Samalta viivalta -kiertue: Mitä on yhdenvertaisuus urheilussa? – Tule keskustelemaan huippu-urheilijoiden kanssa

Kuinka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo toteutuvat yleisurheilutoiminnan arjessa? Kenen puoleen kääntyä, jos havaitsee ongelmia ja kuinka toimia?

Noiden aiheiden parissa liikutaan Suomen Urheiluliiton Samalta viivalta -kiertueella, joka jatkuu kesätauon jälkeen 12 tilaisuudella eri puolella Suomea.

Syksyn kiertue alkaa 2. lokakuuta Oulu-hallissa Oulussa klo 12.00. Tilaisuudessa urheilijavieraana on kestävyysjuoksija Camilla Richardsson.

– Nämä ovat asioita, joista puhutaan aika harvoin. Sellaisista asioista, kuten ravinnosta tai juoksusta on luentoja, mutta nämä ovat yhtä lailla tosi tärkeitä aiheita, Richardsson sanoo kiertueen teemoista.

Samoin näkee ratakelauksen huippunimi Henry Manni. Hän oli mukana kiertueella jo keväällä. Syksyn mittaan hän osallistuu Kaustisen ja Seinäjoen tilaisuuksiin.

– Tykkään tehdä näitä tilaisuuksia, meillä on aina ollut niissä hyviä keskusteluita. Toivon mukaan tilaisuudet tuottavat nuorille oivalluksia, jotka jäävät mieleen, Manni sanoo.

Tilaisuudet alkavat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioista kertovalla videolla ja jatkuvat huippu-urheilijan puheenvuorolla ja keskustelulla. Tilaisuuden päätteeksi urheilijavieras vetää nuorille harjoituksen.

– Se ei mene niin, että minä puhun kaksi tuntia, vaan asioita keskustellaan ja nuoret saavat kertoa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan, Richardsson muistuttaa.

– Minusta on tärkeää, että kaikki saavat olla urheilussa mukana, Camilla Richardsson muistuttaa.

Richardsson: ”Jokaisella on ongelmia ja esteitä”

Syksyn turneella Richardssonin ja Mannin ohella urheilijavieraina ovat kolmiloikkaaja Senni Salminen, kiekonheittäjä Katri Hirvonen, kestävyysjuoksijat Suvi Miettinen ja Mustafe Muuse, korkeushyppääjä Ella Junnila, keihäänheittäjä Jani Kiiskilä ja moukarinheittäjä Kiira Väänänen.

Urheilijat ovat valmistautuneet tilaisuuksiin muun muassa osallistumalla Ihmisoikeusliiton ’Ihmisoikeudet urheilussa’ -koulutukseen ja tutustumalla Väestöliiton ’Et ole yksin’ -palveluun. Urheilijat nostavat esiin myös omasta elämästä kumpuavia kokemuksia.

– Minusta on tärkeää, että kaikki saavat olla urheilussa mukana. Oma äidinkieleni on ruotsi, mutta äidinkieli tai mikään muukaan asia, kuten vaikka vamma, ei saa estää jonkun mukana oloa urheilussa. Jokaisella on ongelmia ja esteitä. Ne pitää vaan hyväksyä, Richardsson sanoo.

– Tärkeää on sekin, että jos eteen tulee joku ”tilanne,” ymmärretään, ettei se ole ok ja uskalletaan puhua siitä.

– Minun keskeinen viestini on, ettei mitään erilaisuutta tarvitse jännittää tai pelätä, Henry Manni sanoo.

Manni: ”Erilaisuutta ei tarvitse jännittää tai pelätä”

Ratakelaaja Manni korostaa sitä, kuinka samanlaisia ihmiset ovat.

– Minun keskeinen viestini on, ettei mitään erilaisuutta tarvitse jännittää tai pelätä. Jos joku istuu pyörätuolissa, se ei muuta häntä ihmisenä. Samalla tavalla hänet voi ottaa mukaan seuraan ja harjoituksiin, kuin kenet muun tahansa, Manni sanoo.

– Paljon puhutaan erilaisuudesta, mutta enemmän kuin erilaisuutta, minä haluan korostaa sitä, kuinka samanlaisia me kaikki olemme.

 

Samalta viivalta -kiertue, syksyn 2022 ohjelma:

2.10.              Oulu, Pohjois-Pohjanmaa, Camilla Richardsson

3.10.              Vantaa, Helsinki,  Senni Salminen

3.10.              Joensuu, Pohjois-Karjala, Katri Hirvonen

5.10.              Mustasaari, Österbotten, Camilla Richardsson

10.10.            Mikkeli, Etelä-Savo, Suvi Miettinen

22.10.            Hakkarin liikuntatila, Lempäälä, Häme, Ella Junnila

27.10.            Kemi, Länsi-Pohja, Jani Kiiskilä ja Saana Peura

7.11.              Kaustinen, Keski-Pohjanmaa, Henry Manni

9.11.              Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa, Henry Manni

16.11.            Jyväskylä, Keski-Suomi, Kiira Väänänen

23.11.            Kuopio, Pohjois-Savo, Kiira Väänänen

29.11.         Turku, Varsinais-Suomi, Mustafe Muuse

(Artikkelin pääkuva Oskari Mörön kevättalvella vetämästä Samalta viivalta -kiertueen tilaisuudesta Ruonalan hallilta, Kotkasta. Kuva: Heidi Noponen.)

 

Lisätietoja:

https://www.yleisurheilu.fi/seurat/vastuullisuus/