Säännöllinen rytmi ja riittävät annoskoot antavat puhtia treeneihin

Säännöllisestä ateriarytmistä kannattaa pitää kiinni niin poikkeus- kuin loma-aikoinakin. Kun ateriarytmi välipaloineen on kunnossa, energiaa riittää treeneihin ja omatoimiseen liikuntaan hyvin.

Koulu ja säännölliset harrastukset rytmittävät lasten päiviä, mutta etäkouluaikana moni asia on ollut toisin. Päivän rytmittäminen saattaa olla haastavaa, jos vanhemmat eivät ole kotona.

– Silloin kukaan ei muistuta lasta syömään. Kun vanhemmat ovat kotona, on helpompaa muistaa pitää lounastauko. Lapsi herkästi uppoutuu koneen ääreen tekemään tehtäviä urakalla, jolloin niin ruokailu kuin liikunta ”unohtuvat”, Assi Steurs kertoo.

Perheen kolmasluokkalainen Piitu on huomannut etäkoulun aikana omatoimisen liikunnan lisääntyneen, sillä koulun kautta tulevat liikuntatehtävät ovat olleet monipuolisia ja erilaisia normaaleihin oppitunteihin verrattuna:

– Nyt tehtävä liikunta on ollut hyvin hyötyliikunnan mukaista ja luontoon on menty herkemmin kuin ennen.

”Luontoretkiä varmasti tehdään enemmän”

Kesälomillakin päivissä on hyvä säilyttää liikkumisen ja aterioiden osalta rytmi, vaikka lomalla onkin. Moni on saattanut etäkoulupäivinä löytää jotain uusia hyviä juttuja myös koulun kesälomien ajaksi, jos vaikka vanhemmat ovat töissä.

– Meillä toinen vanhemmista lomailee lasten kanssa läpi kesän, mutta luontoretkiä varmasti tehdään enemmän, Steurs uskoo.

Ravitsemusasiantuntija Anna Ojala kannustaa sekä säännölliseen rytmiin että riittäviin annoskokoihin.

– Syömisessä rytmi pitäisi säilyttää kesäaikaankin, sillä urheilevat lapset tarvitsevat kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Lisäksi kunnolliset välipalat. Arkea pitää vähän suunnitella etukäteen, ravitsemusasiantuntija Anna Ojala sanoo.

Jos koko ajan tekee mieli syödä jotain, kannattaa katsoa, onko ateriarytmi kunnossa ja ovatko annokset riittävän kokoisia.

– Napostelun sijaan aterioiden välillä tulisi olla välipala, joka voi olla voileipää, jugurttia, puuroa, muroja, hedelmiä ja marjoja. Yleensä treeneissä jaksaminen on verrannollinen siihen, miten olet aamupäivän aikana syönyt. Iltapäivän treeneissä jaksamiseen lounas on tärkein, Ojala sanoo ja kannustaa erityisesti lämpimillä säillä huolehtimaan myös riittävästi juomisesta.