Ilona Mononen ja Eveliina Määttänen valmistautuvat kesän koitoksiin Pyreneiden vuoristossa Ranskan Font Romeussa. Määttänen on leireillyt samalla seudulla jo kolmasti, Mononen on paikalla ensimmäistä kertaa.
Myös nuoret estejuoksijat Katariina Kärkkäinen ja Lotta-Maria Maine rakentavat ennätyskuntoaan Pyreneillä.

Font Romeu on suosittu vuoristoharjoituspaikka Espanjan rajan tuntumassa. Korkeutta merenpinnasta on 1800 metrin molemmin puolin, ja erilaisia harjoituspaikkoja on urheilukentän ja kuntosalien lisäksi tarjolla lähietäisyydellä. Kansainvälisen tason juoksijoita oli paikalla huhti-toukokuun vaihteessa suurin joukoin ympäri Eurooppaa.
Mononen satsaa vuoristoharjoitteluun
Ilona Monoselle leirikuukausia kertyy tälle kaudelle yhteensä 5–6 kuukautta, joista lähes kaikki ovat vuoristossa tai kotimaassa Pajulahden alppimajassa. Ensikokemukset Font Romeusta ovat myönteiset. Talvella hän vietti jakson Espanjan Sierra Nevadassa.
Ennen Pyreneille saapumistaan hän ehti olla hetken kotonaan Lahdessa EM-maantiekisojen jälkeen.
– Ihan mukava oli olla pari viikkoa välillä kotonakin. Kokonaisuutena kevään harjoitteluni on sujunut hyvin ilman ongelmia, Mononen kertoi.
Lahden Ahkeran juoksija viettää koko toukokuun Font Romeussa, josta hän myös matkustaa suoraan kauden ensimmäiseen kilpailuunsa Saksaan.
– Tämä leiri on jo kilpailuun valmistavaa harjoittelua, jossa määrää on hieman vähemmän ja tehoa pikkuhiljaa enemmän. Ohjelmassa oli lauantaina myös kovempivauhtinen rataharjoitus Espanjan puolella lähempänä merenpinnan tasoa.
Paikkana on Manresa 1,5 tunnin ajomatkan päässä, vaikka Font Romeussakin on hyvä kenttä. Yhtenä syynä matkustukseen on myös vuoristokylän vielä viileä ja sateinen sää, joka hankaloittaa kovavauhtista juoksua.
Monosen kilpailusuunnitelma alkukesälle näyttää tältä: 31.5. Karlsruhe 1500 m, 3.6. Bergen 5000 m, 11.6. Lahti Motonet GP 3000 m esteet, 17.6. Turku Paavo Nurmi Games 3000 m esteet, 21.6. Kuortane Motonet GP 3000 m, 27.–29.6. EM-joukkuemestaruuskisat Madridissa.
– Kesällä hyödynnän vielä vuoristoharjoittelua Pajulahden alppimajassa heinäkuussa ja sitten uudestaan ennen MM-kisoja, juoksija suunnittelee.
Jan Petracin ryhmä tutussa ympäristössä
Eveliina Määttänen juoksi tiiviin hallikauden, jonka jälkeen hän ehti leireillä jo Etelä-Afrikan Dullstroomissa. Siellä ohjelmassa oli selkeästi määräharjoittelua, ja kilometreissä kertyikin ennätysviikkoja. Leirinsä päätteeksi hän kävi juoksemassa kilpailun eksoottisessa Botswanassa.
– Siellä ei ollut jalka herkässä kunnossa kovan harjoittelun jäljiltä, Määttänen kommentoi 2.04-aikaan päättynyttä 800 metrin kilpailuaan.
Ennen Pyreneille tuloaan Määttänen ehti olla Koti-Suomessa kolme viikkoa.
– Kevään perustekemistä, sellaista puurtamista, mutta pidin viikon kevyemmän jakson ennen tänne tuloani, joten nyt olo tuntuu jo kevyemmältä.
Font Romeussa Määttäsen tavoitteena on aloitella kilpailuun valmistavaa harjoittelua. Ensimmäiset vauhtivedot ovat ohjelmassa jo leirin alussa Espanjan puolella.
Valmentaja Jan Petracin ryhmästä ovat mukana myös saksalaiset Majtie Kolberg ja Alica Schmidt ja Lahden Ahkeran Veera Perälä.
Kilpailukautensa Määttänen avaa Kroatian Zagrebissa 24. toukokuuta, jonne hän matkustaa suoraan vuoristosta. Kilpailut jatkuvat 1.6. Saksan Dresdenissä, 17.6. Paavo Nurmi Gamesissa, 24.6. Tshekin Ostravassa ja kesäkuun kilpailut päättyvät EM-joukkuekilpailuun Madridissa.

Kärkkäinen tähtää 10 minuutin rajalle
Katariina Kärkkäinen kolkuttelee Suomen kansallista kärkeä 3000 metrin estejuoksussa. Viime kesänä Iisalmen Visan juoksija kehittyi hyvin ja juoksi ajan 10.19,06, jolla hän sijoittui kauden tilastossa neljänneksi. Nuorten sarjojen SM-mitaleja loppukesästä 23 vuotta täyttävä juoksija on ehtinyt saavuttaa jo useita.
– Font Romeussa olen jo toista kertaa, kun olin täällä jo vuosi sitten kuukauden. Nyt vietän täällä reilut viisi viikkoa. Treenipaikat miellyttävät, vaikka autoa täällä kyllä tarvitaan, jotta harjoituspaikoille pääsee, ja välillä tulee räntää, Kärkkäinen kertoo.
Tälle kaudelle tavoitteena on hilata esteaikaa lähelle 10 minuutin rajaa.
– Jopa alle tuon rajan yhdeksällä alkavaan aikaan. En näe mitään esteitä sille, etteikö se voisi toteutua, Kärkkäisen valmentaja Markku Rimpiläinen toteaa.
Talven ja kevään harjoittelu on sujunut kuulemma hyvin, vaikka hallikaudesta tulikin torso pienen sairastelun takia.
Viime kesänä Kärkkäisen ennätys syntyi jo toukokuussa. Loppukesän juoksuja haittasi allergiavaivat. Astma on tuntunut myös vuoristoharjoittelussa, mutta nyt se asia pitäisi olla kunnossa.
Vuoristossa Kärkkäinen ja Rimpiläinen toteuttavat 10 + 4 päivän rytmiä, jossa on kymmenen päivää tiivistä harjoittelua ja neljä päivää kevyttä palautellen.
– Olen huomannut sen toimivan vuoristossa, ja sykkeiden kanssa olemme tarkkoja, Rimpiläinen kertoo.
Valmentajalle järjestyi töistä viikon visiitti Font Romeuhin. Innokkaalle pyöräilyn harrastajalle vuoristomaisemat tarjosivat hohdokkaita lenkkejä, joissa kertyi kosolti nousumetrejä.
Kärkkäisen ensimmäinen kilpailu on Mancesterissä 24. toukokuuta, jonne hän matkustaa suoraan Pyreneiltä. Juoksija asuu Helsingissä, jossa hän on opiskellut kaksi vuotta ympäristötieteitä.

Maine toipui vaikeasta takareisivammasta
Lotta-Maria Maine kahmi pari vuotta sitten nuorten mestaruuksia ja mitaleita roppakaupalla, ja tulipa myös Kalevan kisojen voitto 3000 metrin esteissä kolme vuotta sitten. Turun Urheiluliiton 23-vuotiaan juoksijan este-ennätys on 10.27,29, ja 1500 ja 3000 metriä ovat kulkeneet lupaavasti aikoihin 4.25 ja 9.34.
Viimeiset pari vuotta Maine on kärsinyt jalkaongelmista, ja viime kesä kului vuosi sitten tehdyn takareisioperaation kuntoutuksessa.
– Kaksi vuotta sitten kesällä takareisi alkoi vaivaamaan. Istuinkyhmy oli pahimmillaan kuin tulessa. Aluksi luulimme, että kyse on normaali hamstring-syndrooma, mutta leikkauksessa ilmeni, että jänteen ja istuinkyhmyn liitoskohdassa oli irronnutta luuta, Maine muistelee.
Leikkauksen suoritti ortopedi ja kirurgi Lasse Lempainen. Edessä oli pitkä toipumisjakso, joka vaati muun muassa petipotilaana oloa viisi viikkoa.
– Siinä meinasi jo pää räjähtää, kun makoilin sohvalla kotona Huittisissa varpaitani liikutellen. Onneksi äitini sai järjestettyä kesälomaa ja pääsi olemaan seuranani. Harjoittelua pääsin kokeilemaan syyskuussa AlterG-laitteella.

Nyt Maine on lisäämässä harjoitteluaan kohtia normaalia treenaamista ruotsalaisvalmentajan Ulf Fribergin ohjauksessa. Uusi valmentaja löytyi, kun Maine on seurustellut jo tovin ruotsalaisen huippumailerin Samuel Pihlströmin kanssa, joka on myös Fribergin ohjauksessa.
– Kiinnostuin ruotsalaisten harjoittelusta, kun olin samoilla leireillä Samuelin kanssa ja pääsin seuraamaan heidän tekemisiään. Entiselle valmentajalleni Janica Raumalle olen kuitenkin äärimmäisen kiitollinen, harjoittelu hänen kanssaan toimi hyvin.
– Tälle kesällä tärkein tavoitteeni on päästä taas nauttimaan kilpailemisesta. Suuria tulostavoitteita minulla ei vielä ole. Fribergin kanssa olemme pohtineet, että ensin on saatava nopea juoksu kuntoon pitkän tauon ja vamman jälkeen, ja vasta sitten kunnon kestävyysharjoittelua.
Maine opiskelee Raumalla luokanopettajaksi. Kaksi ensimmäistä vuotta se on vaatinut tiivistä läsnäoloa, mutta tästä lähtien opintoja on mahdollisuus suorittaa enemmän etänä.
Teksti Ari Paunonen