Ultrajuoksija-Honkalalle Helsinki City Run on yksi viikon kovista treeneistä: ”Toivottavasti aikakin on hyvä, mutta liikaa en aio sitä tuijotella”

Ultrajuoksija Noora Honkalalle lauantainen Helsinki City Run -puolimaraton on yksi kovan treeniviikon harjoituksista. Kuntoaan Honkala virittelee kesäkuun 9. päivä Etelä-Afrikassa juostavaan vajaan 90 kilometrin Comrades Marathon -ultrajuoksuun.

– Minulla on ollut kova treeniviikko. Helsinki City Runin juoksen kovana treenivetona. Toivottavasti aikakin on hyvä. Liikaa en sitä aio tuijotella. Olen iloinen, jos olen tämän viikon jälkeen tosi väsynyt, Honkala sanoo.

Tuntuvaa väsymystä lienee luvassa, sillä Honkalan kova harjoitusviikko on muun treenin ohella pitänyt sisällään kaksi kovaa yhdistelmätreeniä.

– Niissä poljen ensin wattipyörällä ja sitten menen suoraan juoksumatolle juoksemaan kovaa. Tätä teenn puolentoista tunnin ajan. Minulla nämä ovat sellaisia treenejä, joissa huomaan kunnon nousevan. Samalla reidet saavat hyvin hapotusta. Sitä tarvitaan, kun Comrades juostaan tänä vuonna ylämäkireitillä, Honkala kertoo.

”Siinä pitää olla vielä jerkkua jäljellä, että jaksaa rullata ne alamäet”

Comrades-ultrajuoksu alkaa Etelä-Afrikan Durbanista ja päättyy Pietermaritzburgiin. Mittaa reitillä on noin 85,9 kilometriä, ja mitalisijoille pääsy vaatii Honkalan mukaan keskiarvona noin 4.15:n kilometrivauhtia.

– Siitä on monta vuotta, kun juoksin tuon reitin ylämäkiversion, mutta mikä silloin tuli yllätyksenä oli, että 50 kilometrin jälkeen tulee tosi rankkoja alamäkiä. Siihen en osannut varautua. Siinä pitää olla vielä jerkkua jäljellä, että jaksaa rullata ne alamäet. Alamäkiin ei voi jäädä himmailemaan ja palautumaan. Ne pitää juosta kovaa, Honkala sanoo.

Comrades Marathon on Honkalalle yksi kauden pääkilpailuista syyskuisen Spartahlonin kanssa.

– Ne ovat kaksi aika erilaista kilpailua, kun Spartathlonilla on mittaa melkein 250 kilometriä. Comradesilla taas ovat mukana kaikki maailman kovimmat lyhyen matkan ultrajuoksijat, Honkala sanoo.

”Voitto Spartathlonilla kutkuttelee”

Kuluvan kilpailukauden huippuhetki Honkalalle on toistaiseksi ollut Italian Castel Bolognesessa käydyn 50 kilometrin kilpailun voitto Suomen ennätyksellä 3.23.43.

– Vuosi on hyvässä vauhdissa. Harmi, että Serresin sadan maili ME-yritys kaatui kovaan helteeseen. En saanut tarpeeksi helletreenejä alle. Se kisa jäi ehkä vähän syömään, mutta Italian kisa tuli aika kivasti, Honkala sanoo.

Entä mikä on jo hyvän tovin ultrajuoksun kansainvälisellä huipulla kilpailleen juoksijan unelma?

– Sanotaan, että hyvä sijoitus Comrades Marathonilla ja voitto Spartathlonilla. Se kutkuttelee, Honkala hymyilee.

Aikataulu Helsinki City Running Day 11.5.

Lauantai 11.5.2024

klo 9.40 Saucony Helsinki City Marathon ja Helsinki City Marathonviesti lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä.

klo 9.40 Helsingin Olympiastadionin katsomot (A4 ja A5 & B1 ja B2) aukeavat katsojille.

klo 10 Ice Power Helsinki City 5 lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä. Ice Power Helsinki City 5 Walkin lähtö välittömästi juoksulähdön jälkeen.

klo 14.20-15.10 Helsinki City Run lähdöt (kuusi lähtöä 10 minuutin välein).

Helsinki City Running Day kisasivut:

https://helsinkicityrunningday.fi

17000 juoksijaa nautiskelee HCRD:llä lauantaina – Alisa Vainio hioo maratonkuntoaan puolikkaalla