PM-hallit 2025 Espoossa, nettoajasta virallinen tilastoaika, muutos P14-sarjassa aitamittoihin

Pohjoismaiset yleisurheilun hallimestaruuskilpailut kilpaillaan helmikuussa 2025 Espoon Kameleonten-hallissa. Päätöksen kisaisännästä teki Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunta.

SUL:n hallitukselle valiokunta esittää, että SM-hallimoniotteluihin lisätään poikien ja tyttöjen 14-vuotiaiden sarja ja maantiekävelyissä miesten 17-sarjan matka muuttuu 10 kilometristä 5 kilometriin.

Valiokunta päätti myös, että jatkossa tiejuoksuissa Suomen osalta virallinen tilastoaika on nettoaika poislukien kotimaiset ja kansainväliset arvokisat, joissa käytetään bruttoaikaa.

– Oikeaa henkilökohtaista bruttoaikaa ei ole enää edes saatavana läheskään kaikista suurista juoksuista, Tilastopajan Juhani Jalava muistuttaa.

Valiokunta tarkensi myös, että SUL:n viralliseen kilpailuun, ilman voimassa olevaa lisenssiä osallistuvan urheilijan tulos rata- ja kenttälajeissa ei kirjaudu lainkaan kausi -tai kaikkien aikojen tilastoon, eikä käy ennätykseksi tai tulosrajaksi. Tämä käytäntö ei tilastoinnin osalta koske tiejuoksuja.

P14-sarjassa aitamittoihin muutos

P14-sarjan 80 ja 60 metrin aitajuoksuun kilpailuvaliokunta hyväksyi uudet aitamitat. Ne ovat ulkoradoilla (matka, aitoja, alkusileä, välit, loppusileä, korkeus): 80 m, 8 kpl, 12,00 m, 8,00 m, 12,00 m, 83,8 cm ja sisäradoilla (matka, aitoja, alkusileä, välit, loppusileä, korkeus): 60 m, 6 kpl, 12,00 m, 8,00 m, 8,00 m, 83,8 cm.

Valiokunta keskusteli myös kansainvälisiin sääntöihin tulleesta muutoksesta koskien erästä poisjäävän urheilijan korvaamista (sääntökohta TR20.2.1). Kansainvälisiin sääntöihin on tullut mahdollisuus korvata välierästä tai finaalista esimerkiksi loukkaantumisen takia poisjäävä urheilija seuraavana edellisen vaiheen jälkeen järjestyksessä olevalla urheilijalla.

Tämä on kilpailukohtainen mahdollisuus eikä siis pakollinen kaikissa kilpailuissa. Mikäli tämä mahdollisuus otetaan käyttöön, siihen liittyvät prosessit ja periaatteet pitää olla tarkkaan kuvattu kilpailun ohjeissa.

Kilpailuvaliokunta totesi, että SM-kisojen osalta tätä asiaa selvitetään kansallisesti ja päätökset tehdään viimeistään toukokuussa 2024. Näin siksi, että sääntökohta vaikuttaa kansallisiin pistekilpailuihin ja näiden osalta täytyy tehdä tarvittavat päivitykset, mikäli sääntökohtaa sovelletaan. GP-kisoissa toimintatavasta keskustellaan kilpailun teknisen delegaatin kanssa.

Kilpailuvaliokunta katsoi myös, että keskimatkoilla ja 5000 metrillä Budapestin MM-kisoissa käyttöön otettu systeemi, jossa jatkoonpääsy tapahtuu pelkästään eräsijoitusten perusteella, on syytä ottaa käyttöön kansallisessa kilpailutoiminnassa. Säännöissä jatkoon pääsystä ei ole taulukoita, vaan ne ovat kilpailukohtaisia ja mainittu kunkin kilpailun ohjeissa.

Lue lisää kv. sääntömuutoksista: https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/yleisurheilun-saantomuutokset-vuodelle-2024/