Korhosen kolumni: Maajoukkuevarusteiden palautuskampanja

Grano ja Suomen Urheiluliitto merkittävään yhteistyöhön

Lähetin tänään viestin kaikille vuosina 2015-2018 yleisurheilun eri maaotteluissa tai arvokilpailuissa Suomen joukkueeseen kuuluneille. Eilisen Sanoma Median uutisoinnin vuoksi on tarvetta selvittää tilannetta myös Suomen Urheiluliiton kannalta.

Uutisointi aiheutti yleisurheilua seuraavassa väessä monenlaisia reaktioita, joten on hyvä antaa myös todellista tietoa siitä, missä tämän asian suhteen mennään.

Ilta-Sanomien artikkelin mukaan viestin koskien tätä kampanjaa on saanut ”kaikki edustusurheilijat”. Todellisuudessa tämän kampanjan etujoukkona on toiminut suhteellisen pieni joukko NMJ-urheilijoita, jotka leireilevät viikonvaihteessa Pajulahdessa. Tuosta jakelusta viesti on kulkeutunut myös Ilta-Sanomien toimittajalle ja näin on saatu aikaan myrsky vesilasissa ja kohtuullisen turhaa kommentointia somessa. Tänään sen sijaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti sähköpostia lähti yhtä henkilö vaille 700 joukkueisiimme kuuluvalle urheilijalle ja johdon jäsenelle.

Suomen Urheiluliitolla on perinteisesti ollut monivuotinen, koko maajoukkuetoimintaa kattava varustesopimus. Tällä hetkellä kyseistä sopimusta ei ole voimassa. Koska kaikki varusteet suunnitellaan suoraan maajoukkueemme käyttöön, niin niitä myös valmistetaan vain sovittu erikoiserä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että varusteet toimitetaan sopimuskauden alussa SUL:lle ja täydennysten saaminen on erittäin vaikeaa. Suurta vaatetehtaan linjaa Kauko-Idässä ei pysäytetä muutaman topin tai juoksupaidan lisätarpeen vuoksi. Tämä on toki huomioitu jo tilausvaiheessa ja normaalin sopimuskauden tarpeisiin varusteita on ollut tilattu riittävästi.

Nyt, kun varusteiden käyttökausi on venynyt normaalia sopimuskautta pidemmäksi, on luonnollista, että esim. kulumisesta, värjäytymisestä ja rikkoontumisesta aiheutunutta hävikkiä on tullut enemmän kuin normitilanteessa. Uuden sopimuksen valmistuessa uusien, erikseen maajoukkuetta varten suunniteltujen varusteiden saaminen suunnittelupöydältä tehtaan kautta urheilijan käyttöön kestää minimissään kuukausia ja maksimissaan jopa lähes vuoden. Tämän vuoksi kesä 2018 kilpaillaan Asics Finland – asusteissa. 

Vaikka Ilta-Sanomien artikkelin otsikko antoi varsin raflaavasti ymmärtää, niin SUL:n osalta rahat eivät ole lopussa. Tämä varusteiden takaisinkeräämiskampanja vain varmistaa sen, että kaikille 2018 maajoukkuetoimintaan osallistuville on tarjolla sopivan kokoiset ja edustavat varusteet juuri silloin, kun niitä tarvitaan eli jokaisessa arvokilpailussanne tai maaottelussa.

Suomen Urheiluliiton maajoukkuekäytössä kulloinkin olleiden vaatteiden osalta on vuosikymmeniä ollut voimassa käytäntö, jossa varusteet ovat joukkueen jäsenten käytössä vain kilpailutapahtuman ajan. Myös IS:n artikkelissa kuvissakin esiintyvät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat lukuisia kertoja seisseet ennen kilpailua jonottomassa omia varusteitaan ja palauttaneet niitä kilpailutapahtuman jälkeen takaisin, enkä voi uskoa, että heille kuten ei muillekaan mestareille ennen heitä ole koitunut minkäänlaista traumaa vallitsevasta käytännöstä.

Palautuksen jälkeen varusteet on toimitettu pesulaan ja sieltä kautta SUL:n varastoon uudelleenkäyttöä varten. Tämä ei ole ainutkertaista suomalaisessa urheilussa, vaan monet lajiliitot toimivat vastaavalla tavalla kaikkien tai osan varusteista osalta.

Vuodesta 2014 lähtien tätä toimintatapaa murrettiin osittain antamalla näitä SUL:n omistamia vaatteita aluksi aikuisten arvokilpailuissa kilpailevien haltuun. Syynä oli se, että monet aikuisurheilijat kilpailevat samoilla varusteilla useamman kerran vuodessa ja tämän lisäksi osallistuvat vuoden aikana erilaisiin SUL:n tiedotustilaisuuksiin ja kumppanitapaamisiin. Näin siis kevennettiin vaatteiden edestakaisen kulkemisen ketjua. Koska Asics toimitti vuosina 2013-2014 käytössä olleiden varusteiden tilalle vuosiksi 2015-2016 uuden malliston, päätettiin tätä toimintamallia laajentaa koskemaan koko aikuisten maajoukkuetta. Vuoden 2015 malliston käyttökaaren pidentyessä olemme jälleen palaamassa ainakin hetkellisesti malliin, jossa urheilijat ja joukkueen johto saavat varusteet käyttöönsä vain kilpailutapahtuman ajaksi.

Varusteterveisin

Lassi Korhonen


maajoukkuemanagerI