Rautawaara käveli SE:n – Lampinen ja Kangasniemi moukaroivat 74 metriä KLL:n kisoissa Mikkelissä

Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuissa Mikkelissä tehtiin kovia tuloksia kilpakävelyssä ja moukarinheitossa. Haagan peruskoulun ja Espoon Tapioiden Ella Rautawaara voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn mestaruuden 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 12.52,44.

Mäkelänrinteen lukion ja Kenttäurheilijat-58:n Max Lampinen linkosi 19-vuotiaiden miesten sarjassa kuusikiloisen moukarin KLL:n ennätykseen 74,09. Askolan lukion ja Nurmijärven Yleisurheilun Aatu Kangasniemi heitti 17-vuotiaiden poikien sarjassa viisikiloista moukaria 74,72.

Rautawaara kohensi ennätystään peräti 22 sekunnilla. Hän käveli kisojen ylivoimaisesti nopeimman ajan voittaen 15-vuotiaiden tyttöjen sarjan liki viiden minuutin erolla. Päivän toiseksi nopein oli 17-vuotiaiden poikien mestari Joel Peltonen kaksi minuuttia Rautawaaran aikaa hitaammalla ajalla 14.51,33.

Yllättävän suuri ennätyksen parannus

– Mielessä oli 13 minuutin alitus, mutta en odottanut ihan noin isoa ennätysparannusta. Sää oli optimaalisen viileä (16 astetta). Teknisesti kävely sujui erinomaisesti. En saanut yhtään huomautusta tai varoitusta. Ensimmäinen kilometri oli nopein eikä vauhti ehtinyt paljoa hidastua matkan aikana, Rautawaara iloitsi.

Rautawaara nousi ajalla 12.52,44 kolmen tonnin kävelyssä Suomen naisten kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi. Kalevan kisoihin hän pääsee vasta ensi vuonna, koska Kalevan kisojen osanottajien pitää täyttää osallistumisvuonna vähintään 16 vuotta.

Kesäkuun puolivälissä Youth Athletics Games-tapahtumassa Nurmijärvellä Rautawaaran ohjelmassa ovat 3000 metrin ratakävely ja 800 metrin juoksu. Jani Lehtisen valmentama Rautawaara voitti kolme viikkoa sitten 15-vuotiaiden SM-kullan maastojuoksussa.

Kangasniemellä ongelmia tekniikassa

Kangasniemi ei ollut tyytyväinen tulokseensa 74,72, jolla voitti 17-vuotiaiden poikien mestaruuden. Hän jäi viime syksynä heittämästään ennätyksestä 4,01 metriä.

– Tekeminen oli tänään vähän keskitasoa heikompaa. Pystyin kiihdyttämään vauhtia rennosti kolmella ensimmäisellä pyörähdyksellä, mutta neljännessä jalka ei iskenyt maahan tarpeeksi nopeasti. Koulun rankka koeviikko stressasi ja heikensi virettä. Nyt vaan pitää harjoitella tekniikka kuntoon, Kangasniemi tuumaili.

Kangasniemen hyväksyttyjen heittojen sarja oli ensimmäistä kierrosta lukuunottamatta erittäin tasainen: 69,99, 73,67, (kolmas mitätön), 74,72, 73,62 ja 74,05.

– Viimeinen heitto oli muuten paras, mutta moukari osui häkin verkkoon. Osuma lyhensi heittoa pari metriä, Kangasniemi arvioi.

Lampiselle KLL:n ennätys avauskierroksella

Moukarikilpailut käytiin Kalevankankaan hiekkakentällä parin kilometrin päässä Urheilupuiston kentältä, jossa kaikki muut lajit suoritetaan.

– Jouduimme heittämään metsän keskellä sivukentällä kaukana kisakeskuksesta. Se latisti kisafiilistä. Kilpailujen säännöissä kerrottiin, että kaikki lajit pitää suorittaa samalla kentällä, Kangasniemi kummasteli.

Kangasniemen kauden päätavoite on heinäkuun lopulla Sloveniassa pidettävät Euroopan nuorten olympiafestivaalit. Hän saavutti viime vuonna alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa hopeaa moukarissa ja pronssia kuulassa.

Lampinen linkosi moukarin kisaennätyksen 74,09 heti ensimmäisellä kierroksella. Kolme muuta mitattua heittoa olivat 71,53, 72,62 ja 73,04. Lampinen heitti viime vuonna alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa ennätyksellään 76,33. Hän on sillä tuloksella 19-vuotiaiden (6 kg) Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidentenä.

Kärhä ja Kujanpää heittivät yli 65 metriä

Hirvikosken yhtenäiskoulun ja Noormarkun Nopsan Pinja Kärhä voitti 17-vuotiaiden tyttöjen moukarin ensimmäisen kierroksen tuloksellaan 66,31. Kärhä on tuloksella ikäluokan kaikkien aikojen tilastossa jaetulla kahdeksannella sijalla. Sarjassa heitetään kolmikiloista moukaria.

Toiseksi sijoittui Tietotien lukion ja Valkeakosken Hakan Elisabet Kujanpää tuloksella 65,61. Kujanpää on kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä tuloksella 67,54. 19-vuotiaiden naisten moukarin ykkönen oli Lapuan lukion ja Esbo IF:n Taru Killinen tuloksella 58,46. Sarjassa lennätetään naisten nelikiloista moukaria.

Lapinkero juoksi ennätyksensä

19-vuotiaiden miesten 100 metrin ykköseksi pyyhälsi Schildtin lukion ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Joonas Lapinkero ennätyksellään 11,17. Lapinkero voitti viime vuonna alle 20-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuden kymmenottelussa ja sijoittui neljänneksi miesten Ruotsi-ottelun 400 metrin aitajuoksussa.

Schildtin lukion ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Tommi Järvenpää voitti 19-vuotiaiden miesten seiväshypyn tuloksella 485. Hän kohensi ennätystään 15 sentillä. Kuortaneen lukion ja Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen oli 19-vuotiaiden naisten seiväshypyn paras tuloksella 380.

Sisu Mäkelälle kova tulos debyytissä

Pohjois-Haagan yhteiskoulun ja Helsingin Kisa-Veikkojen Sisu Mäkelä kilpaili korkeushypyssä ensimmäistä kertaa ja voitti 17-vuotiaiden poikien mestaruuden kovalla tuloksella l92. Hän aloitti kilpailun varovasti korkeudesta 145 ja hyppäsi kaikkiaan peräti 17 kertaa. Mäkelä ylitti ensimmäisellä yrityksellä kaikki muut korkeudet paitsi 183 ja 192. Hän yritti vielä 195:ttä, mutta se oli vielä liikaa. Samaan aikaan hyppäsivät 15-vuotiaat pojat, joista paras oli Hyökkälän koulun ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Nuutti Leppänen tuloksella 180.

Mäkelänrinteen lukion ja Nurmijärven Yleisurheilun Rasmus Laapas voitti 17-vuotiaiden poikien 800 metriä ajalla 1.55,11. Hän lohkaisi ennätyksestään kolme sekuntia. Salpausselän yläkoulun ja Lahden Ahkeran Inka Peltola voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 800 metriä ajalla 2.14,29. Muut kilpailijat hävisivät hänelle yli kymmenen sekuntia.

17-vuotiaiden tyttöjen satasen nopein oli Pohjois-Haagan yhteiskoulun ja Helsingin IFK:n Elmiina Siikala ajalla 12,12.

(Jyrki Repola. Kuvat: Susanna Aulin-Uusikartano.)