​Nokelainen askeltaa kohti kuudenkympin kaarta

​Nokelainen askeltaa kohti kuudenkympin kaarta

Heidi Nokelainen laskee itsensä naisten keihäänheiton kotimaiseen haastajaryhmään. Sen taso on hänen mukaansa noussut verkkaisesti, mutta uran ensimmäiset 60 metrin heitot välkkyvät jo monen muunkin kuin hänen ja hyvin kehittyneen Jenni Kankaan ajatuksissa.

– Se tavoite on nyt yhden talven lähempänä. En minä 60 metristä mitään suurempaa stressiä ota. Jos kevät menee suunnitelmien mukaan siihen pitäisi olla mahdollisuus, Nokelainen sanoo.

Viime kesänä Nokelainen väläytti nykyisellä kotikentällään. Hän voitti Joensuun Eliittikisat 57,28 kantaneella heitolla, joka jäi sitten kirkkaasti EM-kesän parhaaksi.

– Harjoituskauden suurin tavoite on varmaan ollut tasaisuuden löytäminen, Nokelainen sanoo.

Keihäänheiton lajinvalmentaja Kari Ihalaisen mielestä Simpeleen Urheilijoiden heittäjä on valmis ottamaan askeleen uralla eteenpäin.

– Heidillä on ominaisuudet kohdallaan yli 60 metrin heittoihin, Ihalainen sanoo.
 

Rytmitysmuutos helpotti välineen hallintaa

Olavi Parjasen valmentaman heittäjän kehitys näkyy ominaisuustesteissä, kuten perusvoimissa. Rinnallevedossa liikahtaa sata kiloa,  tempauksessa 70 kiloa, penkkipunnerruksessa nousee 90 kiloa ja takakyykky on 135 kiloa.

– Siinä sivussa nopeuttakin on tullut lisää aika paljon. Jalat tuntuvat hyvältä ja juoksu kulkee, Nokelainen sanoo.

Heittojen varmuus ei kuitenkaan kasvaa vain ominaisuuksia parantamalla. Kohentuneet voima- ja nopeusreservit pitää saada käyttöön heitossa.

– Tekniikkaa alettiin muuttaa muuttaa heti syksyllä. Juoksun loppurytmityksessä mentiin viidestä seitsemään askeleeseen. Ajatuksena oli helpottaa keihään hallintaa, Nokelainen kertoo.

– Se on luonnistunut yllättävän helposti ja tuntuu sopivan paremmin minun heittotyyliini.  Saan nyt vietyä heittoa paremmin eteenpäin, hän arvioi muutosta.
 

Testikilpailusta jäi hyvä maku

Uusittua tekniikkansa Nokelainen testasi Portugalin harjoitusleirin kilpailussa Alfamarin harjoituskeskuksen kentällä. Hän voitti napakkaan sivutuulen heitetyn mittelön 54,54 kantaneella heitolla.

– Se oli aika pitkälle sitä mitä ensimmäiseltä kilpailulta odotin. Heitto ei ole vielä valmis. Vauhti toimi hyvin, mutta heiton lopussa oli ongelmia, jotka paranevat heittämällä, Nokelainen sanoo.

– Se oli positiivista, että noilla heitoilla 53 metriä oli varma tulos. Vaikkei keihäs lähtenyt asentoon, sain kuitenkin kohtuutuloksen.

Nokelaisen leiri jatkuu vielä parin viikon ajan. Tuohon jaksoon mahtuu kaksi kovaa heittoharjoitusta muun harjoittelun ohella. Joensuussa kieltenopettajaksi opiskeleva heittäjä avaa kotimaan kilpailukauden kesäkuun 3.  päivänä Lappeenrannassa Marskin kisoissa.

Portugalin leirikilpailun toiseksi heitti Lappeenrannan Urheilu-Miesten Saara Lipsanen, joka kiskaisi sivutuuleen lupaavasti 50 metriä. Lehtimäen Jyskeen Janette Lepistö oli kolmas (49,94).