Polku ja Grobler jalostivat tekniikan jo nuorena

Korkeushyppy, kuten muutkin taitolajit, vaatii tehokkaan lajitekniikan omaksumisen jo varhaisnuoruudessa ennen murrosikää, jolloin kehon teho-paino -suhde on optimaalinen oikean rytmin löytämiselle ja määrällisen tekniikkaharjoittelun toteuttamiselle.

Oikean perustekniikan oppimisen jälkeen se iskostuu syvälle ”selkäytimeen” ja vuosienkin tauon jälkeen esiin putkahtaa se sama opittu oikea liikemalli. Täten lapsuus ja nuoruusvaiheen valmennuksella on keskeinen merkitys rakennettaessa aikuismenestyjiä ja vastuu tekniikkavalmentajilla on suuri.

Mika Polku ja Hanna Grobler (o.s. Mikkonen) ovat oivat esimerkit huippu-urheilijoista, jotka jo nuorena löysivät valmentajiensa uutteralla avustuksella oikeat lajitekniikat, jotka ominaisuusharjoittelun myötä jalostuivat suomenennätyshypyiksi.

Oheista videokoosteista on helppo havaita, kuinka oikea rytmi ja liikeradat olivat Hannalla ja Mikalla hallussa jo 12-vuotiaina. Kun perustekniikka on kunnossa, voi tuloskehitys olla erittäin nopeaa, kuten P14 sarjan ikäkausiennätyksen 193 cm hypännyt Arttu Mattila on todistanut. Hänelle on helppo povata ”ruusuista tulevaisuutta” korkeushypyn saralla.

Videot järjestyksessä 1) Mika Polku (kuuden olympiadin tekniikkaseuranta 1988-2014), 2) Hanna Grobler (kolmen olympiadin tekniikkaseuranta 1993-2005), 3) Arttu Mattila (P14 ikäkausiennätys 193 cm

Juha Isolehto

,

,