Holttinen hakee vauhtijuoksuun tehoa ja nopeutta Meriluodon valmennuksessa

Seiväshyppääjä Tommi Holttinen tavoittelee kehitysharppaa Johan Meriluodon valmennuksessa. Holttinen on mukana kolmiloikan entisen Suomen mestarin ryhmässä, joka kantaa puolivirallista nimeä ”Jump Squad Turku”.

– Ajattelin, että tarvitsen apua päivittäiseen tekemiseen. Ominaisuudet riittäisivät parempiin tuloksiin, Holttinen perustelee ratkaisuaan.

Holttisen valmennusohjelmat ovat syksystä lähtien olleet Meriluodon käsialaa. Valmennustiimiin kuuluu myös poikansa valmennuksesta pitkään vastannut Jari Holttinen.

– Lähtökohtana on, että Jari on edelleen mukana kaikessa, mitä hyppäämiseen tulee ja ennen kaikkea kisamatkat. Se muuttuu, että minä olen enemmän mukana valvomassa asioita, suunnittelen ohjelman, rytmit ja kaiken muun. Koetan myös löytää synergiaetuja, kun Tommilla on nyt nopeustreeneissä suhteellisen nopeita tyyppejä sparraamassa, Meriluoto sanoo.

Meriluodon treeniryhmässä Holttisen ohella harjoittelevat kolmiloikkaaja Topias Koukkula ja pituushyppääjä Jonatan Kinnunen. Ryhmään kuuluvat myös pituushyppääjä Taika Koilahti ja kolmiloikkaaja Ilona Ruohola, jotka harjoittelevat yhdessä.

– Kiva on ollut treenata, kun pitkästä aikaa on mukana ollut muitakin, Holttinen tunnustaa.

– Nyt haetaan vähän tehokkaampaa mallia juoksuun, Johan Meriluoto linjaa yhteistyön ensimmäistä tavoitetta TommI Holttisen kanssa.

”Arvokisoihin ei ole tarkoitus mennä vain osallistumaan”

Turun Urheiluliittoa edustavan Holttisen, 25, ennätys on 564. Hän on kilpaillut kahdesti ulkoratojen EM-kilpailuissa, ja oli viime kesänä myös Eugenen MM-kilpailuissa. Yleisen sarjan arvokisafinaali on vielä kokematta. Se on taso, jota Holttinen nyt tavoittelee.

– MM-kisoissa finaaliin pääsi 575:llä. Sellaisia tuloksia on tarkoitus hypätä tulevina vuosina. Arvokisoihin ei ole tarkoitus mennä vain osallistumaan, Holttinen sanoo.

Kehitystä Holttinen ja Meriluoto hakevat pureutumalla vauhtijuoksuun.

– Nyt haetaan vähän tehokkaampaa mallia juoksuun. Samalla katsotaan vauhtijuoksun mallia vähän erilaisesta näkökulmasta. Pudotetaan vähän päkiää ja koetetaan löytää pakaraa enemmän siihen juoksuun, Meriluoto sanoo.

– Näin juoksu vakioituu helpommin, ja siinä on enemmän voimaa nimenomaan juoksun lopussa. Nämä ovat pieniä asioita, mutta vaativat säännöllisen valvonnan, että malli myös pysyy.

Juoksuharjoittelussa varaa kiristää

Holttisen mukaan harjoittelun rytmitys ei valmentajan vaihtuessa suuresti muutu.

– Aikaisempiin vuosiin verrattuna nyt on lisätty juoksun määrää. Se on minulla ollut aika alhainen. Koen, että minulla on siihen valmiudet ilman, että tulee vammoja, Holttinen viittaa uraa kiusanneisiin nilkka- ja akillesvaivoihin, jotka on saatu kuriin viime ja kuluvan vuoden aikana.

– Ne hoidettiin aika pitkälle ominaisuuksien vahvistamisen kautta ja maltilla. Ei otettu riskejä iskutuksen kanssa. Siellä on nyt sitten käyttämätöntä potentiaalia, Holttinen sanoo.

Juoksun tekniikan ja nopeuden ohella jatketaan hyppytekniikan hiomista.

–Tekniikassa ei ole mitään isompaa. Koetetaan saada pieniä juttuja eteenpäin. Juoksu määrää kuitenkin, kuinka kuopalle tulee. Minulla tulonopeus on nyt luokkaa 9 metriä sekunnissa. Se pitäisi saada sinne 9,3-9,4 metriin sekunnissa.