​Pitkämäen polvesta eturistiside poikki, EM-kisat yhä suunnitelmissa

​Pitkämäen polvesta eturistiside poikki

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki sai ortopedi Harri Panulalta hyviä ja huonoja uutisia keskiviikkoiltana. Panula tutki Pitkämäen vasemman jalan polvesta Seinäjoella otetut magneettikuvat ja totesi, että polvi on muuten kunnossa, mutta eturistiside on poikki.

Panulan mukaan vamma vaatii leikkauksen syksyllä, mutta ei näillä näkymin estä Pitkämäkeä kilpailemasta elokuussa Berliinin EM-kilpailuissa. Se edellyttää, että kuntoutus sujuu ongelmitta ja polveen löytyy sopivan tukeva teippaus.

– Pitkämäen polven sivusiteet ovat ehjiä, nivelkierukat kunnossa, eikä nivelrustossa tai luustossa ole vammoja, mutta eturistiside on poikki, Panula sanoo.

Pitkämäen vasen, eli tukijalan polvi vääntyi tiistai-iltana Paavo Nurmen kisojen viimeisessä heitossa. Polvesta otettiin magneettikuvat keskiviikkona. Sen jälkeen Panula tutki polven ja poisti sieltä verta.

– Pitkämäen polven ja jalan lihaksisto on erinomaisessa kunnossa. Hän voi aloittaa kuntouttavien liikkeiden tekemisen ilman lisäpainoja välittömästi, Panula sanoo.

– Kuntoutuksella vahvistetaan polven entisestään vahvaa lihaksistoa. Jos heittoja tukemaan löytyy sopiva teippaus, ei ole mitään syytä, miksi Pitkämäki ei pystyisi jatkamaan kilpailemista ja heittäisi EM-kisoissa Berliinissä.

Kuinka pian Pitkämäki pystyy aloittamaan heittoharjoittelun?

– Se riippuu heittäjän omista tuntemuksista. Lenkille hän voi mennä jo ensi viikolla, Panula sanoo.

Pitkämäki: Kokeillaan, miten se onnistuu 

Pitkällä urallaan Pitkämäki, 35, on heittänyt seitsemän arvokilpailumitalia ja vieraillut kirurgin operoitavana yhdeksän kertaa. Vammasta kuntoutuminen kauden aikanakin on entuudestaan tuttua. Uutta tällä kertaa on se, että polvivamma on uran ensimmäinen.

– Oma reaktio oli kohtuullisen rauhallinen. Kun on 35-vuotias, heittäjä tietää, että mitä vaan voi sattua. Se oli pieni yllätys, että eturistiside on poikki. Odottelin sivusidevammaa, Pitkämäki sanoo.

– Kun kuulin diagnoosin, ajattelin, että kausi on tässä. Sitten lääkäri totesi, ettei tarvitse lyödä hanskoja tiskiin. Pieni mahdollisuus on, että 2-3 viikon toipumisen jälkeen voisi aloittaa heittoharjoittelun. Kuuntelin sitä monttu auki.

Pitkämäki oli heti valmis yrittämään kuntoutusta ja heittämistä teippauksen tuella. Sopiva teippaajakin on jo tiedossa.

– Ajattelin, että kokeillaan, miten se onnistuu. Arvoitushan se on. Kipu polvessa hellitti, kun sieltä otettiin verta ja keskiviikkona aloin jo illalla vähän tekemään kuntoutusta, Pitkämäki muistelee.

Pitkämäki muistuttaa, että elokuisiin Berliinin EM-kisoihin hän lähtee vain, jos pystyy antamaan siihen riittävät näytöt, vaikka on jo valittu joukkueeseen.

– Berliinin kisoihin lähtö vaatii, että pystyn kilpailemaan Kalevan kisoissa. Silloin voi olla kolme muuta valintakelpoista heittäjää. Heidän kanssaan pitää pystyä kilpailemaan ja mielellään voittamaan heitä. Kun on tullut tällainen vamma, alkukauden näytöillä ei ole merkitystä, Pitkämäki sanoo.

– Harjoituksissakin pitää pystyä heittämään, että näkee kuinka lujaa alitajunta lyö heitossa vastaan. Loukkaantuminen teki kuitenkin aika kipeää.

Kalevan kisat ovat Jyväskylässä 19.-22. heinäkuuta ja EM-kilpailut Berliinissä 7.-12. elokuuta.