YAG ja junioreiden EM-kisat Nukalan mielessä

YAG ja junioreiden EM-kisat Nukalan mielessä

Jimi Nukala on ikäluokkansa Suomen kärkinimiä pituus- ja seiväshypyssä. Hän on myös yksin niistä urheilijoista, joita kannattaa seurata Espoon Leppävaarassa kesäkuun alussa YAG-viikonvaihteessa.

Nukalan kesän päätavoite on yltää 17-vuotiaiden EM-kisoihin Georgian Tbilisiin. Pituushypyssä tulosraja on 710.

-Tavoitteenani on ylittää tuo raja, ja sinne pääsen, haluan myös pärjätä siellä, Nukala sanoo.

Nukala, 16, syttyi pituushypylle toden teolla muutama vuosi sitten. Vähän sen jälkeen hän siirtyi Mikael Westön harjoitusryhmään, jossa myös seiväshyppy tuli kuvaan mukaan.

– Hän antaa paljon neuvoja. Kaikki treenit eivät ole samanlaisia, vaan on paljon monipuolista ja erilaista harjoittelua. Silloin kun hypätään, ei pelkästään hypätä, vaan analysoidaan myös omaa tekemistä, Nukala kuvailee Westön harjoituksia.

Westön opit ovat uponneet hedelmälliseen maaperään. Viime vuonna Nukala ponnisti 15-vuotiaiden sarjassa pituushypyn Suomen mestariksi ja seiväshypyssä SM-hopealle. Kesällä hän kirjautti ennätyksikseen 663 ja 410. Päättyneellä hallikaudella syntyivät tulokset 665 ja 442.

Tekniikkaa paremmaksi

Pituushypyssä Nukala nostaa vahvuudekseen nopeuden. Tekniikan suhteen molemmissa lajeissa on vielä hiottavaa.

– Mielestäni olen aika nopea. En ole nopeimpia, mutta satanen ja lyhemmät matkat kulkevat hyvin. Pituudessa myös ponnistusvoimani on tosi hyvä. Enemmän se jää vielä siitä kiinni, että saisin yhdistettyä sen ja nopeuden suorituksessa ja tekniikan kuntoon. Seiväshypyssä on vielä jotain tekniikkavirheitä, mutta ne ovat tosi nopeasti korjattavissa, Nukala tuumii.

Viime vuonna Nukala kilpaili myös paljon kolmiloikassa. Nuorten SM-halleissa hän oli 17-vuotiaiden sarjassa viides ennätyksellään 13,26.

Nukalan mukaan hänellä olisi edellytyksiä menestyä myös kolmiloikassa.

-Siinä on ollut myös vähän tekniikkaongelmia. Sitä pitäisi saada vielä rytmikkäämmäksi ja sujuvammaksi, jotta pääsisi pidemmälle, talvella 13,26 loikkinut Nukala sanoo.

Ottelu tulee taustalla

Talvella Nukala osallistui myös SM-halliotteluissa 17-vuotiaiden sarjan seitsenotteluun sijoittuen viidenneksi ja parantaen peräti kuudessa lajissa ennätystään. Hän näkee, että monipuolinen eri lajien harrastaminen auttaa myös hänen päälajeissaan.

– Esimerkiksi kuulantyöntö tuo räjähtävyydeltään dynamiikkaa ponnistuksiin ja liikkeisiin.

Ottelijaksi hän ei kuitenkaan tähtää.

– Otteluissa minulla on muutama todella hyvä laji, mutta sitten on myös niitä lajeja, jotka eivät ole niin hyviä. Tietysti, jos niitä saisi parannettua, otteluun voisi tähdätäkin, mutta siihen en näe olevan tarpeeksi aikaa, Nukala sanoo.

Seura vaihtui Vaasassa

Nukala on harrastanut pitkään myös kartingia, mutta nyt yleisurheilu on vienyt voiton. Tulevaisuuden näkymät löytyvätkin puhtaasti yleisurheilun parista.

– Tänä vuonna ei ole tarkoitus ajaa kartingia paljon, jotta saisin keskityttyä yleisurheiluun, Nukala sanoo.

Viime vuoden lopussa Nukala ja hänen pari vuotta vanhempi treenikaverinsa Jesse Salmi siirtyivät Vasa Idrottssällskapiin.

– VasaIS kustantaa esimerkiksi matkakuluja. Täällä on mielestäni myös todella hyvä porukka. Tuntuu, että täällä oikeasti tuetaan, jos haluaa oikeasti päästä huipulle.

Georgia siintää mielessä

Peruskoulu päättyy Nukalan osalta tähän kevääseen. Ensi syksynä hän aloittaa lukio-opinnot. Hyppääjä kertoo, että urheilu saadaan sovitettua lukion yhteyteen mallikkaasti.

-Vaasassa on urheiluakatemia, joka tukee Vaasan alueella opiskelevia urheilijoita hyvin, Nukala sanoo.

Hän on mukana myös Suomen Urheiluliiton somenuorissa. Siihen kuuluu pääasiassa noin 15-17 ikäisiä yleisurheilijoita ympäri Suomen.

-Laitamme esimerkiksi facebookiin tai instagramiin treeneistä ja kilpailuista videoita sekä kuvia, hän avaa somenuorten toimintaa.

Joel Sippola