Etelätalo Dohan menestyksen hedelmistä: Olympia- ja EM-harjoittelussa voi panostaa huoltoon

Dohan MM-kisojen pistesijan mukana parantuva taloudellinen tilanne ei muuta keihäänheittäjä Lassi Etelätalon Tokion olympialaisiin ja Pariisin EM-kisoihin tähtäävän harjoittelun linjauksia.

– Harjoittelu tai harjoittelun sisältö ei paljon muutu, mutta harjoittelun ulkopuolisiin asioihin pystyy panostamaan tarkemmin, että on lihashuoltoa ja huoltoa muutenkin. Myös ravitsemukseen ja lepoon pystyy panostamaan,  MM-finaalissa neljänneksi heittänyt Etelätalo totesi Suomen Urheiluliiton (SUL) facebook-sivujen live-haastattelussa.

Tokion olympialaiset on Etelätalolle ensi kauden selkeä ykköstavoite. Harjoittelu kesää varten alkaa noin kuukauden ylimenokauden jälkeen.

– Nyt ei ole isompaa ongelmaa. Vammojen takia ei tarvitse pitää breikkiä, mutta kroppa haluaa pitää lepoa, ja samalla saa kerättyä intoa harjoitteluun, Etelätalo sanoo.

Etelätalo: ”Voisi tulla tosi pitkäkin heitto”

Dohasta Suomeen paluun jälkeen Etelätalolla kesti hyvä tovi purkaa puhelimesta onnitteluviestejä. Kotvanen kului myös kahvikupin ääressä valmentajaguru Leo Pusan kanssa.

– Leksa on mukava ja leppoisa mies. Meillä on pitkä yhteinen taival vuodesta 2004, jolloin hän tuli keihäsolympiadiryhmän kautta taustalle mukaan. Viimeiset vuodet hän ollut mukana minun tekemisissä lähes päivittäin. Leksa on ollut suuressa roolissa koko minun aikuisiän uran ajan. Kiitokset siitä, Etelätalo sanoo.

Dohassa Etelätalo palasi arvokisojen finaaliin viiden vuoden tauon jälkeen. Noiden vuosien aikana hän taisteli yhteensä neljästi kirurgin pakeille vieneiden kyynärpää – ja nilkkavaivojen kanssa. Nyt takana on ongelmaton kesä, jonka pisin heitto kantoi 84,11. Oma ennätys on 84,98.

– Kyllä se ennätys kiinnostaa. Tähän tulostasoon, joka nyt oli loppukaudella, kun saisi 2-3 metriä lisää, sieltä se ennätyskin tulisi. Hyvissä oloissa voisi tulla tosi pitkäkin heitto, Etelätalo kaavaili.

Nuorista helmistä pidettävä huolta

Kotimaisen keihäänheiton tulevaisuuden Etelätalo näkee valoisana, vaikka harrastajamäärät eivät ole samaa luokkaa kuin hänen oman nuoruutensa vuosina.

– Nuorissa kärkitulokset hyvällä tasolla. Siellä on nuoria, jotka ovat omissa ikäluokissaan heittäneet pidemmälle kuin Pitkämäki ja Ruuskanen, mutta huomaa myös sen, että nuoria on paljon vähemmän kuin 10-20 vuotta sitten. Muut lajit ovat varmaan vieneet keihäänheitolta pohjaa, Etelätalo arvioi.

– Siellä on hyviä tyyppejä ainakin poikien puolella, jota olen tarkemmin seurannut. Ne vaan pitää saada nostettua sinne aikuisten kansainväliselle tasolle. Ei ole niitä useamman hengen ryhmiä, joista pari voisi tippua pois vaan yksittäisiä helmiä, jotka pitäisi saada hyvällä vammojen ennalta ehkäisyllä ja suunnitelmallisella harjoittelulla nostettua kansainvälisen tason nurkille.

Niemi-Nikkola: 13 urheilijaa kesän omalla tai paremmalla tasolla

Kari Niemi-Nikkola totesi Dohan MM-kisojen yhteenvedossaan, että Suomen joukkueen tulosta voi arvioida kolmesta eri tulokulmasta: miten urheilijoiden tulos vertautuu kesän kilpailukauden tulokseen, mitaleilla ja pistesijoilla, ja mikä on tilanne verrattuna maailman kärkeen.

– Voidaan sanoa, että joukkueen 22 urheilijasta 13 urheilijaa kilpaili selkeästi omalla tämän kesän tasollaan tai sen yli, eli huomattavan suuri osa. Kuudella urheilijalla oli vaikeuksia säilyttää oma tasonsa ja kolme urheilijaa ei joko aloittanut tai joutui keskeyttämään. Tältä kulmalta katsottuna tulos oli tosi hyvä, Niemi-Nikkola totesi.

Kaksi finaalipaikka, joista toinen pistesija, tarkoitti Niemi-Nikkolan mukaan, että tavoitteesta jäätiin vähän, mutta ei toivottoman kauas.

– Naispika-aitureiden välieräpaikat olivat erinomaisia saavutuksia ja Sara Kuivisto oli lähellä finaalipaikkaa molemmilla matkoillaan, Niemi-Nikkola muistutti.

Maailman tasokaan ei Niemi-Nikkolan mukaan ole karannut suomalaisten ulottumattomiin.

– Voi sanoa, että keihäässä miehet osoittivat, että iskuetäisyydellä ollaan. Se näkyi Dohan tuloksissa ja kesän parhaissa tuloksissa suhteessa MM-kisojen finaalin tasoon. Naisten aidoissa ollaan 0,2 sekuntia jäljessä finaalitasoon ja mitalitasoon ehkä 0,4 sekuntia. Hypyissä meidän urheilijat ovat omalla ennätystasollaan MM-tason pistesijaurheilijoita.

Katso molemmat haastattelun kokonaisuudessaan täältä