Yleisurheilun Lajikarnevaalit kokoavat noin 650 urheilijaa ja 2500 kilpailijaa tulevana viikonloppuna Jämsään, Lahteen, Lempäälään, Somerolle, Lohjalle ja Kaustiselle.
Liikuntakeskus Pajulahti palaa isännöimään lajikarnevaaleja pitkän tauon jälkeen. Se on kestävyysjuoksujen ja kilpakävelykarnevaalien kotipaikka. Aikaisemmin siellä on pidetty korkeushyppykarnevaalit.
Karnevaalikilpailuiden järjestäjä on Lahden Ahkera ja ne ovat Lahden stadionilla. Järjestelyjen vahvana taustavoimana on myös viime vuonna perustettu kestävyysjuoksuyhdistys Way To Fly.
– Karnevaalit sopivat Lahteen kuin nenä päähän, koska Ahkera on profiloitunut kestävyysjuoksuseuraksi. Meillä on keskeinen sijainti ja jaksamme järjestää paljon kilpailuja ja tapahtumia, toteaa kilpailujen puuhamies Ville Hautala.
– Olemme jo hyvissä ajoin hankkineet jäniksiä juoksuihin. Niitä löytyy 800 ja 1500 metrille sekä A- että B-erään ja 5000 metrille. Kilpailujen osallistujamäärää kääntyi tälle vuodelle jyrkkään nousuun.

Jämsän kaupungilta tukea pika- ja aitajuoksukarnvaaleille
Jämsä on uuden edessä, kun pitkään paikkakunnalla olleet kestävyyskarnevaalit vaihtuivat pika- ja aitajuoksuun. Karnevaalipäällikkö Jukka Hyppölä on ottanut muutoksen tyynesti vastaan ja kiittelee Jämsän kaupungin vahvaa panosta.
– Tapahtumaa varten on remontoitu ajanottotorni, saatu uudet sähköiset ajanottolaitteet ja uudet lähtötelineet, jotka tuleekin testiin kaikkein kovimpaan paikkaan, Hyppölä sanoo.
– Järjestäjänä pystymme tarjoamaan hyvät puitteet leirille ja kilpailuille, ja kun alle 23-vuotiaiden viestijoukkueet tulevat viimeistelemään kisavirettään Jämsään, se tuo mukavan tuulahduksen lajin huippuvauhdista.
Somerolla aktiivihyppääjillä myös koulutusvastuuta
Wilma-ilmiön jälkimainingit lyövät Somerolla. Lajikoulun ennätys osallistujamäärissä tietää pitkiä päiviä kouluttajille ja järjestäjille. Rehtori Mikko Latvala on hankkinut ison nipun nuoria kouluttajia, ja he toimivat malleina ja esikuvina nuoremmille. Kouluttajat joutuvat tiukkaan paikkaan, kun joutuvat työnsä ohella myös kilpailemaan.
– Muutenkin kouluttajat ovat tosi upeita, koska he nukkuvat yönsä koulun lattialla ilman tietoakaan mistään erikoisoikeuksista, suitsuttaa seiväskarnevaalia järjestävän Someron Esan Veera Hälli.

Moukarinheitto kiinnostaa nuoria
Kaustisten moukarikarnevaalit on ainoana jäämässä hieman viimevuotista pienemmäksi.
– Toisaalta paljon uusia 12–13-vuotiaita on tulossa mukaan, sanoo uusi karnevaalipäällikkö Emmi Karkkola.
– Järjestelyt ovat hyvällä mallilla, kun tänä vuonna ei tarvitse väistellä kansanmusiikkijuhlia eikä Pelimanni-raveja.
Seitsemän heittorinkiä täyttyy noin 50 heittäjästä torstaista sunnuntaihin.
Reunanen: Kolmen lajin pitäminen samalla paikkakunnalla on iso etu
Lempäälä tulee tänä kesänä tutuksi etenkin kaikkein kimmoisimmille 14–15-vuotiaille yleisurheilijoille. Paikkakunnalla järjestetään Hyppykarnevaalien lisäksi ikäluokan Suomen mestaruuskilpailut. Osa urheilijoista pääsee siten testaamaan lajipaikkoja etuajassa.
Peräti 140 urheilijan Hyppykarnevaalit saavat hymyn karehtimaan karnevaaleista vastaavan Lempäälän Kisa Yleisurheilun toiminnanjohtaja Timo Reunasen huulille
– Hyppylajeissa on imua. Ja kyllähän kolmen lajin, korkeus- ja pituushypyn ja kolmiloikan, pitäminen samalla paikkakunnalla on iso etu. Näin löytää enemmän kavereita ja pääsee treenaamaan useampia lajeja, Reunanen sanoo.
Hyppykarnevaaleille on tulossa mielenkiintoinen uutuus. Liikuntakeskus Pajulahdesta vapaaherraksi päässyt Mikko Levola on tehnyt verkkokurssin, jonka sisältöjä testataan käytännössä hyppykarnevaaleilla.
Kolmiloikan urheilijayhdistyksellä, Yliastujilla, on voimakas rooli järjestelyissä. Kouluttajahankinnat pyörähtävät mukavasti sitä kautta ja paikalle on odotettavissa normaalin tapaan myös entisiä ja nykyisiä urheilijoita, muun muassa Kristiina Mäkelä ja Ella Junnila.
Keihäskarnevaalien alueelliset keihäskoulut ja -kilpailut – toimiva malli muillekin?
Lohjalla karnevaaleilla on mielenkiintoinen kombo erilaisia lajeja tarjolla. Moniottelut, kuula ja kiekko ovat vähitellen juurtuneet Harjun urheilukeskuksen kupeeseen ja tänä vuonna syntyy uusi osallistujaennätys.
Pihtipudas otti jo viime viikonloppuna ajolähdön karnevaaleihin. Kaikkien tapahtumien kantaäiti voi vahvasti, vaikka osallistujamäärät ovat vajuneet vuosituhannen vaihteen huippuvuosista. Suunnan kääntymisestä parempaan päin antaa aavistuksen koronavuosien jälkeisen ajan suurimmat osallistujalukemat 135 leiriläistä. Olisiko Pihtiputaan esimerkissä alueellisissa keihäskouluissa ja -kilpailuissa muillekin karnevaaleille pysyvän nousun eväitä tarjottavana?
Ilmoittautumisajan ollessa vielä osassa karnevaaleja kesken, varma asia on osallistujamäärien selkeä noin 10 % kasvu verrattuna viime vuoteen. Tänä vuonna karnevaalileirin tulee kokemaan noin 650 nuorta, heidän valmentajiaan ja huoltajiaan. Myös liiton Team Finland junioriryhmän kauden päättävä leiri on lajikarnevaaleilla. Osa Team Finland nuorista leireilee myös lajikarnevaaleilla.
Lajikarnevaalin kilpailut:
Torstai 3.7.
Korkeus, pituus ja kolmiloikkakarnevaalit, Lempäälä
Klo 11.00 alkaen juniorikilpailut
Moukarikarnevaalit, Kaustinen
Klo 11.00 alkaen nuorten kilpailut
Kuula, kiekko ja moniottelukarnevaalit, Lohja
Klo 12.00 nuorten kilpailut
Seiväskarnevaalit, Somero
Klo 14.00 alkaen nuorten kilpailut
Pika-ja aitajuoksukarnevaalit, Jämsä
Klo 15.00 alkaen aitajuoksut
Perjantai 4.7.
Kestävyysjuoksu- ja kilpakävelykarnevaalit, Lahti
Klo 14.50 alkaen (800 m, 5000 m, 3000 m ej, 1000 m)
Moukarikarnevaalit, Kaustinen
Klo 16.00 alkaen B-kilpailu
Moukarikarnevaalit, Kaustinen
Klo 18.00 Pääkilpailu
Lauantai 5.7.
Korkeus-, pituus ja kolmiloikkakarnevaalit, Lempäälä:
Klo 13.00 Hervan Leiskaukset, karnevaalien pääkilpailu
Kestävyysjuoksu- ja kilpakävelykarnevaalit, Lahti
Klo 14.40 alkaen (1500 m, 10 000 m, 2000 m, 600 m, kävelyt)
Seiväskarnevaalit, Somero
Klo 16.30 Seiväshyppykarnevaalien pääkilpailu
Sunnuntai 6.7.
Pika-ja aitajuoksukarnevaalit, Jämsä
Klo 11.00 alkaen pikajuoksut
Seiväskarnevaalit, Somero
Klo 13.00 Seiväshyppykarnevaalien B ja C-kilpailu
Tarkemmat tiedot karnevaalien kilpailuista:
Lajikarnevaalit: