​Teija Saari valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan

​Teija Saari valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan

Teija Saari valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan Hall of Fameen Seivästalli ry:n tilaisuudessa Liikuntakeskus Pajulahdessa. Saari ylitti ensimmäisenä suomalaisnaisena neljä metriä hallissa ja ulkoradoilla vuonna 1998.

– Ensimmäisen kerran se meni hallimaaottelussa Malmössä, muistan sen edelleen oikein hyvin, Saari muisteli.

Saari, 40,  hyppäsi aktiivivuosinaan 15 naisten Suomen ennätystä ja voitti kuusi Suomen mestaruutta. Arvokisoista heltisi neljäs sija nuorten EM-kisoista 1997. Aikuisten EM-kisoissa Saari oli Suomen joukkueessa Budapestissä 1998 ja Münchenissä 2002.

– Budapestissä meni karsinnassa neljä metriä, mutta se harmitti, että pääsin sen toisella ja olin 17:s. Jos olisin mennyt sen ensimmäisellä, olisin päässyt finaaliin, Saari sanoo.

Saari aloitti seiväshypyn isänsä Erkki Saaren innostamana teini-iässä. Siinä vaiheessa takana oli jo monipuolinen urheiluharrastus yksilö- ja joukkuelajien parissa.

– Isä heitti idean ilmoille 1994. Hän sanoi, että kun kausi ohi, voitaisiin koettaa seiväshyppyä, kun minulla oli telinevoimistelutaustaa. Siitä meni viikko ja sanoin isälle, että viikon päästä on pm-kisat, mitäs jos hyppäisin siellä, Saari kertoo.

Saari voitti pm-kilpailun ja sen jälkeen lajivalinta oli tehty.

– Ensimmäisen vuoden aikana ennätykseen tuli 70 senttiä lisää, Saari muistelee ja kiittelee Aulis Kairennolta ja Rauli Pudakselta saatuja oppeja.

Saaren henkilökohtaisena valmentaja läpi uran oli isä Erkki Saari, joka tunnetaan intohimoisena urheiluna ystävänä.

– Isä oli joskus innokkaampi lähtemään harjoituksiin kuin minä, Saari muistaa.


saari_teija_3.jpg

Teija Saari ylitti ensimmäisen suomalaisena naisena neljä metriä 1998. Omaksi ennätykseksi jäi 410.

,

Ensimmäinen nainen kunniagalleriassa

Alavuden Urheilijoita edustanut Saari ylitti parhaimmillaan 410. Edellytyksiä olisi ollut parempaankin, mutta uraa kiusasivat selkävaivat. Aktiiviuran jälkeen Saari on viihtynyt lentopallon ja sittemmin jalkapallon parissa.

 – Nykyisin seuraan seiväshyppyä ja kaikkea urheilua televisiosta. Paikan päälle tulee harvemmin lähdettyä, Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden tilanvarausyksikössä työskentelevä Saari kertoo.

Seivästalli ry on valinnut hyppääjiä lajin Hall of Fameen vuodesta 2013. Saari on ensimmäinen naishyppääjä, joka nousi kunniagalleriaan eli samaan seuraan muiden muassa Eeles Landströmin, Pentti Nikulan, Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen kanssa.

Neljä metriä ylittäneitä suomalaisia naishyppääjiä on tällä erää 22. 

Mäkelä: Lajikulttuuria tarvitaan

Seivästalli ry:n tilaisuudessa puhunut liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä totesi, että yhdistys on uniikki ja ylivoimainen Suomessa toimivien yleisurheilun lajiyhdistys joukossa.

 –  Seivästalli ry tuo vuositasolla kymmenissä tuhansissa euroissa laskettavan määrän rahaa seiväshyppyyn. Sillä jo saadaan jotakin aikaankin, Mäkelä sanoi.

Seivästalli ry:n toiminnan ajatuksena on lajikulttuurin vaaliminen ja kehittäminen. Yhdistys  on käynnistänyt 20 seiväshyppykoulua eri puolella Suomea.

– Me kaikki haluamme nähdä sen päivän, kun suomalainen mies ylittää kuusi metriä ja nainen viisi metriä. Siihen tarvitaan lajikulttuuria, Mäkelä sanoo.