Janne Ukonmaanahon kolumni: Maantieltä ja maastosta vauhtia radalle

Janne Ukonmaanahon kolumni: Maantieltä ja maastosta vauhtia radalle

Kelataan ajassa taaksepäin syksyyn 2016. Suunnistajana tunnettu Topi Raitanen aloitti silloin rasitusmurtuman sävyttämän kesän jälkeen armeijan Santahaminassa lokakuun alussa. Topi oli tehnyt muutoksen lajivalinnassa ja edessä oli hyppy tuntemattomaan.

Valinta vei painopisteen metsästä rastien ääreltä kestävyysjuoksun pariin. Valmentajalle tilanne oli haastava, mutta myös erittäin otollinen. 

Topilla ei ollut juurikaan ennakkokäsityksiä yleisurheilun ja kestävyysjuoksun maailmasta. Hän oli tabula rasa, johon aloimme piirtää tulevaisuuteen kurkottavia kuvioita.

Haimme erilaisia näkökulmia. Helpoin tapa olisi ollut jatkaa Suomessa yleisesti käytössä olevan yhden kilpailukauden periaatteella, jossa hallikausi on kevyenä välipalana piristämässä talven keskellä. Viimeisten omien kilpailuvuosieni valmentaja kylvi kuitenkin mieleeni ajatuksen erilaisesta lähestymisestä.

Kestävyysjuoksussa on iso maailma ratojen ulkopuolella. Maantie- ja maastokilpailut rytmittävät eurooppalaisten huippuratajuoksijoiden harjoituskautta kohti kesää. Kenialaisille maantiekilpailut ovat jo ratakisoja tärkeimpiä, kun suurkaupungeissa juostavien massatapahtumien aikakaudella tiejuoksun rahavirrat ovat kasvaneet. 

Chian reissu loi kontakteja

Topin ensimmäiset kilpailuareenat juoksijana olivat lopulta tutussa ympäristössä metsässä, tai ainakin metsän välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla pellolla. 

Sardinian Chiassa syksyllä 2016 pidetyissä EM-maastoissa Topi sai tulikasteen eurooppalaiseen kestävyysjuoksuun.  Sijoitus oli vielä kaukana kärjestä, mutta 28. sija reilun minuutin päässä oman ikäluokan kärjestä antoi hyvän kuvan, missä taso sillä hetkellä oli. 

Ennen kaikkea Chian reissu loi Topille kontakteja eurooppalaiseen kestävyysjuoksun ytimeen. Samoissa kisoissa ihastelimme 16-vuotiaan Jakob Ingebrigtsenin lentoa voittoon 19-vuotiaiden sarjassa. Harva katsoja osasi aavistaa, että silmiemme edessä oli nuori mies, joka voittaa vajaan kahden vuoden päästä Berliinin EM-kilpailuissa 1500 ja 5000 metrin mestaruudet.


jakob_ingebrigtsen_hs11577.jpg

Teini-ikäisen Jakob Ingebrigtsen voitto 19-vuotiaiden sarjassa toissa vuoden EM-maastoissa painui niin Janne Ukonmaanahon kuin muidenkin paikalla olleiden mieleen.

,

Pohjoismaista isot EM-maastojoukkueet

Kestävyysjuoksun suurimmat nimet viime vuosikymmenten aikana Mo Farahista Kenenisa Bekeleen omaavat vahvan historian maasto- ja maantiekilpailuista. Bekele on kaikkien aikojen menestynein maastojuoksija ja hallitseva 5000 ja 10 000 metrin maailmanennätysmies.

Vertailu maailman huippuun tuntuu kohtuuttoman kovalta, siksi on hyvä kohdistaa katse lähemmäs. Pohjoismaista Norja tuottaa huippuyksilöitä kestävyysjuoksun Euroopan kärkeen. Syksyn EM-maastoihin Hollannin Tilburgiin Norja lähettää kolmen Ingebrigtsenin veljeksen tähdittämän 12 hengen joukkueen. 

Ruotsi on ottanut kestävyysjuoksussa loikan eteenpäin laajalla tasolla. Se on realisoitunut myös arvokisojen mitaleina. Ruotsi lähettää Tilburgiin noin 20 juoksijan joukkueen, jossa estejuoksun Euroopan mestari Charlotte Fougberg on jälleen mukana. Pohjoismaiden suurimman joukkueen lähettää kuitenkin Tanska: 28 juoksijaa. 

”Olemme oikealla tiellä”

Maastokauden lisäksi maantiellä tapahtuu. Daniel Nilsson juoksi uuden Ruotsin ennätyksen Japanissa Ageon puolimaratonilla ajalla 1.02.09. Aki Nummela juoksi Valencian maratonilla ennätyksensä ajalla 2.17.57. Kestävyysjuoksijan kalenterissa kilpailuja riittää ympäri vuoden, mielestäni ne ovat sopivana määränä osa harjoittelua kohti pääkisaa, mikä ikinä se onkin.

Joulukuussa 2016 Chiassa olin yhden miehen maastojoukkueen joukkueenjohtajana. 2017 joukkueemme koko kasvoi kahteen urheilijaan. Tänä syksynä joukkueen koko kasvaa seitsemään juoksijaan. Olemme oikealle tiellä.

Kestävyysjuoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho on yksi yleisurheilu.fi -sivun talven kolumisteja. Ukonmaanholla on takanaan oma pitkä juoksu-ura. Nyt hän valmentaa muiden muassa Topi Raitasta.