​Eriksson juoksee esteet ensi kertaa kahteen vuoteen: Haluan rikkoa EM-rajan

​Eriksson juoksee esteet ensi kertaa kahteen vuoteen: Haluan rikkoa EM-rajan

Sandra Erikssonin juoksee Jyväskylän Kalevan kisoissa lauantaina 3000 metrin esteet ensi kertaa kahteen vuoteen. Lajin Suomen ennätyksen haltijan edellinen estekilpailu oli Ruotsi-ottelu Tampereella toissa syksynä.

– Juuri nyt olen iloinen, että pystyn vihdoinkin taas juoksemaan esteitä. Minulla ei ole kovia tavoitteita. Haluan vain, että jalat kestävät ja pystyn nauttimaan juoksemisesta, Eriksson sanoo.

Eriksson, 29, kävi toissa syksynä kantapääleikkauksessa. Viime syksynä harjoittelun kiusaksi ilmaantui jalkavaiva. Kuntoutuksen ja korvaavan harjoittelun parista Eriksson pääsi talven ja kevään mittaan juoksemaan ja koko lailla normaalin harjoittelun pariin.

– Tammikuun harjoitusleirillä kunto ei vielä ollut hyvä ja talvi Tukholmassa oli juoksijan kannalta huono. Juoksin melkein kaikki treenit juoksumatolla. Ne menivät kuitenkin hyvin, vaikka onhan se eri juttu kuin ulkona juokseminen, Eriksson sanoo.

– Radalla aloin juosta huhtikuussa ja olen tehnyt sitä 1-3 kertaa viikossa koko kesän. Aina on kuitenkin ollut jotain. Polvet ovat olleet kipeät, eikä kantapää ole vielä sataprosenttisessa kunnossa.

”Haluan juosta alle EM-rajan”

Eriksson kertoo edenneensä kesän suunnittelussa viikko kerrallaan kehoaan kuunnellen. Takaiskuja ei ole tullut, mutta lähtötilanne Kalevan kisoihin on varsin erilainen kuin edellisellä kerralla. Eriksson voitti estejuoksun Oulun Kalevan kisoissa 2016 ajalla 9.40,70.

– Kaksi vuotta sitten minulla oli takana aika paljon estetreeniä, ja enemmän juoksukilometrejä kuin nyt. Nyt olen juossut esteitä vasta muutaman viikon. Iso ero on sekin, että takana kaksi vuotta, joiden aikana en ole pystynyt juoksemaan isoja kilometrimääriä, Eriksson sanoo.

– Kunto riittää sileälle 3000 metrillä, mutta 3000 metrin esteet on erilainen juttu. Saa nähdä, mitä lauantaina tapahtuu. 

Kevään ja kesän mittaan Eriksson on juossut maantiellä 10 kilometriä 33.36 ja radalla 3000 metriä 8.57,11 ja 800 metrin ennätyksensä 2.04,48. Millainen juoksu Kalevan kisoissa tyydyttäisi sinua?

– Haluan juosta alle EM-rajan 9.55,00. Se on nyt tärkeintä, Eriksson sanoo.

Jos ja kun Eriksson EM-tulosrajan rikkoo,  Berliinin EM-kisojen 3000 metrin esteissä nähdään kolme suomalaisnaista. Camilla Richardsson on jo valittu joukkueeseen ja Jyväskylässä 5000 metriä juokseva Janica Rauma on myös rikkonut rajan.

– Muistan, että puhuimme jo vuonna 2013 ennen MM-kisoja, että meillä voisi olla kolme naista MM-joukkueessa. Samaa lausetta on toisteltu sen jälkeenkin. Tämä on nyt todennäköisesti se vuosi, kun tämä toteutuu. Hienoa, että estejuoksun taso nousee, Eriksson sanoo.

”Tärkeät vuoden vielä edessäpäin”

Erikssonille kuluva kesä ja EM-kisat ovat välietappi. Tukholmassa ruotsalaisen Oscar Gidewallin valmennuksessa harjoittelevan  juoksijan ajatuksissa välkkyvät jo ensi vuoden MM-kilpailut Dohassa ja seuraavan vuoden olympiakisat Tokiossa. 

– Viime vuosina on ollut niin paljon vaikeuksia, etten voi vaatia itseltänyt kovin paljon nyt. Haluan nauttia siitä, että olen päässyt taas kilparadoille. Toivon, että tästä kaudesta jäisi hyvä fiilis ja motivaatio syksyn harjoitteluun. Minulle tärkeät vuodet ovat vielä edessäpäin, Eriksson sanoo.

Naisten 3000 metrin esteiden loppukilpailu juostaan Jyväskylän Kalevan kisoissa lauantaina kello 19.50