YAG: Eromäki 21,76, 15-vuotias Petrova vei 17-vuotiaiden 200 metriä, Viskari avasi ratakautensa

Lappeenrannan Youth Athletics Gamesin päätöspäivä tarjosi hyvissä olosuhteissa ja hienon tunnelman siivittämänä monille urheilijoille omia ennätyksiä. 17-vuotiaiden 200 metrillä voittoihin yltäneet Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki ja Keravan Urheilijoiden Polina Petrova juoksivat kumpikin ennätykset.

Eromäki viiletti voittoon ennätyksellään 21,76. Ennätyksensä juoksivat kaikki kahdeksan finalistia, joista Eromäkeä lähimmäksi pääsivät LUM:n Kasperi Vehmaa (21,91) ja Rasmus Vehmaa (22,06). Eromäen ennätys ennen sunnuntaita oli 22,13, jonka hän pudotti alkuerissä 22,02:een.

– Oli hyvä juoksu. Kasperi kiritti hyvin, joten sain kaiken itsestäni irti, Eromäki sanoi ja kiitteli Vehmaan veljeksiä vastuksesta.

Hän uskoo ennätysvireen löytyneen kilpailuiden kautta. Eikä ennätysvire välttämättä jää Lappeenrantaan.

– Kyllä uskon, Eromäki arveli.

Keravan Urheilijoiden Polina Petrova voitti Lappeenrannassa 200 metrin lisäksi 100 metriä omassa 15-vuotiaiden sarjassa.

– Aloitin yleisurheilun vähän yli vuosi sitten. Sitä ennen olin harrastanut paritanssia 9 vuotta. Yleisurheilu alkoi vähän ”vahingossa”, kun äiti ehdotti, yllättynyt voittaja sanoi.

LUM:n Nelli Viskari ja Latvian Robert Glazers voittivat tapahtuman päätöslajeina olleet 17-vuotiaiden 3000 metrin kilpailut. Viskari juoksi ennätyksensä 10.24,44 ja sai juoksusta paljon jatkoa ajatellen. Viskarille kilpailu oli vasta ratakauden avaus.

– Tuo toi itseluottamusta tuleviin kisoihin. Huhtikuusta asti on ollut sääressä vähän vaivaa, se on ollut parempi ja sitten huonompi, mutta täällä nyt avasin. Tätä ennen olen tehnyt radalla kaksi kisavauhtista treeniä, radalla ollut (yhteensä) neljä treeniä. Tämä antaa itseluottamusta, kun tietää nyt vähän missä kunnossa on, Viskari sanoi.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aleksi Hilska voitti 15-vuotiaissa sunnuntaina ensin 100 metrin aidat ja sitten korkeuden. Aidoissa Hilska painoi kotikentällään ennätyksensä 14,38:sta 13,95:een ja korkeudessa ennätys parani neljällä sentillä lukemiin 190. Ottelijalle ennätykset olivat luonnollisesti mieleen.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta korkeutta ei ole tänä kesänä tullut niin paljon hypättyä. Juoksu tuntui hyvältä ja rennolta. Lopussa aktiivisuutta hypyssä oli paremmin. Tämä on hauskaa hommaa, Hilska naurahti korkeuskisan jälkeen.

Ottelijana Hilska on tottunut useamman lajin urakointiin, joten aidat olivat hyvä alku päivälle.

– Kun olen pitkä, aitavälit ovat vähän vaikeita. Olemme yrittäneet saada siihen frekvenssiä. Tänään onnistui ihan hyvin, Hilska sanoi.

Hän on nauttinut YAG-tunnelmasta kotikentällään.

– Täällä on ollut ihan mahtava tunnelma.

Hän ei ole vielä päättänyt lajivalikoimaansa parin viikon päästä oleviin SM-kisoihin, sillä aikataulu asettaa haasteita.

15-vuotiaiden pika-aidoissa nähtiin muutenkin komeita ennätysparannuksia. Lauttakylän Lujan Olivia Kärki pinkoi 15-vuotiaiden 80 metrin aitojen voittoon ennätyksellään 11,56. Jussi Ihamäen valmennettavan aiempi ennätys oli 11,70.

– Tosi hyvin meni. Vähän kolhaisin ekaa aitaa, Kärki sanoi.

Aitajuoksu on hänelle ykköslaji, mutta pituuttakin hän on hypännyt hallissa 556 ja tänä kesänä 541.

– Aidoissa aitomistekniikka on kehittynyt paljon, ja sitä on pyrittykin kehittämään, Kärki sanoi.

Naantalin Löylyn Alisa Launonen päätti neljän lajin YAG-urakkansa keihääseen, jossa hän vei voiton tuloksella 32,08. Sitä ennen Launonen oli hypännyt sunnuntaina jo korkeutta 151 ja aiemmin juossut 60 metriä aikaan 8,44 ja hypännyt pituutta 505. Hän voitti kaikki lajinsa.

– Kaikki oli aika kivoja, mutta korkeus on varmaankin suosikki, Launonen sanoi.

Korkeudessa hän sai 154:stä tekemiinsä yritykseen hienoa kannustusta paikalla olleilta katsojilta. Tuliko siitä lisää tsemppiä?

– Tuli siitä vähän.

Yleisurheilussa hänen lajivalikoimaansa kuuluu myös kolmiloikka ja aidat, mutta korkeus on suosikki. Lisäksi hän hiihtää talvella.

– Aika hyvä talvi oli, kisoja ei ollut kauheasti, äitinsä valmentama Launonen sanoi.