​Warholm sivusi EE:tä: "Hitto mikä aika, Swoboda ja Volko kirkastivat EM-hopeat

​Warholm sivusi EE:tä: "Hitto mikä aika

Karsten Warholm kuorrutti Glasgow´n EM-hallien kolmen norjalaismitalin illan sivuamalla Thomas Schönleben 31 vuotta vanhaa 400 metrin Euroopan halliennätystä 45,05. Warholmilla ei ollut juoksussa todellista vastusta, mutta hän viiletti ensimmäiset 200 metriä 21,38 ja 300 metriä 32,84.

– Minulla oli tunne, että nyt mennään kovaa, mutta kun näin ajan, totesin että hitto, se todella oli aika, Warholm sanoi Norjan tv:lle. 

Toiseksi sijoittunut Espanjan Oscar Husillos kirjasi nimiinsä maansa halliennätyksen ajalla 45,66. Samoin teki kolmanneksi ajalla 46,13 juossut Hollannin Ton van Diepen.

Miesten 3000 metrillä Jakob Ingebgritsen juoksi odotetun mestaruuden ajalla 7,56,14, ja vanhempi veli Henrik nappasi pronssin. Kaksikon väliin mahtui britti Chris O´Hara joka taisteli kisan lopussa rajusti himmeämmistä mitaleista Henrikin kanssa ja vei hopean tuhannesosilla ajalla 7.57,19.

Juoksu pysyi norjalaisvellosten hallinnassa, vaikkei huippuvauhtia lähdetty pitämään.

– Joissakin juoksuissa lähden pitämään vauhtia, mutta tämä kisa ei ollut sellainen. Luulen, että muut kunnioittivat meitä liikaa ja antoivat meidän tehdä juoksusta meille sopivan, Ingbrigtsen setvi juoksun ratkaisua. Henrik-veli oli samaa mieltä.

– Me olimme valmistautuneet kaikkeen, mutta mitään ei oltu suunniteltu etukäteen. Minulle jäi  sellainen olo, että me kontrolloimme juoksua alusta loppuun, Henrik Ingbrigtsen kertaili.


_jonas_leandersson_7950_1.jpg

,

Sprunger loistovauhdissa, Swoboda ja Volko kirkastivat EM-hopeat

Jos Warholm oli mainiossa vauhdissa, kovaa mentiin myös naisten 400 metrillä. Matkan hallitseva ulkoratojen Euroopan mestari Sveitsin Lea Sprunger kiiti mestaruuteen talven kärkiajalla 51,61.Loppuun asti voitosta taistellut Belgian Cynthia Bolingo Mbongo oli toinen maansa halliennätyksellä 51,62.

Miesten ja naisten 60 metrillä toissa vuoden EM-kisojen hopeamitalistit Slovakian Jan Volko ja Puolan Ewa Swoboda juoksivat uransa ensimmäisen aikuisten sarjan arvokisavoitot. Kumpikin on aiemmin menestynyt nuorten sarjoissa.

Volko, 22, on 22-vuotiaiden 200 metrin Euroopan mestari ja 100 metrin hopeamitalisti. Swoboda, 21, on voittanut 19- ja 22-vuotiaiden 100 metrin EM-tittelin ja oli toissa vuoden EM-halleissa hopealla. Nyt hän kiiti 60 metrin mestaruuteen loistoajalla 7,09.

– Tästä on unelmoitu monta vuotta. Tuntuu hienolta, kun se nyt vihdoin toteutui, Swoboda sanoi.

Hollannin pikajuoksutähti Dafne Schippers oli toinen kauden parhaallaan 7,14 ja mestaruutta puolustanut britti Asha Philip kolmas ajalla 7,15.

 

,


k_60m_8201.jpg

,

Wojciechowskin riskinotto kannatti

Miesten finaalissa Volko kiihdytti täpärästi mestariksi ajalla 6,60. Hän on tällä kaudella juossut matkan 6,58. Turkkia edustava, jamaikalaistaustainen Emre Zafer Barnes oli toinen sadasosan hitaampana ja Hollannin Joris van Gool kolmas ajalla 6,62.

– Olin aika hermostunut ja jalassa oli kipuja aika lailla, mutta pääsin niistä yli. Se ei minua hidastanut. Kisasta en paljon muista. Juoksin ja sitten näin nimeni taululla, Volko kertailii.

Kaksi edellistä EM-hallien 60 metrin mestaruutta voittanut britti Richard Kilty jätettiin Glasgow´ssa tylysti neljänneksi ajalla 6,66.

Miesten seiväshypyssä Puolan Paweł Wojciechowskin riskinotto kannatti. Hän pudotti kerran 585:stä, siirsi kaksi yritystä ennätyskorkeuteensa 590:een, ylitti sen ja vei mestaruuden.

Voitto maistui Wojciechowskille erityisen makealta, sillä hän kukisti mestaruutta puolustaneen maanmiehensä Piotr Lisekin, joka oli toinen ylitettyään 585. 

– Valmentaja oli täysin oikeassa, kun hän sanoi, että sinun pitää taistella ja luottaa itseesi, Wojciechowski muisteli päätöstään yrittää ennätyskorkeudesta.

Tamberi palasi arvokisavoittajaksi

Miesten korkeushypyssä Italian Gianmarco Tamberi palasi arvokisavoittajaksi ensi kertaa sitten vuoden 2016. Tuolloin hän voitti MM-hallimestaruuden ja ulkoratojen EM-tittelin. Sittemmin uraa ovat kiusanneet loukkaantumiset.

Glasgow´ssa Tamberi otti tyylikkäästi yleisön mukaansa ja ylitti 232, joka riitti voittoon. Sen jälkeen hän yritti kerran 234:n ja kahdesti 236:n ylitystä, mutta onnistumatta.

Kisa jäi tasoltaan vaisuksi: kaksi muuta mitalia menivät 226:lla Kreikan Konstadinos Baniotisille ja Ukrainan Andrii Protsenkolle.

– Minulle tämä oli startti kohti Tokion olympialaisia, Tamberi arvioi EM-tittelin merktystä.