​Keihäsgurut tuovat lahjakkuudet harjoittelemaan yhdessä

​Keihäsgurut tuovat lahjakkuudet harjoittelemaan yhdessä

Petteri Piironen uskoo, että parhaiden heittäjien tulisi harjoitella yhdessä nuoresta pitäen, jos halutaan kirkastaa keihäänheiton tulevaisuuden näkymiä. 

Käytäntöön menestynyt keihäsvalmentaja vie ajatustaan Kuortaneen urheiluopistolla Kimmo Kinnusen kanssa. Kaksikko organisoi sinne viiden harjoitusleirin sarjan lahjakkaille yläkoulun 7-9-luokkalaisille.

Nuoret heittäjät Piironen poimi omien tietojen ja tilastojen perusteella käsipelissä ja lähetti leirikutsut. Ensimmäinen tyttöjen leirin on nyt takana ja heittäjien palaute oli hyvä.

– Yhteisharjoittelu tuo mukavasti kilpailuhenkisyttä, varsinkin kun täällä oli paljon tosi hyviä heittäjiä. Paljon tuli vinkkejä myös keskivartalon lihasten ja tukilihasten harjoittelun. Niitä pitää varmaan treenata kotona, sanoo 14-vuotias Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Olivia Lähdesmäki.

Samaa mieltä oli 13-vuotias Viitasaaren Viestin Viivi Raatikainen.

Käytiin hirveän tarkasti esimerkiksi läpi näitä lonkanseudun juttuja, juoksun ja ponnistuksen tekniikoita. Niistä tuli hyviä vinkkejä. Myös kuntotestit olivat tosi kivat, Raatikainen sanoo.

Gamlakarleby IF:n Minna Hollanti oppi hänkin jokaisesta treenistä.

– Minuun vaikuttivat eniten nopeus- ja liikuuvuusasiat. Niissä oli kaikkein eniten uutta. Hyvä kokemus. Uskon, että tulen muillekin leireille. On ollut kehittävää ollut täällä.

Piirosen mukaan likipitäen kaikki kutsutut tulivat ensimmäiselle Kuortaneen leirille.

– Lähetin kutsut yhdelletoista tytölle ja seitsemälle pojalle. Tytöistä kahdeksan tuli tälle ensimmäiselle leirille ja seuraavalle tulee vielä yksi lisää. Poikia on ensileirille tulossa viisi.

Tytöille ja pojille on kaksi omaa leiriä, joiden lisäksi Piironen ja Kinnunen valmentavat yhdessä koko joukolle kaksi yhteistä leiriä. Keihäsgurujen tukena on Kuortaneen Urheilulukiossa hyppy- ja otteluharjoittelusta sekä yleistaitovalmennuksesta vastaava Mikko Latvala. Leirillä hänen kontollaan on nopeusharjoittelu ja kehonhallinta.

Lajitaitoa, yleistaitavuutta, kehonhallintaa

Mitä viestiä kokeneet valmentajat nuorille välittävät?

– Näillä leireillä ykkösasia on lajitaidon ja lajiosaamisen kehittäminen ja sen teroittaminen, että lajiharjoittelua pitää nuorilla on määrällisesti riittävän paljon, Piironen sanoo.

Leiriohjelmassa on runsaasti myös juoksu- ja ponnistustekniikan harjoittelua, kehon hallintaa sekä taitoharjoittelua, joka tarkoittaa yleistaitavuuden kehittämistä.

– Noilla asioilla pyritään ennaltaehkäisemään loukkaantumisia. Oikeaoppinen juoksu- ja loikkatekniikka vähentää loukkaantumisriskiä, Piironen sanoo.

Kuortaneen Urheilulukion heittovalmentajana Piironen haluaa leireillä tutustuttaa nuoret myös urheilulukiomaisen harjoittelun arkeen.

– Onhan se keväällä yhdeksännen luokan jälkeen helpompi tehdä valintoja, kun on voinut leireillä maistaa, millaista on urheilulukion arki. Ja lähtötilanne harjoitteluun on selvästi parempi, kun urheilija ja valmentaja tuntevat valmiiksi toistensa tavat.


Keihäsleiriläiset

Petteri Piironen (oik.) kertaa leirin oppeja. Kuuntelemassa Moona Makkonen, Minna Hollanti, Pinja Kianta, Erica Linnala, Olivia Lähdesmäki, Vivian Suominen ja Jenna Harju