Almaz Ayana kukisti Genzebe Dibaban – Molitor yllätti keihäänheitossa

Almaz Ayana kukisti Genzebe Dibaban - Molitor yllätti keihäänheitossa

15:nnet MM-kilpailut Pekingissä huipentuivat sunnuntaina naisten 5000 metrillä, missä Etiopian Almaz Ayana seitsemän kierroksen kirillä uuvutti maailmanennätysnaisen Genzebe Dibaban!

Almaz Ayana siirtyi 5000 metrillä johtoon kun 2300 metriä oli juostu ja pitkällä tappavalla vedollaan uuvutti ME-naisen Genzebe Dibaban. Voittoaika oli uusi MM-kisaennätys 14.26,83.

Ayana juoksi viimeisen 3000 metrin osuuden 8.19,91, mikä on maailman paras tulos tällä matkalla 22 vuoteen! Sitä paremmin on juostu vain Pekingissä vuonna 1993 Wang Junxian ME-juoksussa.

Kenian Asbel Kiprop kiri miesten 1500 metrin koko viimeisen kaarteen toista rataa muiden ohi ja voitti jo kolmannen peräkkäisen maailmanmestaruutensa.

Miesten korkeushypyssä päädyttiin kolmen miehen väliseen uusintaan kaikkien heidän ylitettyään 233 ilman yhtäkään pudotusta. Kanadan Derek Drouin oli vahvahermoisin ja voitti uusinnan ylittämällä 234.

Naisten keihäänheitossa käytiin viiden naisen totinen taisto, jossa tilanne vaihtui kerta toisensa jälkeen. Saksan Katharina Molitor tempaisi viimeisenä heittäjänä maailman kärkituloksen 67,69.

MM-kilpailut päättyivät jännittäviin ja tasaväkisiin taisteluihin 4×400 metrin viestinjuoksuissa. LaShawn Merritt ankkuroi Yhdysvaltain miehet ja Novlene Williams-Mills Jamaikan naiset maailmanmestaruuksiin.

 

Seitsemän kierroksen loppukiri! – 3000 metriä 8.19,91!

Kaikki 5000 metrin kilpailunsa tänä vuonna voittanut 1500 metrin tuore ME-nainen Etiopian Genzebe Dibaba oli naisten 5000 metrin suursuosikki.

Kaksi vuotta sitten Moskovan MM-kilpailuissa tällä matkalla kolmanneksi sijoittunut Etiopian toinen edustaja Almaz Ayana kuitenkin muutti arvellun käsikirjoituksen. Hän lähti jo puolimatkassa täyteen vauhtiin ja armottomalla pitkällä vedolla uuvutti Dibaban!

Kaksi ensimmäistä kilometriä juostiin japanilaisten vetäessä rauhallista vauhtia 3.01 ja 3.04. Sen jälkeen Ayana aloitti seitsemän kierroksen kirinsä ja juoksi 3000 viimeistä metriä 8.19,91. Kukaan muu ei ole vuoden 1993 jälkeen pystynyt samaan aikaan edes 3000 metrin erikoiskilpailuissa!

Ayanan rajuun nykäisyyn uskalsivat vain Etiopian trio ja Kenian kvartetti. Pian joukosta kuitenkin putosivat Kenian joukkueen nuorimmaiset Janet Kisa ja Irene Cheptai. Kolmannen kilometrin Ayana veti 2.48,71, jolloin vauhdista putosivat myös Kenian 31-vuotias Viola Kibiwott ja Etiopian 20-vuotias Senbera Teferi.

Pian 3000 metrin jälkeen oli viimeisenkin kenialaisen Mercy Cheronon antauduttava. Neljä kierrosta ennen maalia Dibaban askel alkoi painaa, jolloin Ayana kiristi kilpailun nopeimman kierroksen 64,52 ja eroa syntyi hänen edukseen nopeasti kymmeniä metrejä.

Neljännen kilometrin Ayana juoksi kaikkein nopeimmin 2.43,62 ja viimeisen toiseksi nopeimmin 2.47,58. Voittoaika oli uusi MM-kisaennätys 14.26,83. Ayanan kunto vaikuttaa nyt niin kovalta, että hän kenties vielä lähiviikkoina rikkoo Tirunesh Dibaban seitsemän vuotta vanhan maailmanennätyksen 14.11,15.

Kokenut Viola Kibiwott nousi vielä taistelemaan mitaleista ajaen viimeisellä kierroksella kaksi etiopialaista kiinni. Takasuoralla hän ohitti Teferin ja haastoi loppusuoralla myös Dibaban. Tilanne kuitenkin muuttui vieläkin, kun Teferi uudelleen nousi sekä Kibiwottin että myös Dibaban ohi.

Toiseksi juosseen Teferin aika oli 14.44,07. Hopeamitalilla hänet palkittiin myös keväällä maastojuoksun MM-kilpailuissa. Dibaba hävisi loppuheittäytymisessä Teferille vain 0,07 sekuntia. Kibiwott kangistui loppusuoran puolessavälissä jääden Teferistä lopulta yli kaksi sekuntia.

Kilpailun kolme parasta olivat Etiopiasta ja neljä seuraavaa Keniasta. Viidenneksi sijoittunut Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalia puolustanut Mercy Cherono viipyi jo yli 15 minuutin. Kuudes oli viimekesäinen Kansainyhteisön kisojen kakkonen Janet Kisa ja seitsemäs Turkissa asuva Irene Cheptai.

Itä-Afrikan juoksijoiden jälkeen kahdeksanneksi jaksoi Hollannin Susan Kuijken ajalla 15.08,00 ja yhdeksänneksi alkumatkasta töitä tehnyt Japani Ayako Suzuki.

 

Kipropin kolmas peräkkäinen maailmanmestaruus

186-senttinen pitkällä majesteettisella askelella etenevä Kenian Asbel Kiprop oli miesten 1500 metrin juoksussa omaa luokkaansa. Hän vaelsi 1200 metriä viimeisten joukossa, mutta voitti kolmannen peräkkäisen maailmanmestaruutensa sellaisella kirillä, johon kenelläkään ei ollut vastaan sanomista.

Viimeisen kierroksen Kiprop juoksi hämmästyttävästi 51,4, vaikka aloitti kirinsä toden teolla vasta takasuoran alussa ja kiersi viimeisen takakaarteen toista rataa muiden ulkopuolella.

Marokon 168-senttinen kiritykki Abdelaati Iguider säntäsi viimeiselle kierrokselle ensimmäisenä. Takasuoralla kärkeen nousi Lontoon olympiavoittaja Algerian Taoufik Makhloufi. Takaa kuitenkin vyöryi Kiprop tavarajunan lailla ja ohitti muut noin 40 metriä ennen maalia. Voittoaika oli 3.34,40.

Neljä ensimmäistä kirivät maaliin 0,41 sekunnin sisään. 22-vuotias Paavo Nurmen kisoissa kansainvälisen uransa aloittanut Kenian Elijah Manangoi nousi viime metreillä toiseksi ajalla 3.34,63.

Iguider heittäytyi juoksuradan pintaan kolmanneksi häviten Manangoille vain 0,04 sekuntia ja palkittiin pronssimitalilla. Makhloufi kangistui neljänneksi 0,09 sekunnin päähän Iguideristä ja Daegun MM-kilpailuiden hopeamitalimies Kenian Silas Kiplagat oli viides vain 0,05 sekunnin päässä Makhloufista.

Uuden-Seelannin 32-vuotias Nick Willis onnistui lyömään Kenian joukkueen 19-vuotiaan kuopuksen Timothy Cheruiyotin ja sijoittui kuudenneksi, mutta hävisi mestari Kipropille kirissä jo toista sekuntia.

Kaksien viime MM-kilpailuiden mitalimies Yhdysvaltain Matthew Centrowitz lähti kirikierrokselle toisena, mutta uupui kahdeksanneksi. Etiopian Aman Wote keskeytti viimeisessä kaarteessa oltuaan viimeisenä.

 

Katharina Molitor kiskaisi kauden kärkituloksen

Kun naisten keihäänheitossa ensimmäinen kierros oli heitetty, niin Kiinalla oli kaksoisjohto! Kärkeen kiskaisi kotiyleisön edessä ensin Lontoon olympiakisojen viitonen Lu Huihui tuloksella 63,80 ja heti hänen jälkeensä Moskovan MM-kilpailuiden kahdeksikko Li Lingwei tuloksella 64,10.

Kiinan kaksoisjohto kesti toisen kierroksen loppuun asti. Kolmannen kierroksen ensimmäisenä heittäjänä puolustava maailmanmestari Saksan Christina Obergföll tempaisi tuimasti kilpailun johtoon tuloksella 64,61.

Lu Huihui vastasi Obergföllille vain muutama minuutti myöhemmin 11 senttiä pidemmällä heitolla 64,72. Mutta heti hänen jälkeensä Saksan Kathrina Molitor siirtyi johtoon kaksi senttiä Luta paremmalla tuloksella 64,74.

Kaksinkertaisen olympiavoittajan ja kaksinkertaisen maailmanmestarin Tšekin Barbora Špotákován valtavan korkeat heitot putosivat 60 metrin pintaan ja hän karsiutui kolmelta viimeiseltä kierrokselta.

Neljännellä kierroksella maailmantilaston ykkönen Etelä-Afrikan Sunette Viljoen kiskaisi  kärkeen tuloksella 65,79. Mutta viidennellä kierroksella Lu Huihui nousi jo kolmannen kerran kilpailun kärkeen heittämällä uuden Aasian ennätyksen 66,13!

Kilpailu näytti jo ratkenneen. Mutta kilpailun viimeisellä heitolla Katharina Molitor moneen muuhun verrattuna melko hitaalla vauhdilla sinkosi uuden ennätyksensä ja maailman tämän kauden kärkituloksen 67,69!

182-senttinen Molitor sai laajakaarisissa heitoissaan keihään täsmälleen toivottuun asentoon. Hän saavutti Pekingissä pitkän uransa ensimmäisen mitalin jo 31-vuotiaana.

Viisi naista kilpailun kuluessa piti kärkipaikkaa. Lopulta näistä viidestä Lu oli toinen, Viljoen kolmas, Obergföll neljäs ja Li viides. Karsinnan pisimmän heiton 65,92 tempaissut nuorten Euroopan mestari Saksan Christin Hussong jäi finaalissa kuudenneksi tuloksella 62,98.

Pohjoismaiden ja Baltianmaiden heittäjistä ainoana finaaliin selviytynyt Latvian Sinta Ozoliņa oli seitsemäs tuloksella 62,20. Saksalla oli finaalissa neljä heittäjää, joista Lontoon olympiakolmonen Linda Stahl jäi 10:nneksi.

 

Kolme miestä uusi kultamitalista

Miesten korkeushypyn kauden kärkituloksen haltijan, viimevuotisen maailman hallimestarin ja toissavuoden MM-hopeaa puolustaneen Qatarin Mutaz Essa Barshimin toinen ja kolmas yritys korkeudesta 236 olivat kenties MM-finaalin korkeimmat hypyt, mutta molemmat olivat hiuksenhienoja pudotuksia.

Barshimin kohtaloksi koitui lopulta yksi pudotus korkeudesta 229. Kolme muuta miestä ylitti kaikki korkeudet 233:een saakka pudotuksitta ja uusi keskenään kultamitalista. Barshim sijoittui samalla tuloksella heidän kanssaan neljänneksi.

Uusintayritykset 236:sta eivät onnistuneet keneltäkään. Kun tämän jälkeen rimaa laskettiin korkeuteen 234, niin joukon vahvahermoisimpana tämän korkeuden onnistui ylittämään Kanadan Derek Drouin. Samalla tuloksella jakoivat hopeamitalin puolustava mestari Ukrainan Bohdan Bondarenko ja Kiinan Zhang Guowei.

Uusi maailmanmestari on kotoisin Ontarion ranskankielisen alueen pikkukylästä Coronnasta. Koko kilpailun ajan hän oli hyvin tyyni ja keskittynyt muiden mitalimiesten innostuessa tuon tuostakin riemunkiljahduksiin tai pettymyksenpurkauksiin.

Drouin on aiemmin palkittu pronssimitalilla sekä Lontoon olympiakisoissa että Moskovan MM-kilpailuissa ja voitti heinäkuussa Pan Amerikan mestaruuden kotiyleisönsä edessä Torontossa.

Tuloksella 229 sijoittui viidenneksi tämänvuotinen Euroopan hallimestari Venäjän Daniil Tsiplakov, kuudenneksi vuoden 2007 maailmanmestari Bahaman Donald Thomas ja seitsemänneksi Tšekin Jaroslav Bába, joka nousi mitalikorokkeelle ensi kerran jo Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004.

Karsinta oli niin korkeatasoinen, että ensi kerran MM-historiassa tulos 229 ei oikeuttanut finaaliin. Mutta kenties karsintaväsymys ja henkinen paine johtivat siihen, että finaalissa kahdeksan parhaan joukkoon pistesijalle yllettiin tätä heikommalla tuloksella 225.

Elokuun alussa Eberstadtin korkeuskarnevaalissa Italian ennätyksen 237 ylittänyt ja samalla tuloksella juhannuksena Yhdysvaltain mestaruuden voittanut Eric Kynard hyppäsivät nyt 12 senttiä vähemmän ja jakoivat kahdeksannen tilan.

 

Jamaika löi Yhdysvallat naisten pitkässä viestissä

Naisten 4×400 metrin viestinjuoksu oli Jamaikan ja Yhdysvaltain välinen kaksinkamppailu, joka päättyi Jamaikan voittoon maailman tämän vuoden kärkiajalla 3.19,13 Yhdysvaltain hävittyä 0,31 sekuntia.

Jamaikan Christine Day tuli ensimmäiseen vaihtoon kuuden metrin etumatkan turvin ajassa 50,5. Hitaasti aloittanut Britannian Christine Ohuruogu nousi loppusuoralla toiseksi ohi pahoin kangistuneen Yhdysvaltain Sanya Richards-Rossin. Heidän osuusaikansa olivat 51,3 ja 51,5.

Jamaikan kokeneen joukkueen täydentäjäksi toiselle osuudelle asetettu 21-vuotias Shericka Jackson juoksi loistavasti 49,4 ja Jamaika oli karkaamassa kohti mestaruutta. Yhdysvaltain Natasha Hastings juoksi osuutensa sekunnin Jacksonia hitaammin 50,4 ja Ranskan Marie Gayot kolmanneksi nopeimmin 50,6.

Allyson Felixin kolmas osuus oli suoraan pikajuoksun taivaasta. Hän ajoi Jamaikan yli kymmenen metrin etumatkan kiinni ja vaihtoi selvästi ensimmäisenä. Felixin osuusaika oli fantastinen 47,72. Jamaikan Stephenie Ann McPherson juoksi osuutensa 50,19 ja Britannian Eilidh Child kolmanneksi nopeimmin 50,61.

Jamaikan 33-vuotias ankkuri Novlene Williams-Mills sai viestikapulan pari metriä jäljessä maailmantilaston kolmosta Francena McCororya. Mutta aiemmin kahdeksan kertaa MM-kilpailuissa tai olympiakisoissa 4×400 metrin hopea- tai pronssimitalilla palkittu veteraani oli päättänyt kruunata uransa maailmanmestaruuteen.

McCorory lähti erittäin kovaa. Williams-Mills koetti parhaansa mukaan peesata. Ero oli kasvanut jo neljään metriin, mutta jo vuoden 2004 olympiakisoissa ensimmäisen mitalinsa juossut Williams-Mills taisteli loppusuoralla ohi. Hänen osuusaikansa oli koko viestin toiseksi nopein 49,14. McCorory juoksi 49,93.

Britannian 20-vuotias ankkuri Seren Bundy-Davies onnistui pitämään takanaan Venäjän Ksenja Aksjonovan (o.s. Ustalova) ja Britannia palkittiin pronssimitalein. Nigerian ankkuri Patience Okon George juoksi osuutensa 50,76, muttei ehtinyt takaa enää mitaleille ja Nigeria oli viides ennen Ukrainaa.

Ranska menetti mahdollisuutensa erittäin heikkoon kolmanteen osuuteen. Ranskan ankkuri Floria Guei juoksi kuitenkin vielä osuutensa alle 50 sekunnin 49,95 ja nosti Ranskan seitsemänneksi ohi Kanadan.

Nopeimman ajan juossut Felix saavutti jo 12. mitalinsa MM-kilpailuiden historiassa. Se on naisurheilijoista toiseksi eniten Merlene Otteyn jälkeen. Maailmanmestaruuksia Felix on voittanut naisurheilijoista eniten. Hänen mitalijakaumansa MM-kilpailuista on yhdeksän kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi.

 

Merritt ankkuroi Yhdysvallat viidennen kerran voittoon

MM-kilpailut päättyivät, kun 29-vuotias virginialainen LaShawn Merritt ankkuroi Yhdysvallat miesten 4×400 metrin viestinjuoksun maailmanmestaruuteen. Merritt juoksi voittajajoukkueessa jo viidensissä peräkkäisissä MM-kilpailuissa.

Jamaikan 20-vuotias ankkuri Javon Francis ja Belgian kolmannen osuuden juossut Kevin Borlée juoksivat kaksi selvästi nopeinta osuusaikaa 43,52 ja 43,58, mutta jäivät mitalitta. Jamaika oli neljäs ja Belgia viides.

Avausosuuden voitti Trinidad & Tobagon 170-senttinen tikittäjä Rennie Quow ajalla 44,9. Suuria eroja ei syntynyt, vaan Britannia, Yhdysvallat, Jamaika, Ranska ja Belgia vaihtoivat sekunnin kymmenyksen välein seuraavina ajoin 45,1 – 45,5. Yhdysvaltain avausosuuden juoksi vain 168-senttinen David Verburg.

Trinidad & Tobago lisäsi etumatkaansa, kun Lontoon olympiakisojen pronssimitalimies Lalonde Gordon juoksi toisen osuuden 44,1. Yhdysvaltain Tony McQuay juoksi vain 0,1 sekuntia Gordonia hitaammin ja Ranskan 30-vuotias Teddy Venel kolmanneksi nopeimmin 44,4.

Kolmannella osuudella Kevin Borlée upealla juoksullaan nosti Belgian kaukaa takaa kolmanneksi. Yhdysvaltain Bryshon Nellum juoksi toiseksi nopeimmin 44,38 ja toi joukkueensa ensimmäisenä vaihtoon metrin ennen Trinidad & Tobagon Deon Lendorea

Ankkuriosuudella Merritt viisaasti juoksi juuri sen mitä tarvittiinkin 44,18. Trinidad & Tobagon ankkurin Machel Cedenion osuusaika oli 44,47. Johdossakin käynyt Jamaikan Javon Francis oli koko viestin nopein, mutta kangistui sen verran, että toiseksi nopeimmin 43,97 juossut Britannian Martyn Rooney hänet ohitti.

Voittoaika 2.57,82 on maailman kärkitulos. Trinidad & Tobago juoksi maansa ennätyksen ja kautta aikain tilaston seitsemänneksi nopeimmin 2.58,20. Kolmanneksi ja neljänneksi tulleet Britannia ja Jamaika saivat täsmälleen saman ajan 2.58,51. Viides ja kuudes Belgia ja Ranska viipyivät finaalissa yli kolmen minuutin.

(Mikko Nieminen.)

15:nsien MM-kilpailuiden Pekingissä päätyttyä aloittavat urheilijat ja valmentajat harjoittelemisen kohti ensi kesän Rio de Janeiron olympiakisoja. MM-kilpailut järjestetään seuraavan kerran vuonna 2017.

RIO de JANEIRO 2016

LONTOO 2017

LIVE-Tulospalvelu:

Sunnuntaiaamu 30.8. Mare Dibaba voitti loppukirissä – Hyryläinen maratonin 29:s

Lauantai-ilta 29.8. Ashton Eaton otteli maailmanennätyksen 9045 pistettä

Lauantaiaamu 29.8. Tóth voitti 50 km – Partanen 18:s – Jamaika pikaviestien kärkiaikoihin

Perjantai-ilta 28.8. Eurooppalaiset Schippers ja Shubenkov pikamatkojen maailmanmestarit

Perjantaiaamu 28.8. Kiinalle kaksoisvoitto kävelyssä – Ashton Eaton johtaa kymmenottelua

Torstai-ilta 27.8. Boltin kymmenes ja Felixin yhdeksäs – Taylor 18,21 ja Wlodarczyk 80,85

Torstaiaamu 27.8. Neziri vastatuuleen 13,13 – Genzebe Dibaba tavoittelee tuplaa

Keskiviikkoilta 26.8. Julius Yego 92,72 – Pitkämäki pronssia – Minna Nikkanen ylitti SE:n

Keskiviikkoaamu 26.8. ME-nainen moukaroi pisimmälle – Mo Farah tavoittelee tuplaa

Tiistai 25.8. Rudishan paluu – Lähes 70 metrin kiekkokaari – Genzebe Dibaban ihmekiri

Maanantai-ilta 24.8. Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin – Fraser-Pryce nopein nainen

Maanantaiaamu 24.8. Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali

 


nain_tiukka_taistelu_kaytiin_1500_metrin_muista_mitaleista_asbel_kipropin_takana._-_getty.jpg

Näin tiukka taistelu käytiin 1500 metrin muista mitaleista Asbel Kipropin takana. (Getty images for IAAF.)


m_1500_m_peking_2015.jpg

Miesten 1500 metrin virallinen maalikamerakuva. Kiprop uusii maailmanmestaruutensa. Olympiavoittaja Makhloufi kangistuu neljänneksi.


Katharina Molitor Peking 2015._-_getty.jpg

Katharina Molitor kasvoi kolmikymppisenä suurvoittajaksi, niin kuin aiemmin joukkuetoverinsa Steffi Nerius ja Christina Obergföll. (Getty images for IAAF.)


derek_drouin_oli_vahvahermoisin_kolmen_miehen_uusinnassa._-_getty.jpg

Derek Drouin oli vahvahermoisin kolmen miehen uusinnassa. (Getty images for IAAF.)


jamaikan_4x400_metrin_kultamitalikvartetti._-_getty.jpg

Jamaikan 4×400 metrin kultamitalikvartetti. (Getty images for IAAF.)

,


nain_tiukka_taistelu_kaytiin_1500_metrin_muista_mitaleista_asbel_kipropin_takana._-_getty.jpg

Näin tiukka taistelu käytiin 1500 metrin muista mitaleista Asbel Kipropin takana. (Getty images for IAAF.)


linnunpesa_30.8.2015_-_getty.jpg

Linnunpesä sunnuntai-iltana 30. elokuuta 2015.