parantamaan rytmiä. Kun Samuli tulee ensimmäiset askeleet telineistä, polven suuntaus on ollut turhan ylös ensimmäisellä ja varsinkin toisella askeleella. Ajatuksena on ollut, että reisi liikkuisi eteenpäin eikä niin pystyyn, Ylöstalo kertoo.

Lähtöön on haettu myös malttia, että liike veisi tehokkaasti eteenpäin.

– Samulilla on lähdössä nopea rytmi. Olen koettanut saada siihen malttia, että hän ehtisi tuottaa voimaa silloin, kun jalka on maassa. Samulin parhaat lähdöt ovat olleet sellaisia, joissa hän ei mielestään ole lähtenyt täysillä, mutta kello on tykännyt. Odotan mielenkiinnolla mikä on irtiotto, kun pyssy paukahtaa, Ylöstalo sanoo.

Samuli Samuelsson

– Ikä 25-v.

– Seura: Ikaalisten Urheilijat.

– Valmentaja: Mikael Ylöstalo.

– Ennätyksiä 100 m 10,28, 200 m 20,73. Halliennätyksiä 60 m 6,72, 200 m 21,34.

– Kalevan kisoista yhdeksän mitalia, 5 mestaruutta (100 m yksi, 200 m neljä). Hallista viisi mestaruutta (60 m kaksi, 200 m kolme).