Katso vinkit lasten ja nuorten seura-arkeen, näin järjestät etäharjoituksia ja kisailuja

Koronavirusepidemian tuomat rajoitukset torppasivat seuroissa ryhmien yhteisharjoitukset, kilpailutoiminnan ja lukitsivat pääsyn harjoituspaikoille. Lasten ja nuorten yleisurheilussa kurimusta on taklattu hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja etäyhteyksiä.

Suomen Urheiluliiton (SUL) nuorisopäällikkö Piia Jäntti on vauhdittanut hyvien käytäntöjen ja ideoiden leviämistä käynnistämällä seurojen nuorisoyleisurheiluvastaavien Teams-kokoontumiset etäyhteyksillä. Seuraava on 28. huhtikuuta.

– Ajatuksena on jakaa toimivia käytäntöjä, miten eri seuroissa on pidetty yllä lasten ja nuorten intoa ja motivaatiota, tai kuinka on hyödynnetty etäyhteyksiä yhteisharjoituksia järjestettäessä. Loistoideoita on löytynyt myös pieneen kisailuun, Jäntti kertoo.

Etäyhteyksiä, joilla harjoitusryhmien kesken voi toimia, on useita kuten Zoom, Facebook-live, Go ToMeetings, GoogleMeets ja Teams.

– Lisäksi varsinkin Instagramissa on jaettu runsaasti urheilijoiden harjoituksia sekä monenlaisia neuvoja ja vinkkejä. Ryhmien treeniohjeet ovat levinneet Whatsapp-ryhmissä, Jäntti kertoo.

HKV:n kotiratakisa innostaa ja motivoi

Mitä kaikkea poikkeusoloissa voi tehdä. Jutun lopussa on Vinkkejä seura-arkeen pandemian aikana -tiedosto, johon seurojen nuorisoyleisurheiluvastaavien etäkokouksen jälkeen koottu perusohjeita ja vinkkejä poikkeusolojen yleisurheilukoulutoimintaan 7–10-vuotiaille sekä liikuntaleikkikoulutoimintaan 2–6-vuotiaille ja muille 11-15-vuotiaiden nuorisoryhmille. Mukana on vinkkejä myös kilpailutoiminnasta.

–  Varsinkin Helsingin Kisa-Veikkojen nettisivuillaan lanseeraama ”Korona” -kotiratakisat (https://www.hkv.fi/kotiratakisat) on mainio keksintö. Sen avulla eri-ikäiset urheilijat voivat kilpailla hauskalla ja motivoivalla tavalla toisiaan vastaan ilman, että järjestetään kaikille yhteistä kilpailutapahtumaa, Jäntti sanoo.

HKV:n Korona kotiratakilpailussa jokaisella urheilijalla on huhtikuu aikaa toteuttaa lajeja, joita voi tehdä koko lailla missä vaan. Tulosten kehitystä seurataan netissä, jonne jokainen käy laittamassa tekemänsä tulokset. Kutakin lajia voi yrittää niin monta kertaa kuin haluaa.

Kilpailulajeista yksi on maastojuoksu, jossa jokainen juoksee omalla ajanotolla tietyn, sovitun maastojuoksureitin. Sen pituus vaihtelee sarjasta riippuen 5-vuotiaiden 500 metristä vanhempien sarjojen kolmeen kilometriin.

Toinen laji on vedellä täytetyn puolen litran limsapullon heitto. Heittotyyli on vapaa, ja heiton pituuden mittauskin tapahtuu metrin mittaisilla askelilla. Kolmas laji on pikajuoksu matkana kahden valotolpan väli (noin 60 metriä). Muut lajit ovat vauhditon pituushyppy ja viisiloikka.

– Lasten yleisurheilussa Silja Line Seurakisat -konseptia voi hyödyntää niin, että huhti-toukokuun kisat ovat kotiratakisoja. Seura laittaa kilpailusta tiedot ja ohjeet kilpailukalenteri.fi -palveluun tai seuran nettisivuille  ja määrittelee, mitkä ovat kunkin kisat lajit, Jäntti sanoo. Lisätietoa Seurakisoista ja Lasten yleisurheilusäännöt löytyvät täältä

Katso vinkit ja ohjeet:

Vinkkejä seura-arkeen pandemian aikana Nuorisotoiminta_seurassa_materiaalit_teams-palaverista_070420