​Rouvali työnsi jymytuloksen, Alasaari ja Putkiranta ennätyksiin, Kinnunen ja Nukala mestareiksi

​Rouvali työnsi jymytuloksen

Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali oli ilosta ja hämmästyksestä ymmyrkäisenä nuorten hallimestaruuskilpailuiden 22-vuotiaiden kuulantyönnön viimeisen suorituksen jälkeen. 

Työntö kantoi 16,50. Se on naisten kotimainen kärkitulos ja Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa viidenneksi paras. Viimeksi hallissa on naisten kuula lentänyt pidemmälle vuonna 1997.

Ennen muuta työntö kohensi Rouvalin, 21, ennätystä hulppeat 78 senttiä. Edellinen ennätys oli pari viikkoa sitten Oslossa pohjoismaisessa maaottelussa syntynyt 15,72.

– Tiesin, että pystyn työntämään pitkälle. Olen työntänyt pitkälle treeneissä, mutta nyt sain sen osumaan kilpailussa, Rouvali ihasteli.

– Sain työnnön nyt nousemaan hyvin, mutta se iso asia tuossa työnnössä oli lähtö. Olen saanut siihen nyt imua.

Samoin asian näki Rouvalin valmentaja Juhani Nykänen.

– Työnnön lähtöön on haettu laajuutta. Eveliina sai sen nyt hyödynnettyä. Hän sai myös tuen kohdalleen ja pääsi tekemään työnnön sen yli, Nykänen arvioi.

Rouvali on syksyn ja talven mittaan hankkinut lisää voimaa, mutta sitä Nykäsen mukaan tarvitaan vielä lisää.

– Yläkroppaan Eveliina tarvitsee vielä lisää voimaa, Nykänen sanoi.

Rouvali mietti, että Joensuun työntö pisti kesän tulostavoitteeksi uusiksi.

– 16 metriä oli tavoite kesällä, mutta mietitään nyt uusiksi.

Savonlinnan Riennon Henna Sallinen oli kilpailussa toinen tuloksella 13,55 ja selkävaivan kanssa tuskaillut Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti kolmas (13,12).


1xa_0527.jpg

Laihian Lujan Juho Alasaari voitti 17-vuotiaiden seiväshypyn ennätyksellään 486.

,

Alasaari hätyytteli viittä metriä

Laihian Lujan Juho Alasaari taivutti 17-vuotiaiden seiväshypyn mestariksi ennätyksellään 486 ja yritti kolmesti viiden metrin ylitystä. Ennätyksellään Alasaari nousi ikäluokkansa kaikkien aikojen hallitilastossa viidenneksi. 

– Se oli hyvä hyppy, siinä oli tehoja, sain nyrkit hyvin ylös ja seivästä taivutettua, Alasaari totesi 486:n ylityksestä, joka kohensi hänen ennätystään kuusi senttiä.

Alasaaren viiden metrin yrityksistä yksi oli hyvä. Tuon rajapyykin ylittäminen on Alasaaren, 15, tavoite ensi kesänä.

– Vaihdoin viiden metrin yrityksiin uuden seipään. Se oli isoin, millä olen koskaan hypännyt, ja ehkä vähän arastelin sitä, Alasaari sanoi.

Oulun Pyrinnön Anton Purola oli toinen ylitettyään 438.

Karijoen Tapparan Minttu Koskiaho voitti 19-vuotiaiden naisten seiväshypyn taivutettuaan 370. Hänen ennätyksensä on viikko sitten Kuopiossa hallimestaruuskilpailuissa hypätty neljä metriä. Varvasvaivaa paranteleva Saga Andersson ei Joensuussa kilpaillut.

22-vuotiaiden seiväskisa päättyi Kuivasjärven Auran Henriikka Könösen kolmeen yritykseen ennätyksestään 420. Yrityksistä kolmas oli paras. Mestaruuden Könönen vei 4 metrin ylityksellä.

Mainiossa vireessä oli myös Tampereen Pyrinnön Nea Lento. Hän voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikan ikäluokan kaikkien aikojen hallitilastojen seitsemänneksi parhaalla tuloksella 12,69. Toiseksi loikki Veitsiluodon Kisaveikkojen Olivia Bojang tuloksella 12,45.

,


1xa_0413.jpg

Jimi Nukala ponnisti viimeisellään 715 ja voitti 19-vuotiaiden mestaruuden.

,

Davidila pakotti Nukalan venymään

Lapin Lukon Aaro Davidilan roima ennätysparannus pohjusti 19-vuotiaiden miesten pituushyppyyn tasaisen voittotaiston. Davidila ponnisti viimeisellään 711 ja nousi johtoon. Kisan suosikki, Vasa Iddrottssällskapin Jimi Nukala vastasi haasteeseen ja nousi mestariksi ponnistettuaan viimeisellään 715.

Ennen Davidilan viimeistä hyppyä Nukala johti kilpailua avauskierroksen 709 kantaneella hypyllä. Ennen pituushypyn alkua Nukala juoksi 60 metrin välieristä finaalipaikan ajalla 7,21 ja oli pituuskilpailun jälkeen 60 metrin finaalissa viides ajalla 7,23.

– Vähän harkitsin tuota 60 metrin juoksemista. Vähän se vei pois pituushypystä, Nukala kertaili.

– Hyppy olisi saanut osua paremmin jo alkukierroksilla. Vasta viimeisellä se napsahti kohdalleen, vaikkei se hyvä ollutkaan.

Davidilan, 18, talven hyvä vire jatkui. Pituushypyn ennätys koheni nyt 32 senttiä.

,


1xa_0160.jpg

Jonathan Kinnunen vei pituushypyn mestaruuden 17-vuotiaiden sarjassa tuloksella 677.

,

Kinnunen ponnisti mestariksi, lisää haussa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden hyppääjälahjakkuus Jonatan Kinnunen avasi kolmen lajin SM-rupeaman voittamalla 17-vuotiaiden pituushypyn tuloksella 677. 

Ikäluokkansa pituushypyn- ja kolmiloikan tilastokärki kilpailee sunnuntaina vielä kolmiloikassa ja 300 metrin juoksussa.

– Hyvä kisa. Se oli aika tasainen jo tilastojenkin perusteella. Olen itse ollut viikon verran flunssassa. Toissa päivänä oli vielä kuumettakin, Kinnunen kertaili.

Toiseksi kilpailussa ponnisti Espoon Tapioiden Evangelos Spartiotis, 16, halliennätyksellään 662. Nakkilan Vireen Patrik Jakonen oli kolmas tuloksella 652.  

Kinnunen on talven mittaan ponnistanut pituushypyssä halliennätyksekseen 681. Kolmiloikkaa hän venytti Kuopiossa hallimestaruuskilpailuissa 14,21. 

Kinnunen, 16, on toisen polven hyppääjä. Hän harjoittelee isänsä Janne Kinnusen valmennuksessa ja käy Jyväskylässä lukiota. Isä voitti Suomen hallimestaruuden vuonna 1996 ja hyppäsi parhaimmillaan reilusti yli 16 metriä.

Pojan lajivalinta on vielä tekemättä. Yleisurheilun rinnalla tarjolla olisi myös lentopalloilu. Kinnunen on mukana 17-vuotiaiden maajoukkuetoiminnassa ja pelaa JyväsLentiksen riveissä B-nuorten SM-sarjaa.

– Mitään lajivalintaa ei ole vielä tehty. Ihan yleisharjoittelulla mennään, Janne Kinnunen sanoo pituushyppy- ja kolmiloikkaharjoittelusta.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Arttu Tyystjärvi vei 22-vuotiaiden kolmiloikan tuloksella 15,34. Hyppääjän mukaan teknisesti parhaan tuntuiset hypyt olivat kaksi ensimmäistä, jotka  painuivat yliastutuiksi. Kisan pisin tuli kolmannella.

– Vähän alkoi sitten jo väsymys painaa, Tyystjärvi sanoi. Hän sijoittui perjantaina ikäluokkansa pituushypyssä toiseksi.

,


1xb_8706.jpg

Moniottelija Lotta Putkiranta vei 17-vuotiaiden korkeushypyn ennätyksellään 174.

,

Putkiranta ja Kosonen pitivät suosikin asemansa

17-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyn tilastosuosikki, Espoon Tapioiden Lotta Putkiranta piti Joensuussa pintansa. Hän vei mestaruuden ennätyksellään 174. 

Halliennätys koheni sentillä. Ulkoradoilla Putkiranta on ylittänyt 172.

– Oli vähän yllätys, että 174 meni heti ensimmäisellä. Se oli tosi hyvä hyppy, paras pitkään aikaan. Nimenomaan vauhtijuoksu toimi hyvin.  Sen kanssa on ollut ongelmia, Putkiranta sanoi.

Putkiranta yritti kilpailun päätteeksi kolmesti korkeudesta 176, mutta ei onnistunut. 

– Niissä yrityksissä olisi pitänyt heti tajuta ottaa askelmerkkiä lähemmäksi, Putkiranta sanoi.

Mestaruuden Putkiranta vei ylivoimaisesti. Toiseksi sijoittui Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen, joka ylitti halliennätyksensä 166. Himangan Urheilijoiden Nea Luokkanen oli kolmas Vannisen kanssa samalla tuloksella.

Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen voitti 19-vuotiaiden miesten korkeushypyn tuloksella 205. Hän ylitti sen ensimmäisellä yrityksellä kuten neljä ensimmäistä korkeuttakin.

Viimeinen korkeus 210 oli Kososelle liikaa. Hänen ennätyksensä on 212. Hopealle pomppasi IF Sibbo Vargarnan Casper Tillander tuloksella 197. Miesten 22-vuotiaiden mestaruuden nappasi ainoana osanottajana Lempäälän Kisan Matias Mustonen tuloksella 197.

,


1xa_0078.jpg

Rymättylän Soihdun Aaro Leinonen vei 19-vuotiaiden kuulantyönnön tuloksella 16,15

,

Leinonen mestariksi, Leveelahden tekniikka takkusi

Rymättylän Soihdun kiekonheittäjä Aaro Leinonen kukisti 19-vuotiaiden kuulantyönnössä tilastosuosikin Virtain Urheilijoiden Vesa Leveelahden. 

Leinonen vei mestaruuden tuloksella 16,15, kun talven mittaan 6-kiloista kuulaa 17,37 työntänyt Leveelahti jäi 15,78:aan.

– Viimeisessä harjoituksessa tuli työnnettyä liikaa, Leveelahti arvioi syyksi läpi kilpailun jatkuneille teknisille ongelmille.

– Kyynärpää jäi työnnöissä liian alas.

Leinoselle mestaruus maistui, vaikkei tulos ollut mitä hän toivoi. Kiekonheittäjän talveen on tosin mahtunut vain viisi kuulantyöntöharjoitusta.

– Yksi noista yliastutuista oli hyvä ja lähellä 17 metriä. Muut olivat aika perustyöntöjä.

Mynämäen Iskun Miika Lahtonen voitti 17-vuotiaiden kuulantyönnön ennätyksellään 16,30. Edellinen ennätys oli tammikuussa Turussa työnnetty 15,80. Toiseksi sijoittui Kristiinan Urheilijoiden Linus Nurminen, joka työnsi 15,71.

Lahtosen, 15, sarjaan mahtui kaksi yli 16 metrin kaarta. Toinen työntö kantoi 16,15 ja kisan päättänyt työntö 16,30.