Niko Koskinen hyppäsi EM-hopeaa

Niko Koskinen hyppäsi EM-hopeaa

(Eskilstuna 19.7.) Janakkalan Janan Niko Koskinen saavutti Suomen toisen mitalin Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Koskinen paransi seiväshypyssä ennätystään viidellä sentillä lukemiin 535, mikä toi hopeamitalin.

 

Pohjoismaat saavuttivat 16 mitalia!

Suomi saavutti kisoissa kaksi mitalia ja 14 pistesijaa. Suomi sijoittui pistetilastossa kymmenenneksi. Alisa Vainio juoksi päätöspäivänä 5000 metrillä neljänneksi. Viimeisenä päivänä kisoja seurasi Ekängens Friidrottsarenalla peräti 5011 katsojaa. Italia päihitti huutosakkien raivoisassa kamppailussa Ranskan. Britannia ja Saksa voittivat 17 mitalia ja Venäjä 16. Pohjoismaat menestyivät loistavasti saavuttaen yhteensä 16 mitalia. Ruotsi saavutti viisi, Tanska ja Norja neljä, Suomi kaksi ja Islanti yhden mitalin. Tanska voitti kaksi kultaa ja Ruotsi yhden. PIsteille pääsi 33 maata. Viro saavutti yhden seitsemännen sijan.

Seiväshypyn mestaruuden vei suvereenin esityksen päätteeksi Britannian Adam Hague tuloksella 550. Hän ylitti kaikki korkeudet 530:stä lähtien viiden sentin välein ensimmäisellä yrityksellä.  Koskinen ylitti 505, 520 ja 530 ensimmäsellä sekä 535 ilmavasti ensimmäisellä yrityksellä. Koskinen halusi taistella vain voitosta. Hän pudotti 540:stä ja nostatti riman 545:een. Hague ylitti sen ensimmäisellä ja Koskinen pudotti, joten Koskisen oli nostatettava rima jo 550:een. Hague ylitti tämänkin ja Koskiselta loppuivat pudotuksen jälkeen yritykset kesken. Koskisen yksi yritys 545:stä oli erittäin lähellä onnistua: Rima ei aivan pudonnut takaisin kannattimilleen. Yleisö luuli, että rima jäi paikoilleen.

– Hyvältä tuntuu. Tämä ei ollut yllätys, sillä lähdin hakemaan mitalia. Olen tehnyt paljon töitä tämän hyväksi, kertoi isänsä Jouko Koskisen valmentama Niko Koskinen.

Hague ylitti vielä kolme kertaa 561:tä.  Ranskan Alioune Sene taivutti thrillerikisassa pronssille ennätyksellään 530.

Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten hyppäsi neljänneksi tuloksella 525. Hän ylitti korkeuden hulppeasti ensimmäisellä yrityksellä. Wecksten jätti alapuolelleen saman tuloksen hypänneet venäläisen, italialaisen ja britti hyppääjän. Someron Esan Tommi Holttinen oli kymmenes ennätyksellään 510.

– En ole tyytyväinen. Hypyt olivat kesän korkeimpia, mutta lakipiste oli vasta riman jälkeen.  Hyppäsin viidellä eri seipäällä ja olisi pitänyt hypätä ylimmissä korkeuksissa vielä kahdella niitäkin jäykemmällä seipäällä, Wecksten harmitteli.

Kilpailuhypättiin loistavissa olosuhteissa myötätuuleen.

 
Suomen miehet pikaviestin loppukilpailuun

Suomen miehet rynnistivät lopulta pikaviestin finaaliin, kun kolme joukkuetta hylättiin. Ennakkosuosikki Britannia sekä Espanja ja Unkari juoksivat nopeammin kuin Suomi, mutta eivät sääntöjen mukaan. Suomi sijoittui ensimmäisessä alkuerässä neljänneksi ajalla 41,13. Ruotsi voitti Suomen erän maan junioriennätyksellä 40,01. Norja tuli toiseksi myös kansallisella junioriennätyksellä 40,46. Saksa voitti toisen erän ajalla 40,39. Ruotsi on Britannian poissa ollessa selvä suosikki. Finaaliin etenivät myös Italia, Ranska, Puola ja Irlanti.

Suomen joukkueessa juoksivat Oulun Pyrinnön Jyri Kangasharju, Liedon Parman Valtteri Kalliokulju, Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen ja Seinäjoen seudun Urheilijoiden Aleksi Lehto. Kalliokulju oli pika-aitojen välierissä, Lehtonen pääsi lähelle 200 metrin finaalipaikkaa ja Lehto kilpaili toisessa bravuurilajissaan,  keihäänheitossa. Kangasharju kilpaili vain viestissä.

Kangasharju aloitti Suomen viestin

-Juoksu kulki hyvin. Vaihto Valtterin kanssa meni pahasti päälle, Kangasharju kertoi.

Kalliokulju viiletti takasuoran vastatuulessa.

– Juoksu kulki yllättävän hyvin. Vaihdoimme Oskarin kanssa sujuvasti., Kalliokulju sanoi.

Lehtonen viuhtoi takakaarteen kaarrejuoksun erikoismiehenä. Suomi juoksi ulointa rataa, ja Ruotsi ja Britannia olivat jo painelleet sisäkautta ohi.

– Juoksu kulki ihan hyvin. Sain lisää tsemppiä, kun näin joukkueita edelläni, Lehtonen kertoi.

Lehto porhalsi loppusuoran takaa-ajoasemassa.

– Vaihto meni Oskarin kanssa hyvin varman päälle. Treeneissä meillä meni usein pitkäksi, mutta nyt onnistuimme vaihtamaan vaihtoalueen keskellä. Näin muut joukkueet edelläni ja pystyin pistämään hyvin kampoihin, Lehto iloitsi.

 
Naisten pikaviestifinaali jäi haaveeksi

Suomi ei selviytynyt finaaliin naisten 4×100 metrin juoksun alkueristä. Milla Heiskanen, Netta Myllynen, Aino Pulkkinen ja Emma Koistinen juoksivat ajan 46,14 ja sijoittuivat ensimmäisessä erässä viidenneksi.

Erän voitti Saksa alkuerien nopeimmalla ajalla 44,61. Toisessa erässä kaikki seitsemän joukkuetta juoksivat Suomea nopeammin. Finaalipaikka jäi 0,33 sekunnin päähän.

Iisalmen Visan Heiskanen pinkoi ensimmäisen osuuden.

– Lähdin hyvin. Lähettäjä pidätteli kauan valmiit-asennossa, mikä sopi minulle hyvin. Juoksu kulki hyvin ja vaihto Netan kanssa sujui hyvin, Heiskanen kertoi.

Savonlinnan Riennon Myllynen viiletti takasuoralla toisen osuuden.

–  Juoksu tuntui kivalta. Valko-Venäjä kiritti sopivasti viereisellä radalla. Vaihto Ainon kanssa meni hyvin, Myllynen sanoi.

Äänekosken Urheilijoiden Pulkkinen kipitti takakaarteen vastatuulessa.

– Juoksu tuntui tosi hyvältä vaikka myös jännitin tosi paljon, Pulkkinen kertoi.

Sadan metrin aitajuoksussa viidenneksi sijoittunut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Koistinen pyyhälsi etusuoran.

– Vaihto meinasi mennä pitkäksi, kun en kuullut Ainon huutavan. Jouduin jarruttelemaan lähdössä, eikä juoksu kulkenut, kun jalat olivat jumissa kolmen aitajuoksustartin jälkeen. Hyvä, että pystyimme vaihtamaan rajojen sisällä. Harjoittelimme Ainon kanssa vaihtoa ekan kerra vasta verryttelyssä, Koistinen kertoi.

Kaikki muut paitsi Koistinen juoksivat Eskilstunassa vain viestin. Koistinen tuli joukkueeseen Lotta Kemppisen tilalle.

 
Oskari Perälampi seitsemäs yli 60 metrin tuloksella

Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden kiekonheittäjä Oskari Perälampi ei turhaan uhonnut karsinnan jälkeen heittävänsä pitkälle finaalissa. Perälampi heitti oikeaan aikaan oikeassa paikassa uransa toistaiseksi parhaan kilpailunsa. Hän rikkoi karsinnassa heittämänsä ennätyksen, 58,03, sekä ensimmäisellä (58,23), toisella (60,23) että kolmannella (59,57) kierroksella. Neljännen heiton hän astui yli, mutta räväytti taas viidennellä ennätyksensä 60,73. Kuudeskin heitto kantoi 57,88, ja sen jälkeen Perälampi taputti käsiään tyytyväisenä.

Perälampi sijoittui korkeatasoisessa kilpailussa seitsemänneksi. Kultaa sinkautti Puolan Bartlomiej Stój kisaennätyksellä 68,02 ja hopeaa Kroatian Maritn Markovic tuloksella 67,11, joka sekin oli parempi kuin edellinen kisaennätys. Saksan Henning Prüffer sai tuloksen vain ensimmäisellä kierroksella, mutta 64,18 riitti pronssimitaliin.  Kilpailu heitettiin kiekonheitolle suosiollisesti vastatuuleen.

– Olen tyytyväinen tulokseen. Annoin kaikkeni. Harmittaa,kun tukijalka ei pitänyt kunnolla eikä kiekko lähtenyt oikeassa asennossa, Perälampi sanoi.

Miehet pikaviestissä kuudensia – Ruotsille ensimmäinen kultamitali 

Suomi sijoittui miesten 4 x 100 metrin viestissä kuudenneksi ajalla 40,93. Ruotsi kiiti kotikisojen ensimmäiseen kultamitaliinsa kovalla ajalla 39,73, joka on myös Ruotsin junioriennätys. Ruotsin joukkueesta peräti kolme juoksi henkilökohtaisessa 100 metrin finaalissa.  Puola juoksi hopeaa ja Ranska pronssia. Suomi jätti taakseen Irlanni ja Norjan, joka lopulta hylättin. Suomen joukkueessa juoksivat Jyri Kangasharju,Valtteri Kalliokulju, Oskari Lehtonen ja Aleksi Lehto. He päästelivät neljä kymmenystä nopeammin kuin alkuerässä. Suomalaiset olivat tyytyväisiä suorituksiinsa. Ensimmäinen vaihto sujui hyvin, toinen vaihto meni päälle, ja kolmas vaihto oli Lehtosen ja Lehdon mielestä lähes täydellinen.

 
Elina Kakko korkeushypyssä 12:s

Perttelin Peikkojen Elina Kakko ylitti korkeushypyssä vain aloituskorkeuden 170 ja jäi viimeiseksi. Seuraava korkeus 175 oli liikaa. Parhaimmillaan Kakko on hypännyt ulkona 183 ja hallissa 185. Kakko hyppäsi karsinnassa 179, jolla olisi voinut sijoitua finaalissa seitsemänneksi. Mestariksi pomppasi Britannian Morgan Lake tuloksella 189. Ranskan Nawal Meniker sai hopeaa tuloksella 186. Ruotsin Ellen Ekholm hyppäsi pronssia ennätyksellään 183. Myös kaksi muuta hyppääjää ylitti 183, mutta he jäivät jaetulle neljännelle sijalle.

 
Saija Seppä päihitti neljä juoksijaa 1500 metrillä

Suolahden Urhon Saija Sepällä oli 1500 metrin 14 finalistista heikoin ennätys, mutta hän jätti neljä kilpailijaa taakseen. Seppä sijoittui kymmenenneksi ajalla 4.29,42. Hän jäi ennätyksestään vain kaksi sekuntia, mikä on hyvä saavutus siihen nähden, että ensimmäinen kierros hissuteltiin 4.45:n vauhtia. Britannian Bobby Clay sai tarpeekseen lönköttelystä 900 metriä ennen maalia ja karkasi ylivoimaiseen voittoon ajalla 4.17,91. Brittien kaksoisvoiton varmisti Amy Griffiths ajalla 4.20,41. Kolmanneksi tuli Saksan Konstanze Klosterhalfen. Seppä juoksi viisaasti porukan keskivaiheilla.

– Tavoitteeni oli juosta ennätys ja voittaa vähintään yksi juoksija. Toinen niistä toteutui. Nämä kisat ovat olleet minulle hieno kokemus ja olen saanut paljon lisää motivaatiota. Pääsen 19-vuotiaiden sarjaan vielä kahden vioden kuluttua. Ensi vuonna tähtään 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin, Seppä kertoi.

 
Topias Koukkula kolmiloikan kahdeksas

Kangasalan Urheilijat-68:n Topias Koukkula sijoittui kolmiloikassa kahdeksanneksi tuloksella 15,55. Voiton vei Azerbaidzanin Nazim Babajev kisaennätyksellä 17,04. Hopea voitettiin tuloksella 16,51 ja pronssi tuloksella 16,10.  Koukkula loikki karsinnassa 15,98, joka olisi tuonut finaalissa viidennen sijan.

Koukkula sai tuloksen jokaisella kierroksella. Hänen toiseksi pisin hyppynsä kantoi 15,54 ja kolmanneksi pisin 15,51. Koukkula päihitti yhdeksänneksi sijoittuneen kilpailijan viidellä sentillä ja pääsi hyppäämään kuusi kertaa. Pisimmässä hypyssä oli myötätuulta neljä metriä sekunnissa.

 
Aliisa Vainio lähellä mitalia 5000 metrillä

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aliisa Vainio jatkoi loistavia juoksujaan. Hän juoksi 3000 metrin esteiden pronssin jatkoksi 5000 metrin neljännen sijan. Vainio paransi 20 asteen  lämmössä ja kovassa tuulessa ennätystään huimasti 37 sekunnilla aikaan 16.27.91. Aika on 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston seitsemänneksi paras.

Vainio aloitti rauhallisesti ja nosti sijoitustaan vähitellen kymmenenneltä sijalta neljänneksi. Hän lähestyi kolmantena juossutta Espanjan Carmela Cardamaa, mutta hävisi pronssin lopulta neljällä sekunnilla.

– Alisa juoksi monta kierrosta liian hitaasti porukan perässä ja lähti sitten vetämään omaa hyvää vauhtiaan. Matka loppui pronssitaistelussa kesken. Kärjen vauhtiin ei ollut tänään asiaa, mutta Alisa juoksi hienosti, kehui Suomen joukkueen valmentaja Jukka Keskisalo.

Mestariksi juoksi Saksan Alina Reh ajalla 16.02,21 ja hopeamitalistiksi Tanskan Anna Möller ajalla 16.07,43. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Noora Wallenius sijoittui 18:nneksi ajalla 17.37,88. Hän saavutti kisarajan viimeisenä mahdollisena päivänä juoksemalla ennätyksensä 17.13,62. Wallenius juoksi Eskilstunassa vasta toisen 5000 metrin ratakisansa.

 

Tuomas Valle otteli ennätyksensä – Artur Hämäläinen keskeytti
 

Helsingin Kisa-Veikkojen Tuomas Valle sijoittui kymmenottelussa 16:nneksi ennätyksellään 7128. Kuortaneen Kunnon Artur Hämäläinen oli ennen viimeistä lajia 11:s, mutta joutui keskeyttämään 1500 metrillä loukattuaan reitensä törmäyksessä. Arttur Hämäläinen juoksi 110 metrin aidat aikaan 14,62 ja Tuomas Valle 14,48. Hollannin Sybren Blok juoksi nopeimman ajan, 13,81, ja ottelua johtava Norjan Karsten Warholm 13,84. Hämäläinen on pistein 4836 seitsemäntenä ja Valle 16:ntena pistein 4710. Hämäläinen on kolmannesta sijasta 280 pisteen päässä, kun ensimmäisen päivän jälkeen ero oli 203 pistettä.

Valle sinkautti 1,75 kilon kiekkoa 44,94 ja oli neljänneksi paras. Hämäläinen tempaisi 18-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi ennätyksensä 40,13. Tshekin Jan Dolezal harppasi ottelun kärkeen heittämällä ennätyksensä 54,75. Dolezalin johtopisteet seitsemän lajin jälkeen ovat 6086. Warholm venyi ennätykseensä 39,30, mutta menetti johtopaikan Dolezalille peräti 202 pisteen erolla. Hämäläinen tipahti kahdeksanneksi (5503), mutta Valle lensi 16. sijalta peräti yhdeksänneksi (5476). Hämäläinen on enää 27 pistettä edellä Vallea. Kolmas sija on karannut suomalaisilta lähes 400 pisteen päähän, mutta viidenteen sijaan on matkaa alle sata pistettä. Hämäläinen hyppäsi seivästä 410 ja Valle 370. Valle ylensi ennätystään 20 sentillä ja Hämäläinen jäi ennätyksestään kymmenen senttiä. Valle heitti keihästä ennätyksensä 52,42 ja Hämäläinen samoin ennätyksen 46,48. Valle juoksi 1500 metriä 5.11,88. Mestariksi otteli Tshekin tasavallan  Jan Dolezal pistein 7929. Norjan Karsten Warholm otteli hopeaa pistein 7764. Warholmin suorituksen arvoa nostaa entisestään se, että hän juoksi kymmenottelun ensimmäisenä päivänä hopeaa 400 metrin erikoiskilpailussa ajalla 46,50.

 

Merja Perätalo 11:s ja Iida Kalliomäki 12:s

Esbo IF:n Iida Kalliomäki jäi pituushypyn finaalissa 12:nneksi eli viimeiseksi tuloksella 572. Mestariksi leiskautti Romanian Florentina Marincu tuloksella 678. Hypyssä oli myötätuulta 3,8 metriä sekunnissa. Ylikiimingin Nuijamiesten Merja Perätalo sijoittui keihäänheitossa 11:nneksi tuloksella 47,04. Voittoon viskasi Puolan Maria Andrejczyk tuloksella 59,73.

(Jyrki Repola.)

LIVE-Tulospalvelu:

 


tuomas_valle20150719_0784.jpg

Tuomas Valle voitti 19-vuotiaiden kymmenottelun lähes 700 pisteen erolla.