Tuomo Salonen astuu huippu-urheilujohtajan tehtävään – ”Arvokisojen tunnelma ja syke sytyttävät. Suomen yleisurheilun hyvä vire jatkuu.”

Tuomo Salonen on palannut Suomen Urheiluliittoon johtamaan yleisen sarjan huippu-urheilua. Tätä tehtävää hän hoiti jo pari kolme vuotta sitten, mutta nyt hänen roolinsa on hieman erilainen.

General Manager Jani Tanskasen tehtävät painottuvat tästä eteenpäin muun muassa Team Finland -ohjelman kokonaisuuden kehittämiseen ja huippu-urheiluvalmentautumiseen liittyvään sidosryhmätoimintaan kokonaisuudessaan.

Salonen toimi hiukan yli kaksi vuotta kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin palveluksessa Monacossa. Toimenkuvana oli lakimies- ja asiantuntijatehtävät WA:n alaisuudessa toimivan itsenäisen integriteettiyksikön, Athletics Integrity Unitin, oikeudellisessa tiimissä, painottuen erityisesti dopingtapausten käsittelyyn.

Mitä oppia Salonen sai tästä tehtävästä ja kuinka hän pystyy hyödyntämään sitä nyt TF:n huippujen vetäjänä?

– Päällimmäisenä tietysti erityisosaamista dopingasioiden käsittelyn osalta ja sääntöjen ja prosessien hallinnasta. Tämän lisäksi mukaan tarttui ymmärrystä ja hiljaista tietoa huippuyleisurheilun kansainvälisestä toiminnasta ja tapahtumista sekä erilaisia kansainvälisiä kontakteja, Salonen toteaa.

– Kansainvälisiä yhteyksiä ja tietoja pystyy varmasti hyödyntämään jatkossakin erilaisissa yhteyksissä ja luonnollisesti kansainvälisen yleisurheilukentän monipuolinen ymmärtäminen on oleellista suomalaisen huippuyleisurheilun rakentamisessa ja tukemisessa.

Välimeren maisemista Salosen veri veti kuitenkin takaisin Koti-Suomeen. Tärkeänä syynä siihen oli perhe, mutta myös into elää huippu-urheilun ytimessä ja jatkaa yleisurheilumme hyvää virettä.

Salosen toimenkuvana on nyt yleisen sarjan arvokilpailutoiminta. Siihen kuuluvat valmistava kilpailuohjelma, joukkueiden valinnat ja lopulta kisamatkojen organisointi.

Tärkeänä tehtävänä on luonnollisesti myös TF-huippujen harjoittelun ja valmentajien työn tukeminen sekä kansainvälinen kilpailutoiminta ja siihen liittyvä asiantuntijuus, kuten esimerkiksi urheilijoiden auttaminen kilpailumanagerin löytämiseksi tai tarvittaessa kilpailujen kontaktointi.

Urheilijoiden tukemisen lisäksi Salonen tulee vastaamaan muusta kansainvälisestä sidosryhmäyhteistyöstä ja omalta osaltaan myös huippuyleisurheilun viestinnästä ja mediayhteyksistä.

Tanskanen keskittyy TF-ohjelman kokonaisuuteen

Jani Tanskanen jatkaa GM-roolissaan Team Finland -ohjelman kokonaisuudesta. Koska Salonen aloittaa työnsä kesken kauden, Tanskanen on entiseen malliin tukemassa omalta osaltaan myös TF-huippujen ja heidän valmentajiensa toimintaa.

Tanskanen keskittyy varsinkin kotimaassa huippuyleisurheilun valmentautumisen edellytyksiin ja olosuhteisiin esimerkiksi yleisurheilukeskusten ja urheiluakatemioiden kanssa tehtävän yhteistyön muodossa sekä muu kotimaisen sidosryhmäyhteistyön parissa. Tanskasen tehtäviin kuuluu myös tuki- ja apurahapäätöksiin liittyvät asiat ja niiden valmistelut.

Kansainvälinen valmennus on mahdollisuus, mutta kotimaista osaamista myös tuettava

Moni suomalainen yleisurheilija on ulkomaisen valmentajan ohjauksessa tai kuuluu peräti kansainväliseen valmennustiimiin. Kuinka Salonen näkee tämän kehityksen, onko perinteinen maajoukkuevalmennus tullut tiensä päähän?

– Kansainväliset valmennustiimit ovat aikamme kuva, ja meidän kannattaa olla siinä mukana. Niissä toimitaan urheilijakeskeisesti ammattivalmennuksen voimin ja myös taloudelliseen tukeen on mahdollisuuksia muun muassa kenkäfirmojen taholta. Tällainen toiminta ei kuitenkaan sulje pois kotimaista osaamista. Tuskin ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella, Salonen toteaa.

Yksi Salosen vahvuuksista on kansainväliset kontaktit ja kilpailumanagerointi, jota hän itsekin teki jokin aika sitten ammattimaisesti.

– Urheilijat tarvitsevat hyvin suunnitellun kilpailuohjelman, niin kotimaassa kuin ulkomailla, jotta heillä on mahdollisuus tehdä kovia tuloksia. Sitä varten on tärkeää, että urheilijoilla on osaavat kilpailumanagerit heitä auttamassa ja siihen löytyy vaihtoehtoja niin Suomesta kuin ulkomailta. Hyvällä kilpailusuunnitelmalla voidaan hiukan myös välttää turhaa sinkoilua kilpailujen perässä, joka häiritsee harjoittelua. Äkkinäisiä muutoksia kilpailuohjelmiin tulee kuitenkin pakostakin, Salonen muistuttaa.