Jani Koskela: Amsterdamin EM-rajat kesän kärkihaaste

Tuttu lenkkipolku vanhempien asunnon tuntumassa Kangasalalla on yksi Jani Koskelan syksyn treenien päänäyttämöistä. Nuoren pikajuoksijan haaveena on juosta joskus olympiakisoissa, mutta elokuisia Rio de Janeiron kisoja hän ei vielä mieti.

Ensi kesän tavoite on kilpailla Euroopan mestaruuskilpailuissa Amsterdamissa heinäkuun alussa.

– Molempien matkojen EM-tulosrajoja lähden hakemaan. 200 metrillä se näyttäisi olevan lähempänä, Koskela sanoo.

Koskelan matkat ovat 200 ja 400 metriä ja EM-kisarajat 20,95 ja 46,70. Tekemistä niiden rikkomisessa riittää. Juoksijan ennätyksen ovat viime kesän jäljiltä 21,29 ja 47,74.

Nuoren juoksijan viime kesän ehdoton kohokohta oli Porin Kalevan kisoissa juostu varttimailin Suomen mestaruus. Koskela kiri lujaa alkumatkan juosseen Matti Välimäen ohi voittoon silloisella ennätysajallaan 47,85. Ennätys koheni myöhemmin Lahdessa 22-vuotiaiden SM-kisoissa nykylukemiin.

– Oli todella kivaa, kun näki, että pystyin vetämään ohi Välimäen. Onneksi pää pysyi kylmänä ja tein oman juoksun, Koskela muistelee Porin mestaruusjuoksua.

Tampereen ennätysjuoksu yllätti

Koskelan 200 metrin ennätys näki päivänvalon vasta syksyn jo orastaessa. Se tuli eliittikisasarjan päätöskilpailussa Tampereen Ratinassa, ja varsin koleissa oloissa.

– Itseänikin on pohdituttanut, että mistä se tuli. Oli niin kylmä ja tuulikin (-0,4 m/s) oli mitä oli, Koskela kertaili.

Syksyinen ennätysjuoksu oli yllätys myös Jani-poikaansa valmentavalle Juha Koskelalle.

– Oli se positiivinen ylläri, että kunto nousi ja nousi niin pitkälle. Hyvä juttuhan se on. Sen perusteella uskaltaa antaa urheilijan levätä, Koskela tuumi.

Koskelan kunnon piti olla huipuissaan sydänkesällä 22-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa, mutta kevään etelän leirin jälkeen terävyyden löytäminen juoksuun kesti.

– Kun tulin leiriltä Suomeen, meni kuukauden päivät ennen kuin kunto alkoi herkistyä. Alkukausi oli siksi nihkeä. Tsheboksarissakin 400 metriä meni vain 48,36, vaikka siellä oli huippuolosuhteet, Koskela muistelee juhannuksena Venäjällä käytyä maajoukkueiden EM-kisaa.

Opiskelu ja treeni yhdistyvät vaivatta

Tallinnan EM-kisoissa Koskelan kiusaksi ilmaantui myös selkäkramppi.  

– Janin kesän ensimmäinen kuntopiikki oli ladattu 22-vuotiaiden EM-kisoihin ja toinen loppukesään. Tallinnassa häneltä kramppasi selkä pari päivää ennen kisan alkua. Hän juoksi ”betoniselällä” lähelle 200 metrin ennätystään (21,44), joten siellä olisi voinut kulkea kovempaa, olosuhteet olivat hyvät, Juha Koskela kertaa.

Jani Koskelan mukaan päättynyt kausi jätti arvokasta oppia.

– Tulevaan kesän kilpailukauteen pitää lähteä herkistelemään aikaisemmin, Koskela sanoo.

Kangasalla asuva Koskela harjoittelee yhdessä Ville Aarnivalan kanssa, joka on myös Juha Koskelan valmennuksessa. Koskela opiskelee tietoliikennetekniikkaa Tampereen ammattiopistossa (Terdy).

– Opiskelun ja harjoittelun yhteensovittaminen onnistuu hyvin, kun Terdy on yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa. Voin olla aamutreenit ja leirit luvallisesti pois koulusta. 

Uusia sävyjä Koskelan eloon tuo myös muutto omaan asuntoon. Tukiverkko on kuitenkin lähellä, sillä vanhemmat asuvat vain reilun kivenheiton päässä.

– Porukat tarjoavat onneksi jääkaapin antimiaan, kun köyhällä opiskelijalle ei ole varaa ostaa niitä rasvattomia jauhelihoja, Koskela veistelee.


koskela_jani_lenkilla_kangasala_2015.jpg

Tuttu lenkkipolku Kangasalalla on Jani Koskelan syksyn treenien päänäyttämö.