Pomppu ja Olenius valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan

Pomppu ja Olenius valittiin seiväshypyn kunniagalleriaan

Someron seiväskarnevaalien sielu ja monitoimimies Kalle Pomppu sekä seiväshyppyvalmennuksen kotimainen pioneeri Valto Olenius nimettiin seiväshypyn kotimaiseen kunniagalleriaan Hall Of Fameen. Tilaisuus pidettiin lajin talvikarnevaaleilla Liikuntakeskus Pajulahdessa.

– Kalle on henkilö, joka pystyy sujuvasti olemaan kolmessa paikassa yhtä aikaa ja tekemään niissä kaikissa kolmea eri hommaa, sanoo Pompun hyvin tunteva tilastomies ja Someron Esan historiikin kirjoittanut Aulis Tiensuu.

Rennon napakalla ja huumorin sävyttämällä otteella seiväskarnevaalien ja Someron Esan vapaaehtoistöissä puurtava Pomppu oli otettu tunnustuksesta.

– Tulen muistamaan tämän aina. Tosin vähän ihmettelen, että näin pienillä seiväshyppyansioilla pääsee näin kunniakseen joukkoon, Pomppu veisteli ja kertoi poikavuosina ylittäneensä parhaimmillaan kolme metriä.

Pompun uraan on mahtunut Someron Esan ja seiväskarnevaalien parissa kaikkea mahdollista alkaen kilpailujen johtajan, valmentajan, lähettäjän tehtävistä aina karnevaalien vetämiseen. Apuna on koko ajan ollut vaimo Mervi Pomppu (o.s. Tammi), joka myös omaa vahvan yleisurheilutaustan.

Mäkelä: viiden ja neljän ylittäjien määrä kasvussa

Olenius (12.12.1920-13.7.1983) voitti omalla seiväshyppääjän urallaan EM-hopeaa Brysselissä 1950 tuloksella 425. Hän saavutti pistesijat Lontoon 1948 ja Helsingin 1952 olympialaisissa ja ylitti parhaimmillaan 431.

Vahvimmin Olenius painoi puumerkkinsä lajin historiaan Suomen Urheiluliiton lajivalmentajana. Hän monipuolisti harjoittelua ja laajensi sitä ympärivuotiseksi.

Oleniuksen johdolla Suomessa paneuduttiin 1960-luvun alussa lasikuituseipään käyttöön, joka pohjusti Pentti Nikulan nousun kaikkien aikojen ensimmäiseksi viiden metrin ylittäjäksi.

Oleniuksen opit ovat olleet pohjana lajin kotimaiselle kehitykselle, joka on vuosien saatossa poikinut 140 viiden metrin ylittäjää miesten tilastoihin ja 22 neljän metrin ylittäjää naisten tilastoihin.

– Aulis Kairento jatkoi ja jalosti Oleniuksen toimintatapoja omalla 1970-luvulta 2000-luvulle yltäneellä seiväshypyn lajivalmentajan urallaan totesi SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä Hall Of Fame –galleriaa ylläpitävän Seivästalli ry:n tilaisuudessa.

– 2000-luvulla saatiin miehissä vain 20 uutta viiden metrin ylittäjää. Nyt 2010-luku on tuottanut niitä jo 23 ja yksin viime vuosi neljä. Käyrä on nousujohteinen niin miesten kuin naisten seiväshypyssä, Mäkelä sanoi.

Seivästalli ry:n tilaisuuden vuoden seiväshyppyteosta palkittiin junioreiden MM-pronssia hypännyt Wilma Murto. Vuoden kehittyjän palkinnon saivat Mikko Paavola ja Saga Andersson.