Polvijärven Urheilijoiden juniorit ottavat kaiken irti Tulevat tähdet -monipuolisuuskisasarjasta

Polvijärven Urheilijat tunnetaan mainion miesten pikaviestijoukkueen ja 100 metrin Suomen mestari Santeri Örnin ansiosta, mutta nyt myös monipuolisista junioriurheilijoistaan.

Tulevat tähdet -monipuolisuuskisasarja on innostanut lapsia ja nuoria kilpailemaan monipuolisesti eri yleisurheilulajeissa. Kun katsoo kisasarjan tuloksia suhteutettuna seuran urheilijamääriin, näkee Polvijärven Urheilijoiden ottaneen kilpailumuodon omakseen.

Seuran 9-13-vuotiaiden ikäluokasta peräti yhdeksän urheilijaa on kuluvalla kaudella osallistunut vähintään yhdentoista yleisurheilulajin kilpailuun. Melkoista monipuolisuutta! Seuran superaktiivien takaakin löytyy junioreja, jotka ovat kesän aikana intoutuneet kokeilemaan kilpailussa omien lempparilajiensa lisäksi useamman kerran jotakin itselleen uutta tai uudempaa lajia.

Polvijärven Urheilijoista löytyy kolme urheilijaa, jotka osallistuivat kesällä kaikkiin sarjansa yleisurheilulajeihin. Oli siis syytä kysyä junioreilta, mitkä olivat tuntemukset?

– Ei nyt oikein mikään laji kovin vaikea ollut, ehkä tonnin juoksu, kertoi porukan nuorin, T11-sarjassa kilpaillut Meea Varonen.

– Moukarikin onnistui ja kaikki muutkin, kun niitä ensin kokeili harjoituksissa.

Pelli: Löytyy sitten ehkä se paras laji myöhemmin

Hyviä kokemuksia toivat lajikokeilut myös P13-sarjassa kilpailleelle Aleksis Kivelälle.

– Korkeus oli pitkään mieluisin laji, mutta nyt on aidat ja uutena lajina kiekkokin alkanut sujumaan hyvin, Kivelä tuumi.

Ida Pelli päätyi kesän mittaan kokeilemaan mm. seiväshyppyä, kilpakävelyä, 1000 metriä ja kaikkia heittolajeja.

– Seivästä opin kesän alussa ja muutkin lajit menivät monipuolisen treenin ansiosta. Ensi vuonna on minun ikäisilläni jo ensimmäiset SM-kisat. Se on kiva homma, joka kannustaa harjoittelemaan, Pelli totesi.

 – Monipuolisuudesta on se hyöty, että löytyy sitten ehkä se paras laji myöhemmin, Pelli mietti.

Pelli totesi myös ”joutuneensa oikeasti miettimään ravinnon ja levon rytmittämistä, kun tykkään treenata niin paljon”.

Liikuntaharrastuksen monipuolisuus ei näillä junioreilla rajoitu yleisurheiluun. Meea Varonen kertoi harrastavansa voimistelua ja ilma-akrobatiaa. Aleksis Kivelä viihtyy myös lentopallon parissa. Iida Pelli taas hiihtää ja luistelee yleisurheilun ohella.

Osallistuminen useisiin lajeihin tuottaa oivalluksia

Polvijärven Urheilijoilla on kolme yhteistä harjoitusta viikossa. Treenipaikkoina on Polvijärven oma vapaa-aikatalo ja Joensuu Areena, mistä löytyyvät upeat suorituspaikat lajiharjoitteluun. Ryhmän treenejä seuratessa ei voi olla huomaamatta hyvää yhteishenkeä porukan kesken. Viesteissä kisailivat niin ohjaajat, vanhemmat kuin lapsetkin.

Seuran puuhanainen ja valmentaja Annina Walling pitää Tulevat tähdet kisamuotoa erinomaisena juuri pojille, jotka erityisesti kaipaavat selkeitä tavoitteita urheilulleen. Kilpailusarja torjuu Wallingin mukaan myös liian varhain erikoistumisen vaaraa.

– Osallistuminen useisiin lajeihin tuottaa oivalluksia. Se saattaa myös luoda nuorelle uuden lajin löytymisen ansiosta pohjaa harjoittelun monipuolisuudelle, Walling arvioi.

– Eikä tuloksen tarvitse aina tarvitse olla A-luokkaa. Kilpailu on hyvä nähdä hyvänä harjoituksena, ja kun tämän kisasarjan ansiosta kisaillaan paljon, kilpailemiseen ei tule turhaa pelkoa.

Teksti: Ilpo Koponen

Artikkelin pääkuvassa Polvijärven Urheilijoiden pikajuoksija Santeri Örnin kanssa Joensuu Areenalla Ida Pelli (vas.), Meea Varonen ja Aleksis Kivelä.

Lue lisää Tulevat tähdet -kilpailusarjasta: 

https://www.yleisurheilu.fi/tulevat-tahdet-monipuolisuuskilpailu/

Tulevat tähdet -tulosseuranta Tilastopajan sivuilla:

https://www.tilastopaja.eu/fi/db/tulevattahdet.php