Hae urheiluoppilaitokseen, haku päättyy 21.3. – Mäkelänrinteen lukion info 23.1. – Video: Urheilulukio yleisurheilijan valinta

Mietitkö jatkoa peruskoulun jälkeen? Yleisurheilijalle parhaat edellytykset yhdistää opinnot ja kehittyminen urheilijana luo Suomen Urheiluliiton (SUL) yleisurheilukeskuspaikkakunnalla sijaitseva urheilulukio.

Yleisurheilukeskuksissa, eli pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Lahti-Pajulahti keskuksessa sekä Kuortaneella on nuorilla tarjolla hyvät harjoitusolosuhteet sekä kaikki keskuksen ja sen kanssa yhteistyötä tekevän urheiluakatemian edut. Samaan tapaan hyvät puitteet ja yhteistyötä akatemian kanssa löytyy muualtakin kuten Turusta.

– Liittymällä keskuspaikkakuntien lukiovalmennukseen nuori urheilija saa toimivan arjen, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisesti, fiksulla tavalla paitsi riittävän harjoittelun ja palautumisen, myös opintojen laadukkaan etenemisen, sanoo SUL:n nuorten huippu-urheilun valmennuspäällikkö Eeva Kantomäki.

– Keskeistä nuorelle urheilijalle on arjen tasapaino ja toimivuus. Yleisurheilukeskuspaikkakuntien urheilulukioiden yleisurheiluvalmentajat ovat kokeneita ammattilaisia, jotka ymmärtävät ikävaiheen harjoitukselliset periaatteet ja vaatimukset sekä tunnistavat lukiolaisen nuoren kokonaisvaltaiset tarpeet, toteaa

Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin haetaan kevään yhteishaussa. Yhteishaku alkaa 21.2.2023 ja päättyy 21.3.2023. Hakiessasi urheilulukioon, ammatilliseen urheiluoppilaitokseen tai urheilupainotteiseen lukioon urheilulinjalle tulee sinun täyttää Opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Mäkelänrinteen lukiossa panostetaan urheilijoihin

Lukioikä on yleisurheilijalle ratkaisevan tärkeä vaihe matkalla kohti huippuvaihetta. Harjoittelumäärän tulee kasvaa, ja samaan aikaan pitäisi sekä kehittyä että luoda edellytyksiä sille, että kehitys voisi jatkua vielä aikuisiällä oman potentiaalin saavuttamiseksi. Lukio-opinnot ovat vaativia ja arjen kokonaiskuormitus kasvaa, haastaen urheilijan jaksamista, kehittymistä ja terveenä pysymistä. Märskyn yleisurheiluvalmennuksen keskeisenä tavoitteena on vastata näihin haasteisiin.

– Jos harjoittelee tavoitteellisesti, minusta urheilulukioon ja Mäkelänrinteen lukioon kannattaa tulla, sanoo hiljattain 17-vuotiaiden 800 metrin halli-SE:n juossut Joonas Kumpulainen.

– Meillä on kestoryhmässä neljä aamutreeniä viikossa ja niillä pystyy korvaamaan opintoja. Tarjolla on myös asiantuntijapalveluja, joista itse olen käyttänyt fyssaripalveluja ja tietenkin on erinomainen valmennus. Kestoryhmän aamutreena vetää Olli Pulkkanen. Olen käyttänyt myös AlterG -juoksumatto, jota pystyy ostamaan. Se on ollut minulle hyvä, kun minulla on ollut säärivaivoja.

Helsinki Athletics Academy -ohjelma

Helsinki Athletics Academy -ohjelma (HAA-ohjelma) on Mäkelänrinteen lukion, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian ja Suomen urheiluliiton yhdessä toteuttama neljän vuoden ympärivuotinen valmennusohjelma, joka on tällä hetkellä tarjolla pika- ja aitajuoksijoille, hyppääjille ja moniottelijoille.

Urheilijan koko valmennus tapahtuu ympärivuotisesti kouluvalmentajien johdolla läpi lukioajan. Lukion lukujärjestyksessä on varattu aikaa harjoittelulle reilusti niin, että harjoitusaikaa on aamupäivisin lounaaseen asti, ja opiskelu toteutetaan iltapäivisin. Näin arki pysyy tasapainossa, viikkoon saadaan riittävät harjoitusmäärät, aikaa opintoihin keskittymiseen sekä ennen kaikkea riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle.

Harjoittelu on monipuolista ja tähtää urheilijan jatkuvaan kehittymiseen niin lukion aikana kuin myös seuraavassa vaiheessa. Ammattimainen valmennus, erinomainen harjoitusryhmä, hyvät harjoitusolosuhteet ja Urhean laaja asiantuntija-apu muodostavat kansainvälisesti kilpailukykyisen mallin, jossa motivoituneen nuoren urheilijan on hyvä rauhassa kasvaa ja valmistautua huippuvaiheeseen.

Yhteistyövalmennuksessa lukion valmentajat ja urheilijan henkilökohtaiset valmentajat käyvät säännöllisesti vuoropuhelua urheilijan kokonaistilanteesta ja kuulumisista sekä harjoitustarpeista. Märskyn urheilua tukeva ilmapiiri, hyvä valmennus ja harjoitusolosuhteet sekä parhaat parhaiden kanssa -harjoitteluperiaate tarjoaa alueen urheilijoille toimivan polun yhdistää menestyksekkäästi harjoittelu sekä lukio-opinnot. Urheilijan aamuharjoitukset tapahtuvat kouluvalmennuksessa ja muu harjoittelu oman henkilökohtaisen valmentajan johdolla.

Moniottelija Leo Rautiainen harjoittelee Mäkelänrinteen HAA-ohjelmassa ja hyödyntää harjoittelussaan Urhean uusia tiloja ja Helsingin Liikuntamyllyä. – Meillä on semmoinen 13-14 hengen porukka, jolla on 7 kertaa viikossa treenit. Maanantaita lukuun ottamatta joka aamu on aamutreenit. Maanantaisin treenit ovat koulun jälkeen ja lauantaina on yleensä tuplatreeni, Rautiainen kertoo.

Mäkelänrinteen lukion infotilaisuus 23.1.

Mäkelänrinteen lukion yleisurheiluvalmennuksen ja HAA-ohjelman infotilaisuus ysiluokkalaisille, valmentajille, vanhemmille ja seurojen edustajille järjestetään maanantaina 23.1. klo 18.00 Mäkelänrinteen lukiossa ruokalan kabinetissa (os. Mäkelänkatu 47, Helsinki). Ennen varsinaisen tilaisuuden alkua klo 17.30 on mahdollisuus tutustua Urhea-halliin.

Tilaisuuteen pitää ilmoittautua täältä. Ilmoittautumislinkki on auki su 22.1. asti.

Faktaa – Mäkelänrinteen lukion urheilulinja

–  55 yleisurheilijaa kaikista lajiryhmistä

– yhteistyövalmennuksessa 3-4 aamuharjoitusta aamupäivisin, kaksi pääharjoitusta ja kaksi tukevaa harjoitusta. Ilta-, viikonloppu- ja loma-ajan harjoitukset oman henkilökohtaisen valmentajan johdolla.

– HAA-ohjelma on neljän vuoden ohjelma, jossa koko valmennus, lukio-opinnot ja tarvittava asiantuntijatuki samassa paketissa, tällä hetkellä pika- ja aitajuoksijat, hyppääjät, ottelijat. Myös loma-aikojen valmennus tapahtuu koulun valmentajien johdolla.

– Brändö gymnasiumin opiskelijat osallistuvat Märskyn aamuharjoituksiin