Ruokailurytmistä ja hyvistä välipalavalinnoista virtaa ja hyvää fiilistä urheiluharrastuksiin

Joensuulaisessa Voutilaisen perheessä arkea rytmittää kolmen alakouluikäisen aktiivisesti liikkuvan lapsen harrastukset, joihin virtaa antaa hyvin suunnitellut ruokailut välipaloineen. Voutilaisen perheen lapsista 12-vuotiaiden kaksosten Nellan ja Iiriksen sekä 9-vuotiaan Voiton lajeina ovat yleisurheilu, hiihto ja telinevoimistelu. Joka viikko on myös ainakin yksi ohjatusta harjoittelusta vapaa päivä.

Päivä lähtee käyntiin aamupalalla, jonka jälkeen seuraava ateria on kouluruoka. Koulupäivän jälkeen syödään joko välipala tai toinen lämmin ruoka. Jos harjoituksiin siirrytään suoraan koulusta, välipala otetaan mukaan kouluun. Tarvittaessa ennen harjoituksia vielä pieni välipala. Jos harjoitus on normaalia raskaampi ja pitkäkestoisempi, heti harjoituksen jälkeen pienenä välipalana esimerkiksi kaakao tai rahka. Sen jälkeen vielä iltapala tai iltaruoka kotona noin klo 20.

– Tämä on usein perheen yhteinen ruokahetki. Joka lapselle joutuu ruokailuja rytmittämään eri tavoin eri päivinä, riippuen mikä treeni ja mihin aikaan. He osaavat myös itse ottaa vastuuta asioista. Usein sovitaan etukäteen, mitä ja missä välissä kukin syö, Mari Voutilainen sanoo.

Helposti mukaan otettavia välipaloja aina saatavilla

Treeneissä jaksamista helpottaa, että kotona on aina valmiina säilyvää välipalaevästä mukaan otettavaksi. Esimerkiksi välipalapatukat, hedelmäsoseet ja valmispuurot tai puuropussit sopivat nautittaviksi missä vaan. Lisäksi pakkasesta löytyy aina perustarvikkeita kuten leipää, marjoja, (hirven)lihaa ja perunasuikaleita.

– Lisäksi helposti syötäviä terveellisiä välipaloja on saatavilla. Esimerkiksi naposteluporkkanat, pikkutomaatit ja kotimaiset omenat ovat hyviä, koska niitä ei tarvitse kuoria tai pilkkoa. Arkea helpottaa myös seuraavan päivän ruoan valmistelu etukäteen, monipuolinen valikoima puurohiutaleita sekä ”hätävararuokia” kuten hirvenlihasäilyke, tonnikala ja nuudelit. Myös valmiita ja puolivalmiita tulee käytettyä, esimerkiksi pinaattiletut, savulohi ja valmis lohikiusaus.

”Kisa-aamu alkaa lähes poikkeuksetta kaurapuurolla ja mustikoilla”

Voutilaisten lapset tykkäävät ennen treenejä erityisesti erilaisista puuroista plusmaitoon tehtynä ja marjojen kera nautittuna.

– Mukaan otettavista lempparieväät ovat soseet, puurot tai kana-taco-salaatti. Treenin jälkeen maistuu parhaiten raejuusto, proteiinijuoma, jugurtti, kaakao tai rahka. Voitolle maistuu myös banaani. Yleensäkin kaikille maistuvat yksinkertaiset maut eli kasvikset sellaisenaan raakana tai perus makaronilaatikko. Ruokajuomana lempeä rasvaton piimä.

Viikonloput etenevät samalla tavalla kuin arki, toki kouluruoan sijaan toinenkin lämmin ruoka syödään kotona.

– Viikonloppuna leirit tai kisat rytmittävät ruokailua vieläkin tarkemmaksi. Kisa-aamu alkaa kyllä lähes poikkeuksetta kaurapuurolla ja mustikoilla.

Kuinka paljon keskustelette lasten kanssa treeneissä jaksamisen kannalta hyvästä syömisestä?

– Paljon. He ovat kyllä itsekin huomanneet treeneissä eron hyvän ja huonon syömisen välillä tai siinä, miten ruokailut rytmittää. Monipuolisuutta voisi varmaan aina parantaa, Voutilainen sanoo.