Elovena Voimapäivä liikutti Harvialan koulun oppilaita

Elovena Voimapäivä liikutti Harvialan koulun oppilaita

Janakkalassa sijaitsevan Harvialan koulun syyskuinen keskiviikko alkoi reippaasti Elovena Voimapäivällä.  135 pientä alakoululaista tutustui yleisurheilun ja terveellisen ruokailun perusteisiin Janakkalan Janan nuorisopäällikön opastuksella.

– No niin – kuka kertoo missä on heittopiste? Entä juoksu? Ja missä hypätään? Hyvä! Nyt kun paikat ovat selvillä, niin saa suorittaa!

Janakkalan Janan nuorisopäällikkö Arto Nousiainen ohjaa lapsia varmoin otteen. Lapset säntäävät kilpaa suorituspisteille ja ryhtyvät heittämään moukaria ja hyppimään tasajalkaa aitoja.

– Rakensin lapsille useita suorituspisteitä, jotta aikaa ei kulu oman vuoron odottamiseen.  Tällä tavoin tekeminen on jatkuvaa ja mielekästä, Nousiainen kertoo.

Kuudesluokkalaiset Peik, Miska, Sofia, Karla, Elli ja Annika heittivät innolla moukaria ja hyppivät hiki päässä aitojen yli.

– Moukarinheitto on ihan sikakivaa! Ehkä kivointa näistä lajeista, lapset kertoivat.

Viime vuoden lokakuussa Janan nuorisopäällikkönä aloittanut Nousiainen kertoo tehneensä syksyn ja kevään aikana vierailuja useisiin kunnan kouluihin. Janakkalan Jana pitää myös kouluilla myös liikuntakerhoja.

– Koulut, opettajat ja lapset ovat tulleet pikku hiljaa tutuiksi. Yhteistyö koulujen kanssa on hyvin toimivaa ja opettajat osaavat jo ohjata lapsia yleisurheilun seuratoiminnan pariin.

Kipinää sytyttämässä

Kentän laidalla lasten liikkumista seurannut opettaja Susanna Kalliokoski sanoo Elovena Voimapäivän olleen koululle erittäin tervetullut ja odotettu tapahtuma.

– Vaikka laji onkin lapsille entuudestaan tuttu, on virkistää, kun ohjaajana toimii joku muu kuin oma opettaja. Liikunnan lisäksi myös päivän ravinto-osuus on hyvä lisä, sillä nykypäivän lapsille terveellinen ruokailu ei ole itsestäänselvyys. Lapsia on hyvä muistuttaa varsinkin kouluruokailun merkityksestä, koska sillä on tärkeä merkitys koko loppupäivän jaksamiselle, Kalliokoski totesi.

Harvialan koulu on Liikkuva koulu, jossa yhtäkään oppituntia ei vietetä pelkästään istuen. 5-6-luokkalaisista koulutetut välkkärit eli välituntiliikuttajat opettavat pienemmille oppilaille perinteisiä pihapelejä, kuten tervapataa, polttopalloa ja erilaisia hippoja.

– Meillä pyritään liikkumaan monipuolisesti eri lajien parissa. Yleisurheilukentälle on seitsemän kilometriä, mutta 5-6-luokkalaiset polkevat sinne keväisin pyörillä, Kalliokoski kertoo.

Arto Nousiainen ohjaa kentän laidalla lapsia oikeaan heittotekniikkaan kädestä pitäen. Hän sanoo, että Janakkalan Janalla on yli 300 pääosin lapsista ja nuorista koostuvaa lisenssiurheilijaa.

– Tällaiset tapahtumat ovat parasta markkinointia lajille. Luultavasti joku tästäkin koulusta saa kipinän ja tulee ennen pitkää mukaan seuran toimintaan.