Nurmen rintakuva IAAF:n kokoelmiin, Turun stadionille muistolaatta

Nurmen rintakuva IAAF:n kokoelmiin

Suurjuoksija Paavo Nurmi oli näkyvästi esillä Monacossa sunnuntaina, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) gaalan yhteydessä järjestettiin Yleisurheilun perintö ja legendat -tilaisuus.

Nurmen pojanpoika Mika Nurmi ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen luovuttivat tilaisuudessa IAAF:n museokokoelmaan Paavo Nurmi -aiheisen pronssiveistoksen. 

Nurmi sai häntä itseään esittävän veistoksen vuoden 1924 lopulla alkaneelta viiden kuukauden Yhdysvaltain turneelta. Sen kuluessa hän hurmasi amerikkalaisyleisön voittamalla kahta vaille kaikki 55 juoksuaan.

Nurmen patsaan ohella IAAF:n museokokoelma rikastui muiden muassa Jesse Owensin aikanaan käyttämällä Ohio State Universityn kilpailuasulla. Berliinin 1936 olympiakisojen pikajuoksu- ja pituushyppysankarin asun IAAF:lle luovutti Owensin pojanpoika Stuart Rankin. (Katso kaikki luovutetut esineet tästä linkistä)

Salonen: Tämä käynnistää uuden perinteen

Yleisurheilun perintö ja legendat -tilaisuudessa julkistettiin myös IAAF:n yleisurheiluperinnön muistolaatta -hanke. Sillä halutaan nostaa ja huomioida lajin historiallisia maamerkkejä, kilpailuja, urheilukenttiä ja yleisurheiluun liittyvää kulttuuria. 

Muistolaatta-hanke alkaa laatan suunnittelukilpailulla, jonka Coe käynnisti Monacon tilaisuudessa.

– Yleisurheilun muistolaatta on tunnustus, joka nostaa, juhlii ja yhdistää ikonisia urheilukilpailuja, kaupunkeja, paikkoja, maamerkkejä tai lajiin liittyvä kulttuuria ympäri maailman, Coe totesi.

Coe julkisti samalla 12 paikkaa, jotka saavat laatan ensimmäisenä. Niiden joukossa on Turun Paavo Nurmen stadion.

Milloin Paavo Nurmen stadion laatan saa, siitä ei ole vielä tietoa.

– Laatta on vähän verrannollinen urheilijoiden Hall Of Fame -käytäntöön, mutta käynnistää kokonaan uuden, hienon perinteen. Minä tietysti toivon, että laatta voitaisiin kiinnittää Turussa kesäkuussa Paavo Nurmen kisojen yhteydessä, Jari Salonen totesi. 

 

 


nurmi_paavo_patsas.jpg

Paavo Nurmi sai häntä itseään esittävän patsaan Yhdysvaltain turneelta 1925. Jatkossa patsas on Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) museokokoelmissa.