Lipsanen loikki finaaliin, Rauma ennätysiskussa, Holttinen onnistui ja pettyi

Lipsanen loikki finaaliin

Simo Lipsasen loikat kantoi Berliinin EM-kisojen kolmiloikan karsintakilpailusta loppukilpailuun. Lipsasen kahdesta mitatusta hypystä pisin kantoi 16,51, toi karsinnassa 10. sijan ja jätti luottavaisen olon.

– Edellytykset on menestyä, Lipsanen sanoi.

Lipsasen ensimmäinen hyppy kantoi 16,24. Se oli valmentaja Petri Ruotsalaisen kanssa sovitun taktiikan mukaan maltillinen.

– Sovittiin, että sitä ei saa yliastua. Siksi hypystä tuli vähän varovainen, kun juoksu jäi suppeaksi, Lipsanen sanoi.

Toisella Lipsanen kimmahteli 16,51.

– Tiesin ensimmäisen hypyn jälkeen, ettei sillä pääse finaaliin. Toisella hain suhteellisen varmaa tulosta. Siinä jäi ponnistuksessa lankulle varaa, Lipsanen sanoi.

Kolmanteen Lipsanen lisäksi vauhtia, mutta hyppy painui yliastutuksi. Lipsasen mukaan askelmerkin kanssa ei ollut ongelmia ja kilparatakin jätti hyvän tuntuman.

– Nopean ja kimmoisan oloinen rata. Finaali tulee olemaan kovatasoisempi. Mitaliin vaaditaan 17 metriä, Lipsanen arvio.

Karsinnan voitti Azerbaidzhanin Alexis Copello, joka loikki 16,82. Espanjan Pablo Torrijos oli toinen kolme senttiä heikommalla tuloksella. Nimekkäin karsiutuja oli Saksan Max Hess, jonka tulokseksi jäi 16,32. Finaaliin vaadittiin 16,41.

 


rauma_janica_berliini_.jpg

,

Rauma kaikkien aikojen kolmoseksi

Janica Rauma juoksi Berliinin 3000 metrin esteisessä komea ennätyksen 9.41,70. Se on kesän kotimainen kärkiaika ja vie Rauman kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kolmanneksi. 

Ennätysparannus oli huima, kun aiempi oli 9.51,55.

– Ajallisesti se meni niin kuin suunnittelin. En usko, että se olisi voinut paljon paremmin mennä, vaikka viimeisen esteen jälkeen löytyi vielä hyvin voimia,  Rauma sanoi.

Finaalipaikkaan Rauman, 32, ei aika ei riittänyt. Sinne vaadittiin aikavertailusta 9.38,56. 

Omassa erässään Rauma oli 10:s.  Hän noudatti etukäteen laatimaansa taktiikkaa, piti vauhdin tasaisena, mutta ennätykseensä nähden rohkean kovana.

Rauma arvioi, että sai kaiken irti radalla, jossiteltavaa ei jäänyt.

– Näin ainakin toivon. Oli tosin vaikea yrittää ottaa esteet ja yrittää samalla laskea edellä olevat. En tiedä, olisinko saanut itsestäni enemmän irti, jos olisin tiennyt tilanteen, Rauma sanoi.

Alkuerien nopein oli Sveitsin Fabienne Schlumpf ajalla 9.32,32. 

 

,


kuivisto_sara_berliini.jpg

,

Kuivisto: Ei ollut sellaista lentoa kuin muutama viikko sitten

Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin alkuerässään yhdeksänneksi ajalla 4.11,39, jolla finaalipaikka jäi haaveeksi. 

Kuiviston erä lähti liikkeelle verkaisesti, kunnes kolmannelle kierroksella löytyi vauhtia. Erän voitti britti Laura Muir ajalla 4.09,12.

– Juoksussa ei nyt ollut samanlaista lentoa kuin muutama viikkoa sitten, Kuivisto sanoi ja viittasi heinäkuun puolivälissä syntyneeseen ennätykseen 4.08,99.

Kuivisto juoksi taktisesti hyvän juoksun, mutta loppukirissä vauhti ei tällä kertaa riittänyt taistella paremmista sijoituksista.

- Kaikki sujui hyvin, mutta loppu vain tultiin liian kovaa, Kuivisto sanoi

EM-kisojen 1500 metrin finaaliin vaadittiin aikavertailusta 4.10,14.

 

,


holttinen_tommi_1_berliini.jpg

Miesten seiväshypyssä kesän kärkitulos 555 ja kolmas tulos 550 olivat parhaat kolmeen viimeiseen kauteen. Tommi Holttinen taivutti EM-kisoissa ulkorataennätyksensä 551, hallissa meni 555.

,

Holttinen putosi täpärästi finaalista

Seiväshyppääjä Tommi Holttinen osoitti Berliinin EM-kisojen karsinnassa, että kykenee ajoittamaan kuntonsa arvokisoihin. Hän ylitti karsinnassa kesän parhaansa 551 ja oli kolmannellaan hyvin lähellä 561:n ylitystä.

Finaalipaikkaan 551 ei kuitenkaan riittänyt. Holttinen päätyi ajetulle 13. sijalle, ja oli ensimmäinen loppukilpailun ulkopuolelle jäänyt hyppääjä.

Holttinen otti kilpailussa pienen riskin. Hän pudotti kerran korkeudesta 536 ja jätti sitten kaksi seuraavaa yritystä korkeuteen 551, joka meni ensimmäisellä.

– Se oli riski, mutta vaikka pudotin 536:stä, se hyppy tuntui niin hyvältä, että se ratkaisu oli helppo tehdä, Holttinen.

Yrityksistä korkeudesta 561 viimeinen oli paras. 

– Se yritys näytti, että 561 on haarukassa. Siinä edellisessä yrityksessä oli sen verran sivutuulta, että se meni läpijuoksuksi. Ei olisi ollut mitään mahdollisuutta laittaa seivästä kuoppaan, Holttinen sanoi.

Arvokisat saavat Holttisen syttymään, kuten aiemmin nuorten arvokisojen hyvät hypyt ovat osoittaneet. 

– Isoissa kisoissa on hyvä hypätä. Siellä ei ole mitään hävittävää. On sellainen kaikki tai ei mitään -meininki, Holttinen tuumi.

Urho Kujanpää ja Tomas Wecksten olivat jaetulla 17. sijalla ylitettyään 536. Kujanpään yritykset korkeudesta 551 nousivat korkealla, mutta hieman hajosivat lopussa.

– Ei vaan hyppy pysynyt loppuun asti hallinnassa, Kujanpää harmitteli.

Wecksten on kesän kisoissa siirtynyt 520-530:n korkeuksista nopeasti yrittämään omaa ennätystään ja siksi hänen mukaan 540-550 korkeuksista ei ole juuri tuntumaa.

– 551:n yrityksistä ensimmäisessä ponnistus epäonnistui, toisessa etäisyydet eivät olleet kohdallaan ja kolmannessa seiväs meni väärässä kulmassa kuoppaan, mutta yritin silti vääntää siitä hyppyä, Wecksten kertaili.

,


tervo_krista_berliini.jpg

,

Tervo ja Linna tankkasivat arvokisakokemusta

Krista Tervon ja Inga Linnan heitot eivät kantaneet loppukilpailuun moukarinheiton EM-karsinnasta.  Linna heitti 65,46 ja Tervo 65,37. Ne toivat sijat 20 ja 21. Loppukilpailuun vaadittiin 68,62.

Linnan kolme karsintaheittoa kantoivat 63,11, 63,77 ja 65,46.

– Kaksi ensimmäistä heittoa olivat teknisesti tosi huonoja. Kolmanteen sain heiton alusta vähän paremmin kiinni.  Heiton alku ja se, ettei heitto oikein kiertänyt vasemmalta puolelta oli nyt ongelmana, Linna sanoi.

– Kaikkiaan heitot olivat sellaista perustasoa. En ole tyytyväinen, mutta ei se huonosti mennyt. Taakse jäi kovia heittäjiä.

Tervo ensimmäinen heitto kantoi 61,39, toinen 65,37. Kolmas meni rikki.

– Ensimmäinen heitto oli sellainen täydellinen yliyritys. Sikäli se oli hyvä, että se poisti täysin kilpailujännityksen. Toisessa heitossa oli potentiaalia, mutta en saanut siihen täyttä rentoutta ja se jäi vajaaksi, Tervo kertaili.

– Kolmannessa heitossa oli hyvä alku, mutta jotakin yleistä sähläystä siinä oli.

Karsinnan voitti Puolan Anita Włodarczyk. Olympia – ja MM-voittaja heitti 75,10. Karsintarajan 70 metriä ylitti kuusi heittäjää

tuloksia

,


inga_linna_berliini.jpg