Yleisurheilun Starttikurssi ja Lasten valmentajatutkinto

Yleisurheiluohjaajatutkinto muuttuu Yleisurheilun starttikurssiksi ja Nuorten yleisurheiluohjaajatutkinto Lasten valmentajatutkinnoksi, kun Suomen Urheiluliitto (SUL) uudistaa ohjaaja- valmentajakoulutustaan.

Kyse ei ole vain nimenvaihdoksesta. Yleisurheilun starttikursseja voivat SUL:n piirien ohella järjestää myös seurat, joten seuroille on jatkossa mahdollisuuden kouluttaa itse ohjaajia matalan kynnyksen ohjaajakurssilla.

– Yleisurheilun starttikurssin voi vetää kouluttajakoulutuksen suorittanut seuran valmentaja. Vähimmäiskriteeri kouluttajakoulutukseen on kakkostason valmentajakoulutus, kertoo SUL:n nuorisopäällikkö Piia Jäntti.

– Kuuden tunnin mittainen kouluttajakoulutus on ilmainen. Niitä järjestetään alueittain huhtikuun aikana ja niistä tulee lisää tietoa niinikään alueittain. Lisäksi aiemmin piirien kouluttajina toimineille pidetään erillinen koulutus keskiviikkona 23.3 ja torstaina 24.3.

Kevään kouluttajakoulutusten aikataulu:

Vantaa 23.4. kello 12-17

Lahti 24.4. kello 12-17

Kuortane 23.4. kello 10-16

Tampere 30.4. kello 10-16

Mikkeli 14.5. kello 10-16

Mitä Yleisurheilun starttikurssi sisältää?

Starttikurssin sisältö on pitkälti sama kuin mitä se oli Yleisurheiluohjaajatutkinnossa. Kurssi sisältää 12 tuntia lähiopetusta, joka kattaa teoriaosuuden lasten harjoittelusta, yleisurheilukoulutoiminnasta ja kilpailemisesta sekä käytännön harjoitteet, joissa hyödynnetään Voitto Onnisen -lajiratoja.

Starttikurssia tukee sähköinen oppimismateriaali, joka löytyy huhtikuussa käyttöön otettavasta uudesta oppimisympäristössä.

– Oppimisympäristössä opiskelijalla on käytössä kaikki koulutukseen liittyvä materiaali itseopiskeluun sekä materiaalia etätehtävien tekoon, Jäntti kertoo.

Kurssin materiaalit ovat oppimisympäristössä opiskelijan käytössä vuoden ajan. Halutessaan hän voi tallentaa ne omalle tietokoneelleen.

LVT tuo lisää lasten valmennuksen erikoisosaajia

Lasten valmentajatutkinnon (LVT) tavoite on rakentaa koulutuskokonaisuus palvelemaan paremmin erityisesti lasten ja nuorten valmentajia.

– Tarvitsemme enemmän erikoisosaajia lasten valmennuksen pariin. Lasten ja nuorten valmentaminen on yhtä tärkeää työtä kuin huippu-urheilijoiden valmentaminen, mutta arjessa koetut haasteet ovat hyvin erilaisia, sanoo SUL:n nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilä.

– Koulutuksen on pystyttävä vastaamaan näihin arjen haasteisiin ja huomioitava lasten valmennuksen erityispiirteet. Haluamme myös nostaa lasten valmentamisen tärkeäksi kokonaisuudeksi huippu-urheiluvalmennuksen rinnalle.

Mikä on LVT?

Lasten valmentajatutkinto, eli LVT, keskittyy karkeasti 9-13-vuotiaiden valmentamiseen, kun Nuorisovalmentajatutkinnon pääpaino on 14-17-vuotiaiden valmentamisessa.

LVT:lle on tulossa myös jatkokoulutusosuus, jossa pääsee syventymään lasten valmennuksen erityispiirteisiin syvällisesti ja viemään omaa lajiosaamistaan eteenpäin. Koulutus siirretään myös uudelle koulutusalustalle, joka mahdollistaa koulutusten kehittämisen nykyaikaisemmalla hybridimallilla.

– Lajiosaamisen syventäminen on yksi eniten toivotuista asioista meiltä. Jatko-osan tavoitteena on tarjota lisää osaamista valmentajalle lajiryhmästä, jonka hän itse valitsee, Räntilä kertoo.

– Jatko-osan voi käydä aina uudelleen valitsemalla eri lajiryhmän jatkuvan oppimisen mallin mukaisesti. Lisäksi siirtyminen uudelle koulutusalustalle mahdollistaa uusien kokonaisuuksien ja syvemmän sisällön tarjoamisen kaikille osallistujille.

Räntilän mukaan SUL panostaa vahvasti lasten- ja nuorten valmentajuuden kehittämiseen.

– Toivon mukaan se näkyy lasten ja nuorten valmentajien määrän kasvuna, Räntilä sanoo.