Naisten maajoukkueelle makea voitto, miehet kirivät sunnuntaina

Naisten maajoukkueelle makea voitto

Naisten maajoukkue näytti Tukholman olympiastadionilla, että tilastoennusteet ovat maaottelussa vain ennusteita. Suomen joukkue voitti ottelun komeasti pistein 213,5-193,5, kun tilastot ennustivat kymmenen pisteen tappioita.

Miesten joukkue lähti tilastojen valossa kisaan sen verran rajulta takamatkalta, että voittoon ei ollut mahdollisuuksia. Suomen hyvä toinen kilpailupäivä jätti tappiopisteiksi 179-231.

– Naisilla oli valtavan hyvä henki. He ylittivät itsensä, kiitteli Suomen Urheiluliiton(SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sen jälkeen kun naisten joukkue oli kylvettänyt hänet vesiesteellä.

– Vaikka tässä on kyse joukkueen tuloksesta, yksittäiset urheilijat nousevat esille. Esimerkiksi kuumeisen Nooralotta Nezirin 100 metrin aidoissa korvannut, kautensa jo päättänyt Reetta Hurske täytti paikan hienosti, Kemppainen sanoi.

Miesten osalta Kemppaista harmitti voitottoman kauden jatkuminen sileillä juoksumatkoilla.

– Toista kertaa peräkkäin jäätiin sileillä juoksumatkoilla ilman voittoa. Miesten yleisurheilu kaıpaa nyt samantapaista nuorille urheilijoille suunnattua miesprokjetilla, jolla muutama vuosi sitten pönkitettiin nuorten naisyleisurheilijoiden uskoa ja halua heittäytyä huippuyleisurheiluun, Kemppainen arvioi.

Kipparit näyttivät esimerkkiä

Naisten maajoukkueen kapteenit näyttivät mallia pistejahdissa Ruotsi-ottelun päätöspäivänä. Hanna-Maari Latvala voitti lauantain 100 metrin jatkeeksi sunnuntaina 200 metriä ajalla 23,86 ja pääsi juhlimaan kaksoisvoittoa, kun Milja Thureson oli toinen (24,16). Lajipisteet tulivat Suomella 13-9.

– Meillä oli henkinen yliote. Tsempattiin yhdessä sitä, että otetaan enemmän pisteitä kuin mitä tilastot näyttävät, Latvala kertaili.

Lajivoittoa juhli myös maajoukkueen toinen kippari Sanna Kämäräinen, joka voitti kiekonheiton tuloksella 58,26. Tanja Komulainen oli kolmas (52,28) ja Katri Hirvonen neljäs (51,84). Kiekonheitosta lajipisteet jäivät Suomelle 14-8.

Naiset esiintyivät väkevästi myös juoksuradalla. Johanna Peiposella ei askel painanut, kun hän pinkaisi 10 000 metrin voiton jälkeen kunniakierrokselle.

Peiponen juoksi Tukholmassa mainion kahden päivän urakan. Lauantaisen 5000 metrin ennätyksen ja kolmannen sijan jatkoksi tuli sunnuntaina 10 000 metrin voitto omalla ennätyksellä 32.51,04. Se vie juoksijan kotimaan kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

– Juoksu meni helposti, miksi olisin lähtenyt juoksemaan muuta kuin omaa vauhtia, Peiponen kertasi juoksua.

Peiponen lähti tutusti omille teilleen heti kilpailun alussa ja sai maaotteluyleisön syttymään komealla soolollaan.

– Tätä on odotettu, Peiponen nautiskeli ansaitusta huomiosta.

Laura Markovaara oli toinen kauden parhaallaan 34.46,63 ja Meri Rantanen viides 35.14,93. Lajipisteet jäivät Suomelle 14-8.

Matilda Bogdanoff johti 100 metrin aitojen trion kolmoisvoittoon ajalla 13,57. Viivi Avikainen oli toinen (13,75) ja kuumeista Nooralotta Neziriä paikannut Reetta Hurske kolmas (13,77).

Venla Paunonen pinkoi 400 metrin aidoissa toiseksi ajalla 58,54. Matkan suosikki ja voittaja Ruotsin Elise Malmberg juoksi ajan 58,28.

– Yllättävän lähelle pääsin Malmbergia. Hän on lopussa vahva, mutta niin minäkin, Paunonen totesi.

Maaottelun kakkossija maistui Paunoselle Porin Kalevan kisojen mestaruuden jatkeeksi. Paunonen kävi reilu vuosi sitten etureisileikkauksessa ja on sittemmin palannut lajin kotimaiseksi kärkihahmoksi. 

Tukholmassa Paunonen oli paras suomalainen: Anniina Laitinen oli kolmas ajalla 58,87 ja Hilla Uusimäki viides (59,09). Pisteet lajista Suomelle 12-10.

Naisten 3000 metrin esteissä Camilla Richardsson päätti pitkän kautensa lajin parhaana suomalaisena kolmanteen sijaan ajalla 10.02,61. Alisa Vainio oli neljäs (10.06,63) ja jalkavaivojen takia juoksusta sivuun jäännyttä Sandra Erikssonia paikannut Saara Nikander kuudes 10.39,18.

Lajipisteet menivät esteissä Ruotsille 14-8.

Bogdanoff ehti kahteen lajiin

Pituushypyssä Ruotsin MM-finalisti Khaddi Sagnia piti suosikin aseman ja voitti kilpailun ponkaistuaan 655. Sanna Nygård oli mainiossa vireessä ja venytti 2,6 metriä sekunnissa hönkineessä myötätuulessa 637, joka riitti toiseen sijaan.

Pika-aidat voittanut Bogdanoff hyppäsi maaottelupäivän toisessa lajissaan mainiosti 626 ja oli viides. Anne-Mari Lehtiön 601 riitti kuudenteen sijaan. Pisteet menivät Ruotsille 14–8.

Korkeushypyssä Ruotsi oli odotetun vahva: Sofie Skoog ja Ebba Jungmark veivät kaksioisvoiton 189:n ja 186:n ylityksillä. Laura Rautanen selvitti 183 ja jakoi kolmatta sijaa Ruotsin Erika Kinseyn kanssa.

Maaotteluvoiton naisten joukkue kruunasi voittamalla 4 x 400 metrin viestin ajalla 3.42,54. Viestissä juoksivat Kirsi Pekkanen, Anniina Laitinen, Eveliina Määttänen ja Hilla Uusimäki.

Tulokset

Juttu miesten maaottelun toisesta päivästä

Nuorten maaottelu