Katso Samalta viivalta -kiertueen kevään tilaisuudet  –  Oskari Mörö: Urheilu kuuluu jokaiselle

Toteutuvatko yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo yleisurheilutoiminnan arjessa ja kuinka niitä edistetään? Näistä aiheista keskustellaan Suomen Urheiluliiton Samalta viivalta -kiertueella, jolla kokemuksiaan jakaa joukko kotimaan yleisurheilun kärkinimiä.

SUL:n piirit kattava kiertue starttaa 22. huhtikuuta Riihimäellä, jossa urheilijavieraana on Iikka Alingué. Kotkassa päivää myöhemmin näkemyksistään kertoo 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen haltija Oskari Mörö, jota ei tarvinnut houkutella kiertueelle.

– Halusin heti osallistua, kun kuulin tästä. Urheilu on antanut itselleni paljon niin hyvässä kuin huonossa, kun on ollut paljon vammoja, mutta olen saanut paljon sellaisia fiiliksiä, joita ei saa kuin urheilun kautta, Mörö sanoo.

– Haluan kannustaa junioreita heittäytymään urheilun pariin ja muistuttaa, että urheilu kuuluu jokaiselle täysin kunkin lähtökohdista tai taustoista riippumatta.

Mörön ja Alinguén ohella kiertueelle osallistuvat urheilijat ovat Ella Junnila, Senni Salminen, Camilla Richardsson, Suvi Miettinen, Henry Manni, Joonas Rinne, Aleksi Ojala ja Kiira Väänänen.

”Se on tärkeää, että jokaiselle annetaan myös lupa epäonnistua”

Samalta viivalta -kiertueen tilaisuudet järjestetään SUL:n piireissä. Ne on suunnattu 9-13-vuotiaille nuorille sekä seuratoimijoille, valmentajille ja ohjaajille. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

– Tilaisuudet alkavat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioista kertovalla videolla, huippu-urheilijan puheenvuorolla ja keskustelulla. Tilaisuuden päätteeksi huippu-urheilija vetää nuorille harjoituksen, kertoo SUL:n nuorisopäällikkö Piia Jäntti.

Mörö näkee, että kiertueen nimi Samalta viivalta kuvaa sitä, kuinka hän näkee yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon urheilussa.

– Kiertueen nimi on osuva. Kaikilla pitää olla samat mahdollisuudet ja on tärkeää, että jokaiselle annetaan myös lupa epäonnistua. Se on tärkeä taito elämässä ja vahvasti läsnä urheilussa. Aiturina tiedän, että välillä jokainen kaatuu ja kompuroi, Mörö sanoo.

– Näissä tilanteissa tärkeintä on, ettei ketään aleta kiusata, eikä niin sanotusti heitellä veitsiä, jos joku epäonnistuu. Vain kannustava ilmapiiri innostaa heittäytymään urheiluun täysillä. Sitä tarvitaan, kun tavoitella mitaleita.

”Jurppi, kun yritettiin tahallaan saada minua epäonnistumaan”

Mörö on viisinkertainen 400 metrin aitojen Suomen mestari ja olympiakisojen nelonen. Hän on ollut juniorista lähtien liikunnallisesti lahjakas, mutta ei ole säästynyt kiusaamiselta.

– Olen aina ollut lahjakas, oli laji mikä tahansa. Se jurppi ja ärsytti, kun yritettiin tahallaan saada minua epäonnistumaan tai loukkaantumaan. Se loi ahdistavaa ilmapiiriä, vaikka itse yritti vain nauttia peleistä, Mörö kertoo nuoruusvuosien kokemuksista.

– Minun viestini kaikille urheilussa on, että kannustetaan, ei paineta alas, oli joku hyvä tai heikompi. Annetaan kaikille mahdollisuus mennä läpi urheilijanpolun.

Samalta viivalta – kiertueen kevään kiertuepaikat

22.4. Riihimäki, Uusimaa, Iikka Alingué

23.4. Kotka, Kymenlaakso, Oskari Mörö

28.4. Rovaniemi, Pohjoinen, Suvi Miettinen

4.5. Lahti, Lahti, Henry Manni

4.5. Lappeenranta, Etelä-Karjala, Joonas Rinne

7.5. Pori, Satakunta, Aleksi Ojala

18.5. Kajaani, Kainuu, Kiira Väänänen

Syksyn kiertuepaikat (loka-marraskuu)

Turku, Varsinais-Suomi

Kuopio, Pohjois-Savo

Joensuu, Pohjois-Karjala

Kemi, Länsi-Pohja

Lempäälä, Häme

Oulu, Pohjois-Pohjanmaa

Mustasaari, Öid

Mikkeli, Etelä-Savo

Vantaa, Helsinki

Jyväskylä, Keski-Suomi

Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa

Kaustinen, Keski-Pohjanmaa