Yleisurheilun harrastaminen mielletään usein yksinäiseksi puurtamiseksi, jossa ”yksinäiset sudet” harjoittelevat räkä poskella räntäsateessa. Mutta onko se todella näin? Yleisurheilun parissa toimivat tietävät, että erityisesti lasten ja nuorten yleisurheilussa totuus on kaukana tästä.
Harjoittelu tapahtuu usein suurissa valmennusryhmissä valmentajan tai valmentajien johdolla. Eri sukupuolia ja eri-ikäisiä urheilijoita harjoittelee samoissa ryhmissä, mikä edistää heidän sosiaalisten taitojensa kehittymistä. Kaikki kilpailutapahtumat järjestetään myös yhteisesti eri sukupuolille, aina aikuisten arvokisoihin asti.
Mielestäni Kauhajoen Karhun yleisurheilun toiminta-ajatus ”Yksilölajeja yhdessä tehden” on yksi parhaista ja kuvaa yleisurheilun harrastamista erinomaisesti.
Monipuolinen ja verrattain edullinen harrastus
Yleisurheilu tarjoaa paljon myönteisiä asioita, mutta osaammeko tuoda niitä riittävästi esille, kun markkinoimme toimintaamme? Monia asioita pidämme itsestäänselvyyksinä, emmekä siksi huomaa kertoa niistä.
Mitä muuta hyvää yleisurheilussa on, mikä lisää lajimme vetovoimaa? Yleisurheilua voi harrastaa kaikkialla Suomessa ja lähes jokaisesta kunnasta löytyy vähintään yksi urheiluseura, joka järjestää harjoitus- ja kilpailutoimintaa. Lisäksi yleisurheilu on verrattain edullinen harrastus moniin muihin lajeihin verrattuna.
Yleisurheilu on monipuolinen laji, joka sisältää useita hyppy- ja heittolajeja. Tarjolla on myös lyhyitä ja pitkiä juoksumatkoja aitojen ja esteiden kera tai ilman. Lajeja löytyy kaikenkokoisille ja eri ominaisuuksia ja taitoja omaaville urheilijoille.
Yleisurheilun ehtii aloittaa myöhemminkin
Yleisurheilu on ns. myöhäisen erikoistumisen laji, mikä tarkoittaa, että urheilijat eivät erikoistu tiettyyn lajiin varhaisessa vaiheessa, vaan harjoittelevat monipuolisesti useita eri lajeja ennen erikoistumistaan. Tämä auttaa kehittämään urheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia laaja-alaisesti ja antaa heille mahdollisuuden löytää laji, jossa he ovat parhaimmillaan.
Lajin pariin ehtii hyvin mukaan myöhemminkin ja monilla urheilijoilla on kokemusta yleisurheilun aloittamisesta vasta toisen urheiluharrastuksen lopettamisen jälkeen.
Yleisurheilusta käytämme myös sloganeja ”Ylivertainen ykköslaji” ja Kehittävä kakkoslaji”. Ylivertaisena ykköslajina tarjoamme lapsille ympärivuotista harjoitus- ja kilpailutoimintaa kuitenkaan sulkematta pois mahdollisuutta harrastaa myös muita lajeja. Päinvastoin kannustamme monipuoliseen liikuntaan ja urheiluun niin taidoiltaan kuin ominaisuuksiltaan.
Laadukas toiminta on parasta markkinointia
Lajin ympärivuotinen harjoittelu- ja kilpailutoiminta innostaa ja kiinnittää lajia harrastavan lapsen yleisurheiluun ja mahdollistaa erinomaiset lapsuusvaiheen urheilulliset valmiudet.
Yleisurheilu on kehittävä kakkoslaji, kun laji kehittää ikävaiheeseen sopivalla ja lajirajat ylittävällä tavalla lapsen yleistä harjoitettavuutta ja urheilullisia ja liikunnallisia perusvalmiuksia sekä räätälöi lapselle joustavasti vaihtoehtoisia harrastamisen mahdollisuuksia. Siksi kannustamme seurojamme lajiyhteistyöhön ja paikallisten ratkaisujen löytämiseen monilajisuuden varmistamiseksi.
Hyvä on myös muistaa, että parasta markkinointia on järjestää laadukasta toimintaa ja pitää huolta niistä, jotka ovat mukana seuran toiminnassa. Laadukas toiminta vetää puoleensa kaikilla tasoilla.
Hyvää yleisurheilukesää toivottaen!
Tapio Rajamäki
Lasten yleisurheilujohtaja
Suomen Urheiluliitto