Toivo Takanen hallitsi pikajuoksua ja pituushyppyä YAG:ssä – Tapioiden tytöt mainiossa heittovireessä

Joensuun Katajan Toivo Takanen voitti 12-vuotiaiden poikien 60 metriä vesisateessa ja koleassa ilmassa ajalla 8,09.

– Sivusin ennätystäni. Lähtö ei ollut hyvä, mutta muuten juoksu kulki hyvin. Sade ei haitannut menoa. Juoksin 8,09 myös kolme viikkoa sitten Joensuussa, mutta silloin oli lämmin ilma ja kova myötätuuli, Takanen kertoi.

Takanen voitti kolme tuntia myöhemmin pituushypyn tuloksella 505. Hän leiskautti voittotuloksen heti ensimmäisellä kierroksella. Hän olisi voittanut myös toiseksi pisimmällä hypyllään, joka kantoi toisella kierroksella 472. Nakkilan Vireen Oliver Mikkola sijoittui toiseksi tuloksella 460. Nykyisen ennätyksensä 522 Takanen hyppäsi viime kesänä YAG:ssä Lappeenrannassa. 12-vuotiaiden sarjassa hypätään metrin ponnistusalueelta.

– Tänään hypyt eivät olleet nappisuorituksia. Hypyn jokaisessa osa-alueessa oli parantamisen varaa. Monessa hypyssä oli vaikeuksia saada askeleet sopimaan ponnistukseen, kun juoksin vauhdin joka kerta vähän eri tavalla. Olen kuitenkin tyytyväinen. Lähdin hakemaan viiden metrin tulosta, Takanen jutteli.

Pohjois-Karjalasta bussilastillinen porukkaa

Vielä pituushypyn jälkeen Takanen heitti keihästä ennätyksensä 34,92, jolla sijoittui viidenneksi. Tampereen Pyrinnön Volmari Paananen voitti tuloksella 47,24.

Takanen oli tullut Joensuusta Lahteen noin 40 muun pohjoiskarjalaisen urheilijan ja huoltajan kanssa. Samassa bussikuljetuksessa oli porukkaa Joensuun Katajan lisäksi Pyhäselän Urheilijoista, Polvijärven Urheilijoista ja Liperin Taimesta. He lähtivät matkaan varhain perjantaiaamuna ja matkaa kertyi 350 kilometriä.

Takanen kilpaili Lahdessa pidetyssä YAG:ssä myös kolme vuotta sitten. Silloin hän sijoittui 9-vuotiaiden 40 metrillä toiseksi ja pituushypyssä kolmanneksi. Mikä urheilussa on parasta?

– Kaikki on kivaa, Takanen vakuutti.

Minun heittoja sade ei haitannut”

Espoon Tapioita edustavat kaverukset Oona Vanhanen ja Mira Montonen ottivat kaksoisvoiton 11-vuotiaiden tyttöjen kiekonheitossa tuloksin 26,57 ja 25,78. Nurmijärven Yleisurheilusta Tapioihin siirtynyt Montonen sinkautti ennätyksensä, mutta mestari Vanhasen ennätys on vielä kaksi metriä tämänpäiväistä parempi. Sarjassa lennätetään 600-grammaista kiekkoa. Tapiot voitti myös parikilpailun, jossa laskettiin kahden saman seuran urheilijan tulokset yhteen.

– Kaksoisvoitto oli yllätys, Vanhanen ja Montonen iloitsivat.

Välillä satoi kaatamalla ja koko ajan vähintään tihkua. Rinki oli liukas eikä märkä kiekko tahtonut pysyä kädessä. Tulos olisi ollut paljon parempi, jos olisi ollut kuiva ja lämmin ilma, Vanhanen sanoi.

– Minun heittoja sade ja kylmyys ei haitannut, sillä tein ennätykseni, Montonen totesi.

Tytöt odottivat kiekkokisan palkintojenjakoa 45 minuuttia.

– Nyt on hirveä nälkä, he ilmoittivat.

Keihäspiikkarit pitivät hyvin”

Energiavarastoja piti täydentää rutkasti lisää, sillä kaverukset osallistuivat vielä viisi tuntia myöhemmin keihäänheittoon. Siinä he kilpailivat vuotta vanhempien eli 12-vuotiaiden sarjassa, sillä YAG:n ohjelmassa ei ollut 11-vuotiaiden tyttöjen keihästä. Kilpailijoita 12-vuotiaiden tyttöjen keihäässä olikin peräti 36. Kaikki heittivät kolme kertaa ja sen jälkeen kahdeksan parasta vielä toiset kolme kertaa.

Vanhanen sijoittui kolmanneksi viidennen kierroksen tuloksella 28,12, joka on vain kaksi senttiä lyhyempi kuin hänen ennätyksensä. Vanhanen sai tuloksen jokaisella kuudella heitolla. Mestariksi nakkasi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Saimi Muhonen tuloksella 30,52. Sarjassa heitetään 400 gramman keihästä. JKU voitti myös parikilpailun. Tapiot sijoittui kolmanneksi. Kilpailijat joutuivat olemaan kentällä melkein kolme tuntia, kun calling (kokoon kutsuminen) alkoi jo tuntia ennen kisaa. Itse kisa kesti lähes kaksi tuntia.

– Kisa oli tosi pitkä. Jouduin odottamaan heittovuoroa kolmella ekalla kierroksella puoli tuntia. Heittäminen sujui kyllä hyvin. Keihäspiikkarit (piikit myös kantapäissä) pitivät hyvin, Vanhanen kertoi.

Montonen sijoittui 18:nneksi ennätyksellään 22,18.

– Keihäs sujui hyvin, kun tein siinäkin ennätykseni. Paras lajini on kuitenkin moukarinheitto, Montonen kertoi.